Close

Pokaż wyniki od 1 do 10 z 33

Mieszany widok

Poprzedni post Poprzedni post   Następny post Następny post
    Oszczędny w słowach
    Miasto
    Częstochowa

Domyślnie Nikon D40 problem z Makro

witam dlaczego jak mam włączone makro i zbliżam sie do obiektu który chce sfotografować tak na odległość 10cm naciskam do połowy spust migawki łapie mi ostrość ale nie mogę zrbić fotki czemu?naciskam spust do końca i nic?a jak oddale troche dalej normalnie robi mi zdjęcia.

Domyślnie

A jaki masz obiektyw? Trybu macro nie ustawisz w puszcze, musisz mieć odpowiednie szkło bądz pierścienie macro.

Oszczędny w słowach
    Miasto
    Częstochowa

Domyślnie

tradycyjny jaki był w zestawie 18-55.proszę o dokładniejsze wytłumaczenie tematu ponieważ od niedawna mam tą lustrzankę i zaczynam raczkować z tym wszystkim

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez klufa Zobacz posta
    tradycyjny jaki był w zestawie 18-55.proszę o dokładniejsze wytłumaczenie tematu ponieważ od niedawna mam tą lustrzankę i zaczynam raczkować z tym wszystkim
    Ten obiektyw nie do MACRO !
    albo konwerter dokup za 150zł ...albo obiektyw Sigma z MACRO .

Domyślnie

zauważ również, że ten obiektyw ostrzy od 28 cm chyba, więc nic dziwnego, że przy 10cm nie robi Ci zdjęcia. Możesz też kupić pierścień odwrotnego mocowania, ale to już wyższa szkoła jazdy.

Oszczędny w słowach Awatar Witkowa
    Miasto
    Józefosław pod Warszawą

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez irek6311 Zobacz posta
    Ten obiektyw nie do MACRO !
    albo konwerter dokup za 150zł ...albo obiektyw Sigma z MACRO .
    a ten nadaje sie do macro?
    Nikkor 70-300 / 4.0-5.6 G Seria AF-G
    był D50 + SIGMA 28-70 + Nikkor 18-55 + SIGMA 70-300 DG Macro
    jest D5000 + Nikkor 18-105

Domyślnie

Nie wiem czy się nadaje, raczej niebardzo, ale ma kiepskie obrazowanie.

Domyślnie

Taaa. Grunt to sensowne odpowiedzi.

Każdy obiektyw ma tzw. minimalną odległość ostrzenia. Dla Twojego obiektywu jest to około 28 cm od powierzchni matrycy. Jeśli zbliżysz się do obiektu bardziej, to ustawienie ostrości nie będzie możliwe. Dlaczego aparat nie robi zdjęcia? Najpradopodobniej masz ustawiony tzw. priorytet ostrości, czyli jeśli aparat nie potwierdzi, że ostrość jest prawidłowo ustawiona, to nie zrobi zdjęcia. Ale jeśli się nieco odsuniesz (ponad 28 cm), to ostrość zostanie prawidłowo ustawiona i zdjęcie będzie. Koledzy maja rację, że ten obiektyw nie nadaje się do zdjęć makro. Ale nie nadaje się nie ze względu na zbyt małą minimalną odległość ostrzenia, ale dlatego, że maksymalna skala odwzorowania dla tego obiektywu wynosi tylko około 1:3, a to zbyt mało jak na obiektyw do makro.
    Jacek

Oszczędny w słowach
    Miasto
    Częstochowa

Domyślnie

o to właśnie mi chodziło-konkretnie, na temat i językiem jak dla takiego amatora jak jabardzo dziekuje teraz wiem o co chodzi

Uprawnienia umieszczania postów