Tamron bardzo dobre opinie ma na tym forum ja mam Sigmę 150mm F2.8 EX DG HSM MACRO
Szukaj
Tamron bardzo dobre opinie ma na tym forum ja mam Sigmę 150mm F2.8 EX DG HSM MACRO
. . . Coś na C coś na D trochę słoików Twist-Off z wieczkiem . . .
Przyznaje - nie wiem, bo dopiero zaczynam
nic w tym złego![]()
był D50 + SIGMA 28-70 + Nikkor 18-55 + SIGMA 70-300 DG Macro
jest D5000 + Nikkor 18-105
Nie przejmuj sie, po to jest forum by sobie pomagac
Poczytaj ponizszy tekst, a szczególnie punkt 4
http://fotohobby.bighost.pl/makro/sprzet_makro.htm
Wiem, że z tym obiektywem jest czasem tak ze potrafi złapać ostrość automatycznie, ale rzeczywiście nie chce zrobić zdjecia, bo jest za blisko. Najprostsza rada na taka sytuację to po automatycznym złapaniu ostrości przestawić sobie szybko na manual i wyedy zrobisz fotkę bez problemu.
Do makro całkeim fajny jest konwerter Raynox (do kupienia na allegro za paredziesiąt złotych).
pozdrawiam
Nikon d40 / AF-S Nikkor 18-55mm / AF-S Nikkor 70-300 /Raynox DCR-250 / Statyw Hama Star 61 / Torba Fancier CB30
no i chyba na początek będzie Sigma 70-300 mm APO DG Macro (z filtrem UV)
a potem to już Tamron 90
wielkie dzieki wszystkim za pomoc![]()
Witkowa - koledzy dobrze prawią o konieczności zakupu obiektywu makro, jednak jest tak, że musisz określić się co chcesz osiągnąć. Makro kwiatka to raczej nie "prawdziwe" makro, a często zbliżenie. Wiele takich kiedyś natłukłem szkiełkiem 75-300 i się wtedy cieszyłem. Jednak prawdziwe makro zaczyna się z dedykowanymi obiektywami makro, takim jak Micro-Nikkory, Tamron 90/180, Sigma 105/150/180, itd. Niestety te ostatnie kosztują, ale dają Ci znacznie większe możliwości pod względem makrofotografii (chodzi nie tylko o skalę odwzorowania, a więc to, jak małe obiekty możesz sfotografować, ale też jakość uzyskiwanego obrazka). Miej jednak świadomość, że będzie też ciężko - takim Micro Nikkorem 60/2.8 trudno jest dorwać motyla lub innego niewielkiego owada, bo dla skali odwzorowania z okolic 1:1 odległość ostrzenia jest bardzo niewielka. Dlatego często alternatywą (mniejsze powiększenia, gorsza jakość, ale taniej i większa odległość ostrzenia) są szkiełka udające obiektywy makro - np. Sigma 70-300 czy inne podobne wynalazki.
Jeżeli nie chcesz dużo wydawać, poczytaj forum, poszukaj informacji o makrofotografii - naprawdę można mieć wiele za niewiele - stosując pierścienie czy szkiełka z mocowaniem m42. Na początek są doskonałe do zabawy.
Drodzy koledzy
Na początek to to moje "macro" to będzie to co piszesz Zbyszku - dobre zbliżenia kwiatków, kamyczków czy listków
Co do robaczków - to chciałabym najpierw dobrze poznać aparat i z głową wybrać obiektyw. Jeszcze nie czuję się pewnie, aby leżeć na trawie i robić zdjęcie czułkom mrówki (może kiedyś)
Dlatego myślę że dla totalnego amatora jak ja ta Sigma będzie ok, bo nie droga a lepsza niż to co mam teraz
i pewnie zostanie u mnie potem
Skontaktuj się z nami