Close

Pokaż wyniki od 1 do 10 z 10
    Gaduła Awatar manfred
    Miasto
    Góralem jestem i nikt kto ma okowite nie jest mi obcy

Domyślnie Niebieska dominata

Witam serdecznie przede wszystkim najlepsze życzenia w nadchodzącym nowym roku. Mam pytanie do osóbpotrafiących poradzic sobie z tym sekiem, gdyż pojawił mi się problem z niebieską dominatą. W jaki sposób ją usunąć mam na myśli góry, aby niebo pozostało nietknięte?. Chyba jednym z błedów było to że balans bieli ustawiłem na słońce zamiast zrobić pomiar pre. Jesli można to proszę o podanie kilku wskazówek za co będe niezmiernie wdzięczny.

Domyślnie

Hm... tak sobie myślę, że trzeba by zaznaczyć niebo i usunąć nadmiar niebieskiego z wszystkiego poza nim... innej metody nie znam.
    Pojawiam się i znikam...

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez manfred Zobacz posta
    ...W jaki sposób ją usunąć mam na myśli góry, aby niebo pozostało nietknięte?...
    Czy chodzi o coś takiego?

Który program masz do dyspozycji? W tym przypadku ja się bawiłem photoshopem. Zabarwienie śniegu jest bardzo podobne do nieba - więc trzeba uważać aby ingerencja w śnieg nie wpłynęła na niebo. Kopiując oryginalne foto stworzyłem nową warstwę - na niej doprowadzilem śnieg do wyglądu porządanego - wg mnie oczywiście. A następnie usunąłem z tej warstwy niebo - gdyż ono także zmieniło barwę - odsłaniając niebo z Twojej foty.
    Ostatnio edytowane przez samek ; 28-12-2007 o 14:59

Gaduła Awatar manfred
    Miasto

Domyślnie

Także używam PS i własnie o to mi chodziło. A w jaki sposób to uczyniłes?
    Ostatnio edytowane przez manfred ; 28-12-2007 o 15:28

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez manfred Zobacz posta
    Także używam PS i własnie o to mi chodziło. A w jaki sposób to uczyniłes?
    layer -> duplicate layer

image -> adjustments -> replace color
    i tu wybierając kolor zaniebieszczonego śniegu suwaczkami doprowadzilem do odpowiedniego wyglądu - rownocześnie to wpłynęło na kolor nieba - ale to olewamy

następnie za pomocą maski ukryłem z warstwy niebo, odsłaniając prawidłowe z oryginalnej foty

flatten

Domyślnie

Wejściowo zdjęcie jest niedoświetlone, a nie z dominantą!
    W LG nie ma jej przecież!
    A jak nie chcesz się bawić w PSie to przed zrobieniem zdjęcia trzeba było nakręcić polara, BB na około 5800-6000K i doświetlić zdjęcie o ok 0,7EV-1EV.
    "Często kończy się na formie, nic z tego nie wynika. Po tym jak Marcel Duchamp ogłosił, że pisuar ustawiony na środku jest dziełem sztuki - artystą może być każdy..." - R. Opałka

Gaduła Awatar manfred
    Miasto

Domyślnie

W cieniu przy niebieskim niebie śnieg zawsze wyjdzie niebieski nie ma bola. Co do polara super ale nie stać mnie na śr. 77 a z tym doswietleniem to miałeś na mysli prześwietlenie tak?
    Ostatnio edytowane przez manfred ; 29-12-2007 o 09:58

Domyślnie

Jeżeli masz duży kontrast oświetlenia to czasami trzeba coś wybrać lub się bawić w postprodukcję, HDR...

Wiesz ja jestem jeszcze przyzwyczajony do analoga i jak robię zdjęcie to nie zakładam z góry że będę je z założenia korygował. Robię tak by było w miarę dobrze prosto z puszki. Lekkie prześwietlenie LG żaden problem jak dla mnie, a tak naświetliłeś dobrze na mniej jak 1/3 zdjęcia (ucierpiał na tym motyw główny zdjęcia: dwóch narciarzy - kolega o ile śnieg wyprowadził nieco to narciarze dalej nie są w porządku - mały kontrast, słaba ostrość właśnie przez niedoświetlenie). A i balans bieli dobrze by było przestawić na wyższa temperaturę barwową. Na sniegu to bez mierzenia można spokojnie podnieść na 5800 czy nawet 6000 - w nikonach 70/80 to jest błyskawica -2 / -3. A w M to nie wiem.
    Ostatnio edytowane przez eldritch ; 30-12-2007 o 11:40
    "Często kończy się na formie, nic z tego nie wynika. Po tym jak Marcel Duchamp ogłosił, że pisuar ustawiony na środku jest dziełem sztuki - artystą może być każdy..." - R. Opałka

Oszczędny w słowach
    Miasto
    N 49°82' E 19°02'

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez eldritch Zobacz posta
    w nikonach 70/80 to jest błyskawica -2 / -3. A w M to nie wiem.
    Możesz jaśniej, co miałeś na myśli?

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Derwisz Zobacz posta
    Możesz jaśniej, co miałeś na myśli?
    myślał zapewne o balansie bieli
    http://www.ozzy.maxmodels.pl
    Ortografii uczą w podstawówce, więc nie tlumacz się, że nie studiowałeś polonistyki.

Uprawnienia umieszczania postów