Close

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 29

Domyślnie inaczej na wyświetlaczu d80 a inaczej na moniotorze- jak ugryźć ten problem

witam

mam problem tego typu:

byłem dziś w plenerku zrobiłem kilka fotek testowych krajobrazu. na monitorze w body zdjecia żylety a po wywołaniu na monitorze zdjecia ciemne, tak jakby sporo za duzo kontrastu.histogram pokazuje ze zdjecie jest dobrze naswietlone, w body super wszystkie szczegóły widac a przy wywoływaniu nef-a lipa.
    nadmieniam ze monitor kalibrowałem w ten sposób że z labu w którym robie odbitki wziąłem zdjęcia testowe i zdjecia na płytach i wyregulowałem obraz aby m/w kontrast sie zgadzał i kolory były takie same, wiec niewiem skad wynika mój problem.

czy ustawic kontrast monitore domowego tak aby zdjecie wygladało jak na wyswietlaczy d80 a potem wywołac odbitke w labie i porównac efekt?

mam nadzieje ze podsuniecie jakis pomysł

z góry dziękuje i pozdrawiam
    Ostatnio edytowane przez mmmak ; 22-12-2007 o 15:06

Domyślnie

To pokaż takie, Twoje zdaniem za ciemne zdjęcie

Domyślnie

Witam,
    wydaje mi się że na LCD D80 najlepiej patrzeć na wykresy , a podgląd zdjęcia jest żeby kadr sprawdzić. Ja mam jasność w D80 ustawioną na -1 - trochę lepiej wychodzi porównanie.

Jeśli robisz JPGi i wydają Ci się za ciemne na kompie - spróbuj pobawić się opcją D-Lighting.
    Ostatnio robiłem zdjęcia potomka mojego kuzyna (w zasadzie jak się nazywa takie dziecko - ja jestem jego wujkiem a on moim ...?) było trochę ciemno w pokoju. Na LCD w D80 było ok a na kompie już nie - robiłem RAW+JPG ale nie mogłem z RAWA uzyskać takich rezultatów jakbym chciał (programem LightZone, może jeszcze się pobawię czymś innym), użyłem w aparacie D-Lighting i moim zdaniem jest lepiej. A przynajmniej na tyle że mi wystarcza na razie
    Nikon D80; Nikkor 18-200 VR; Jupiter 135/3,5; mieszek; SB-800... i tyle...

Domyślnie

prosze, przykładowe pstryknięcie. histogram pokazał ze jest ok, na wyswietlaczu kolorki i szczegóły ładne takie jak chciałem a na monitorze lipa. szczególnie chodzi o ten ciemny fragment z drzewami z lewej.

parametry fotki : f13, 1/250, 17mm, iso 200
    wczesniejsze zdjecia które wywoływałem w labie wygladały tak jak na monitorze wiec niewiem skad problem ze inaczej nef w body wyglada a inaczej na kompie.

robie tylko raw-y nie uzywam jpg jasnosc wyswietlacza mam na 0, no ale moze zmniejszenie jasnosci pomoze
    Ostatnio edytowane przez mmmak ; 22-12-2007 o 15:24

Domyślnie

Na moim (swoją drogą lipnym) SyncMasterze940B fotka wygląda zdecydowanie O.K. W lewym dole wszystko ślicznie i szczegółowo widać (na tyle na ile pozwala po takim zmniejszeniu oczywiście).
    IMO problemu szukaj w ustawieniach monitora.
    Amatorszczyzna powered by D40X kit, N35/1.8G, N70-300VR, SB800 i Slik Pro 330 DX

Domyślnie

czyli zdjecia testowe z laba moga jakies byc nieodpowiednie? skoro to co na monitorze jest takie jak na papierze

a moze jakas wskazówke gdzie szukac błedu?, czy dostosowac monitor do tego co na wyswietlaczu d80?

Domyślnie

patrząc na to kurduplowate zdjęcie to tak jest ok (daj org rozmiar albo jakiś większy)
    |D7100|SB-800|T17-50/2.8|S70-200/2.8|SY8/3.5|nogi GoldPhoto|Manfrotto|SanDisk|
    Pozdrawiam Tomek Kić

Domyślnie

Moim zdaniem natomiast zawiniła matryca d80
    Rozpiętość tonalna jest taka jaka jest, soft nie pozwala na prześwietlenie jaśniejszych partii co powoduje, że ciemniejsze partie obrazu są...po prostu ciemniejsze!
    Przydałaby się funkcja d-lightening wciągająca automatycznie ciemniejsze partie obrazu...Albo program do obróbki zdjęć.

Domyślnie

u mnie widać wszystko prawidłowo moze masz źle skalibtowany monitor? z resztą ja obserwuję w swoim D50, że jak obraz jest idealny na lcd aparatu to w rzeczywistości jest trochę ciemniejszy. Tak poprostu to funckjonuje. LCD służy tylko do szybkiego podglądu, jeśli chcesz się dowiedzieć więcej to patrz na histogram.
    skład zastrzeżony!
    Fotografie są jak cebula - mają warstwy.

www.piotrkordula.prv.pl

Domyślnie

Nie wiem czego szukasz? Moje stare oczy widzą, że jest cacy
    Jakieś ciałko, szkiełko i światełko, no i jeszcze nosidełko

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów