Close

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 19

Wątek: R1c1

Domyślnie R1c1

Witam
    Mam zamiar zająć się fotografią makro.Czy ktoś posiada owy zestaw i czy jest sens wypluwać na niego pieniądze.Mam zamiar do tego zestawu podpiąć N 105
    Canon Power Shot SX200 IS

Domyślnie

Jeśli to są twoje początki w makro, to w zupełności wystarczy SB-800 z prostym dyfuzorem wlasnej roboty.
    Co można zrobić z takim oświetleniem zonbacz w linku z mojej stopki
    Jesli spodoba ci się zabawa w makro, to wtedy dokupisz sobie te lampki
    Nikon, Nikkory, Sigmy... i Tamron
    wigi.pl

Domyślnie

Sens jest. Wprawdzie ja się nie bawiłem w dyfuzory jednak jak radzi wigi na poczatek mozna spróbować z dyfuzorem własnej roboty. Jak Ci się spodoba taka zabawa to wtedy ewentualne inwestycje
    Te zdjęcia w większości 105 VR i Sb-R1. Jak masz D80 to nie musisz kupowac R1C1.
    Ostatnio edytowane przez tzk ; 30-12-2007 o 22:24

Domyślnie

wykorzystanie dyfuzora własnej roboty http://zdjecia.gawronnek.pl/dyf2.jpg jest to wersja pierwsza na lampę wbudowaną, wszystkie zdjęcia macro na mojej stronie są zrobione z dyfuzorem, po kupnie SB800 była wersja druga zmodyfikowana
    pozdrawiam Piotr

Domyślnie

Ja mam dokładnie to co zamierzasz nabyć. Początkowo kupiłem zestaw SB-R1, ale nie podobało mi się stałe grzebanie w menu aparatu lub lampy SB800 i dokupiłem SU-800. Czyli normalnie przepłaciłem, bo mogłem od razu kupić pełen komplet. W komplecie SU-800 wychodzi dużo taniej. Faktycznie dużo wygodniej pracuje się z tym sterownikiem, a wszystkie nastawy robi się znacznie szybciej. No i nie trzeba pamiętać o wprowadzonych zmianach np. w menu aparatu. Tym niemniej z SU-800 nie robi się lepszych fotek. Wychodzą takie same jak przy użyciu wbudowanej lampki (u mnie w D200), którą osłania się specjalnym filtrem dostępnym w zestawie SB-R1.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez markB Zobacz posta
    .. nie podobało mi się stałe grzebanie w menu aparatu lub lampy SB800 i dokupiłem SU-800.
    Ale skoro masz D200 to jest jedno ustawienie w aparacie: wbudowany TTL w tryb Commander.

Domyślnie

Tylko trzeba pamiętać, żeby wyłączyć ustawienia odpowiedniej kompensacji po skończeniu makro. Dużo wygodniej z SU-800. Ponadto stale gdzieś mi się zapodziewał ten nakładany filterek; akurat jak na złość zawsze na dnie torby.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez markB Zobacz posta
    Tylko trzeba pamiętać, żeby wyłączyć ustawienia odpowiedniej kompensacji po skończeniu makro.
    To prawda. Ja kilka razy robiłem zdjęcie z lampa wbudowana w trybie Commander i się zastanawiłem o co chodzi, że mi zdjęcia dziwne wychodzą
    Jednak sporadycznie korzystam z tej lampki - wolę SB-800 - to i problemu wielkiego nie ma

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez tzk Zobacz posta
    To prawda. Ja kilka razy robiłem zdjęcie z lampa wbudowana w trybie Commander i się zastanawiłem o co chodzi, że mi zdjęcia dziwne wychodzą
    Jednak sporadycznie korzystam z tej lampki - wolę SB-800 - to i problemu wielkiego nie ma
    czy te lampki wyzwalają błysk od błysku SB-800 za pomocą fotoceli?
    Nikon, Nikkory, Sigmy... i Tamron
    wigi.pl

Domyślnie

Te lampki działaja w systemie CLS, czyli mają wbudowanyy czujnik IR. Przyznam się, że nigdy nie odczuwałem potrzeby podłączania fotoceli do SB-200, ale przypuszczam, że zadziałały by w taki sam sposób jak SB-800 z fotocelą.

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów