Close

Pokaż wyniki od 1 do 3 z 3

Domyślnie Fotobank QCool 2242

Witam!
    Jestem od jakiegoś czasu posiadaczem fotodysku QCool OTG 2242. Do tej pory nie miałem z nim problemu, ale ostatnio mam problem ze zgraniem NEFów na komputer. JPGi kopiuje bezproblemowo, inne pliki formatem i wielkością też. Na NEFach (niektórych) się wiesza i nie kopiuje. Część plików skopiuje a niektóre nie. Sprawdzałem czy różnią się wielkością i czy nie chce skopiować tych największych np. 10MB, ale raz nie idzie 9,7MB, raz 9,4, a np. 9,6 pójdzie.

Czy wiecie co może być tego powodem? Mam zamiar zakupić inną obudowę fotobaknu, albo samą obudowę bez czytnika i przetestować czy to nie wina obudowy. Może ktoś miał podobne problemy i wie jak się do tego zabrać. Może użyć jakiegoś programu? Poprzez Total Commander też jest to samo.

Opis z testem tego fotobanku jest na stronie forum Pentaxa. Dysk mam Samsunga 80GB.

Domyślnie

Chyba nikt mi nie pomoże? Poradźcie coś.

Domyślnie Odp: Fotobank QCool 2242

No nikt nie pisze, szkoda. Ale problem chyba rozwiązałem... może inaczej... sam się rozwiązał. Zakupiłem laptopa Lenovo N200 T8100. Po podłączeniu do niego fotobanku zacząłem kopiować pliki i o zgrozo... zaczęły się kopiować na laptopa. Katalog po katalogu NEFy się kopiowały. Byłem w szoku. Nawet szybciej niż na stacjonarny (to nie wina usb wszędzie mam 2.0). Skopiowały się wszystkie. Jestem zadowolony, że udało mi się je zarchiwizować. Teraz zacznę to wszystko kopiować na płyty Pozdrawiam

DO MODERATORÓW: POST DO USUNIĘCIA

Uprawnienia umieszczania postów