Close

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 19 z 19

Wątek: R1c1

Domyślnie

A jak jest z zasilaniem tych swiecidełek , często trzeba ładować baterie ?

pozdr. arachiusz
    arachiusz.pl

Domyślnie

Do tych lampek używa się baterii litowych (jedna sztuka na lampkę) CR123A. Ja wkładam normalne baterie; choć drogie to starczają na długo. Nie liczyłem ile dokładnie zrobiłem fotek na jednym zestawie bateryjnym, ale tak mniej więcej około 500 ujęć. Można oczywiście kupić akumulatorki (np. http://www.thomasdistributing.com/de...le-charger.htm) ale te nie są zbyt łatwo dostępne w Polsce.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez arachiusz Zobacz posta
    A jak jest z zasilaniem tych swiecidełek , często trzeba ładować baterie ?
    Korzystam z akumulatorków i ładowarki. Jedno ładowanie starcza to na trochę, ile nie wiem dokładnie ale kilka plenerów robakowych można zaliczyć

Domyślnie

Wiecie moze czy z racji bezprzewodowego sterowania lampami duze sa opoznienia w dzialaniu ?

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez hubacz Zobacz posta
    Wiecie moze czy z racji bezprzewodowego sterowania lampami duze sa opoznienia w dzialaniu ?
    Niezauważalne.
    To, że milczę, nie znaczy, że nie mam nic do powiedzenia.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez hubacz Zobacz posta
    jezeli sa to niezauwazalne.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez tzk Zobacz posta
    jezeli sa to niezauwazalne.
    No nie do końca. Jak się używa CLSa z wbudowaną lampą, to przed błyskiem jest "strobo", które chwilkę trwa. No chyba, że się zrobi blokadę ekzpozycji lampy, to działa natychmiastowo. Przynajmniej u mnie.

Domyślnie

No nie do końca...
    Niestety wlasnie takiej odpowiedzi sie spodziewalem i powyzsze o brku opoznienia mocno mnie zdziwily. Robilem ostatnio proby D70 i SB-800 odpalana zdalnie i zeby wszystko zadzialalo w czasie wcisniecia spustu a to jednak trwalo. Dlatego czy jedynym badz co badz slusznym rozwiazaniem jest branie R1C1 zamiast samego zestawu R1 i proby odpalania go z body lub SB w celu unikniecia opoznien ? W koncu makrofotografia wymaga raczej natychmiastowego dzialania.

Domyślnie

Nikt nie pisał, że nie ma opóźnienia, tylko że w praktyce jest ono pomijalne. Mi w makro zdecydowanie więcej czasu zajmuje kiwanie się w celu złapania ostrości (AF używam bardzo rzadko) niż czekanie na "pogaduszki" lamp.
    Sterownik bardziej ułatwia pracę niż ją przyspiesza (w przypadku puszek bez CLS umożliwia).
    To, że milczę, nie znaczy, że nie mam nic do powiedzenia.

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12

Uprawnienia umieszczania postów