Sigma A 50 mm 1.4... celna w punkt, piękne zdjęcia (jak patrzę na ścianę i patrzę na obraz wywołany po "strzale" z tego szkła to trochę żałuje - piękny obrazek!), ale... potwornie wolny w słabym świetle (!) czym przegrał ze starym nikkorem 50 1.8g (też mi było ciężko uwierzyć...). Teraz bym zostawił bo do "akcji" weszły inne obiektywy, a ten by był bardziej użyteczny w "swoim żywiole" - gdzie mamy statyczny cel i dobre światło lub dużo czasu (50 1.8g nie daje mi aż takiego ładnego obrazka, żebym podpinał zamiast T24-70 i S70-200 regularnie :P).
Sigma A 18-35 1.8... bardzo uniwersalny, trafny (mam farta do sprzedawanych obiektywów - dokładniej kupujący ode mnie mają :P), bardzo dobry... Ale jakoś po zakupie D7200 i 18-35 1.8 trafiła się okazja na D750. O ile pucha leży jako zapas/backup (amator też potrzebuje backupu) - o tyle leżące szkło... było mi szkoda, ale sfinansowała mi Sigme A 20 mm 1.4 :P. Do tej pory zastanawiam się czy nie trzeba było iść w S50-100 1.8 / S18-35 Acz może wyszło drożej, ale nie żałuje (choć dla kogoś kto chce super efekty i nie wydawać wielkiego majątku - S18-35, a później S50-100 to super sprawa (taka dygresja - kiedyś paliłem i wiem ile to kosztuje... ktoś przepala ponad 500 zł miesięcznie i mu nie szkoda - ja staram się te 500 zł włożyć w któreś hobby :P)
Nikkor 28 1.8 - lekki (tak... używam nowych sigm... więc pojęcie "lekki"/"ciężku" ma inne znaczenie...), fajny, przyjemny. Kiedy pojawiła się Sigma S70-200 (na FX) i poszła w odstawkę Sigma A 18-35 (DX) to zatęskniłem za czymś szerszym... Wybór padł na Sigmę A 20 1.4 (uwielbiam to szkło za obrazek, nienawidzę za wystającą soczewkę... jedyny zarysowany obiektyw (...niby nie widać na zdjęciach, ale boli jak się patrzy :P A do tego na innych szkłach żaden filtr nie ma nawet ryski :P).
Cóż... wszystkie sprzedawane szkła w moim wypadku były ładne, celne, dobre, ale chciałem więcej
Sigma A 50 mm 1.4, Sigma A 18-35 1.8, Nikkor 28 1.8g.
Teraz czekają na sprzedaż Nikkor 18-105 (bardzo fajny, oczywiście "w swojej klasie" - nie muszę pisać czemu sprzedaję :P) i Nikkor 55-200 VR (kiepskie szkło... pamiętam jak się cieszyłem z efektów w puszce względem 18-55, a później otworzyłem zdjęcia na komputerze... :P).
Szukaj
Skontaktuj się z nami