Witam
Mam zamiar zająć się fotografią makro.Czy ktoś posiada owy zestaw i czy jest sens wypluwać na niego pieniądze.Mam zamiar do tego zestawu podpiąć N 105
Szukaj
Witam
Mam zamiar zająć się fotografią makro.Czy ktoś posiada owy zestaw i czy jest sens wypluwać na niego pieniądze.Mam zamiar do tego zestawu podpiąć N 105
Canon Power Shot SX200 IS
Jeśli to są twoje początki w makro, to w zupełności wystarczy SB-800 z prostym dyfuzorem wlasnej roboty.
Co można zrobić z takim oświetleniem zonbacz w linku z mojej stopki
Jesli spodoba ci się zabawa w makro, to wtedy dokupisz sobie te lampki![]()
Nikon, Nikkory, Sigmy... i Tamron
wigi.pl
Sens jest. Wprawdzie ja się nie bawiłem w dyfuzory jednak jak radzi wigi na poczatek mozna spróbować z dyfuzorem własnej roboty. Jak Ci się spodoba taka zabawa to wtedy ewentualne inwestycje
Te zdjęcia w większości 105 VR i Sb-R1. Jak masz D80 to nie musisz kupowac R1C1.
Ostatnio edytowane przez tzk ; 30-12-2007 o 22:24
wykorzystanie dyfuzora własnej roboty http://zdjecia.gawronnek.pl/dyf2.jpg jest to wersja pierwsza na lampę wbudowaną, wszystkie zdjęcia macro na mojej stronie są zrobione z dyfuzorem, po kupnie SB800 była wersja druga zmodyfikowana![]()
pozdrawiam Piotr
Ja mam dokładnie to co zamierzasz nabyć. Początkowo kupiłem zestaw SB-R1, ale nie podobało mi się stałe grzebanie w menu aparatu lub lampy SB800 i dokupiłem SU-800. Czyli normalnie przepłaciłem, bo mogłem od razu kupić pełen komplet. W komplecie SU-800 wychodzi dużo taniej. Faktycznie dużo wygodniej pracuje się z tym sterownikiem, a wszystkie nastawy robi się znacznie szybciej. No i nie trzeba pamiętać o wprowadzonych zmianach np. w menu aparatu. Tym niemniej z SU-800 nie robi się lepszych fotek. Wychodzą takie same jak przy użyciu wbudowanej lampki (u mnie w D200), którą osłania się specjalnym filtrem dostępnym w zestawie SB-R1.
Tylko trzeba pamiętać, żeby wyłączyć ustawienia odpowiedniej kompensacji po skończeniu makro. Dużo wygodniej z SU-800. Ponadto stale gdzieś mi się zapodziewał ten nakładany filterek; akurat jak na złość zawsze na dnie torby.
Nikon, Nikkory, Sigmy... i Tamron
wigi.pl
Te lampki działaja w systemie CLS, czyli mają wbudowanyy czujnik IR. Przyznam się, że nigdy nie odczuwałem potrzeby podłączania fotoceli do SB-200, ale przypuszczam, że zadziałały by w taki sam sposób jak SB-800 z fotocelą.
Skontaktuj się z nami