Close

Strona 4 z 4 PierwszyPierwszy ... 234
Pokaż wyniki od 31 do 33 z 33

Domyślnie

Myślę, że w takim razie jak najardziej taka Sigma da radę. Ostatnio pokazywałem gdzieś na forum trochę kwiatków - są tutaj - robione były bardzo różnymi szkłami - teraz jak na nie patrzę, to właściwie w tym przypadku niewiele zdjęć wymagało użycia szkiełka makro. Część wyszła z 75-300, trochę z 50mm, są zdjęcia z Jupiterów 85mm i 135mm, nawet Sigma 30mm gdzieś się przewija.

PS.: A może normalne 50/1.8 Ci wystarczy ? Niestety nie pozwala na duże zbliżenia, ale daje chociaż małą głębię ostrości, co z pewnością pozwala na kombinowanie.

Domyślnie

Widzę po kolegach, że nie napisali "po ludzku" Zapewne autor tego wątku miał wcześniej kompakta, (mały aparacik z zoomem, podglądem na LCD itp. itd.) a teraz przesiadł się na lustrzankę w dodatku na D40. A więc w kompaktach ustawiasz w aparacie tryb macro i na ogół podjeżdżasz aparatem do owadzika czy kwiatka na 5-10 cm i robisz fotkę no i już w lustrzankach jest troszkę inaczej. Lustrzanka ma wymienne obiektywy, w sumie można powiedzieć, że istnieją obiektywy do wszystkiego np. uniwersalny obiektyw spacerowy nikkor 18-200 VR, fajne tele w stylu Sigma 70-200 F/2.8 lub nikkor 80-200 F/2.8, do szerokiego konta np. jakieś 12-24 no i masa obiektywów do macro. Każdy z tych obiektywów ma tzw. minimalny dystans ostrzenia (czytaj: minimalna odległość z jakiej zrobisz fotkę), na ogół 30-50 cm ale sąwyjątki. Obiektyw może mieć oznaczenie MACRO co teoretycznie oznacza, że może robić zdjęcia MACRO.

Osobiście jak chcesz się bawić w sensownej jakości fotki macro to polecam micro nikkora 60mm F/2.8, ewentualnie Tamron 90mm, ewentualnie coś z większą liczbą mm ale co ważne ze stałą jasnością od F/1.8 - F/2.8 zajrzyj na giełdę czasami ktoś wystawia takie szkiełka ale coś koło 1000 pln musisz mieć (i to jest minimum) lub zajrzyj do działu kupie i popytaj, ewentualnie zajrzyj do działu optyka -> macro.

Jeżeli Cię nie stać, nie chcesz odkładać to kup sobie sigme 70-300 APO DG MACRO i będziesz mógł cykać fotki kwiatkom, szkło można dostać w granicach 500-700 pln ALE to nie jest super szkło fotki będą powiedzmy OK jak dla amatora, ale z czasem zaczniesz zauważać wady tego szkła.

Na początek myślę, że Tobie wystarczy sigma, pobaw się, poducz się na lustrzance (zobacz co to jest to magiczne F/2.8 i jaki ma wpływ na fotki/głębię ostrości), jak się znudzi to sprzedasz, dołożysz i wtedy będziesz wiedział jakie szkło do macro będzie odpowiednie dla ciebie ... może tamron 180mm ... ale to już ponad 1800 pln.

Mi osobiście zdażało się robić macro - nikkorem 50 F/1.8 (to obiektyw raczej do portretów niż macro) potem wycinasz ze zdjęcia to co cię interesuje, fakt rozwiązanie może nie za bardzo wygodne, ale wybitnie tanie, no i jakość optyczna N 50 F/1.8 super, musisz zadać sobie pytanie cza faktycznie stać cię na wywalenie grubszej kasy na focenie robaczków/kwiatków czy zadowoli Cię coś pośredniego.

Mam nadzieję że pomogłem.
    Serdeczności! A co do sprzętu to D5300 | Sigma 18-35 F1.8 Art | N10-20 | N70-300

Domyślnie

Zbigniew ma rację, sigma 70-300 apo dg macro na początek Ci wystarczy, nauczysz siępodstaw, zobaczysz do czego będziesz potrzebował tak naprawdę szkła i jakie wkońcu "z głową" kupić.
    Serdeczności! A co do sprzętu to D5300 | Sigma 18-35 F1.8 Art | N10-20 | N70-300

Strona 4 z 4 PierwszyPierwszy ... 234

Uprawnienia umieszczania postów