A jak jest z zasilaniem tych swiecidełek , często trzeba ładować baterie ?
Szukaj
A jak jest z zasilaniem tych swiecidełek , często trzeba ładować baterie ?
Do tych lampek używa się baterii litowych (jedna sztuka na lampkę) CR123A. Ja wkładam normalne baterie; choć drogie to starczają na długo. Nie liczyłem ile dokładnie zrobiłem fotek na jednym zestawie bateryjnym, ale tak mniej więcej około 500 ujęć. Można oczywiście kupić akumulatorki (np. http://www.thomasdistributing.com/de...le-charger.htm) ale te nie są zbyt łatwo dostępne w Polsce.
Wiecie moze czy z racji bezprzewodowego sterowania lampami duze sa opoznienia w dzialaniu ?
Niestety wlasnie takiej odpowiedzi sie spodziewalem i powyzsze o brku opoznienia mocno mnie zdziwily. Robilem ostatnio proby D70 i SB-800 odpalana zdalnie i zeby wszystko zadzialalo w czasie wcisniecia spustu a to jednak trwalo. Dlatego czy jedynym badz co badz slusznym rozwiazaniem jest branie R1C1 zamiast samego zestawu R1 i proby odpalania go z body lub SB w celu unikniecia opoznien ? W koncu makrofotografia wymaga raczej natychmiastowego dzialania.No nie do końca...
Nikt nie pisał, że nie ma opóźnienia, tylko że w praktyce jest ono pomijalne. Mi w makro zdecydowanie więcej czasu zajmuje kiwanie się w celu złapania ostrości (AF używam bardzo rzadko) niż czekanie na "pogaduszki" lamp.
Sterownik bardziej ułatwia pracę niż ją przyspiesza (w przypadku puszek bez CLS umożliwia).
To, że milczę, nie znaczy, że nie mam nic do powiedzenia.
Skontaktuj się z nami