Close

Pokaż wyniki od 1 do 9 z 9

Domyślnie polar do ultrawide?

tak bez sciemniania,
    jaki polar do sigmy 10-20 (lub innych szerokich drani). jedni mowia ze slim, inni ze normalny, a reszta ze polary wogole sie nie nadaja do ultrawide obiektywow.
    jakies doswiadczenia, rady, moze tani polar przy okazji ???
    Andrzej

Domyślnie

Praktycznie kazdy obiektyw o ogniskowej po cropie poniezej 28 mm bedzie winietowac. Dla tego do takiej sigmy potrzebujesz slima.
    Pozdrawiam Karol

Domyślnie

Jako niestrudzony zwolennik filtrów HOYA popytałbym różnych sprzedawców o Super HMC PRO 1. Podobno (1 sklepikarz był tego pewien) obstanie i przy cropie 15mm. Dla 67mm ~370 zeta. Sam szybko zrezygnowałem - "kasa misiu, kasa!" - ale... Ostatnio jest jeszcze DMC (for digital), ponoć jeszcze skuteczniej gasi odblaski, ale jakoś nie mogłem trafić na polski sklep który to ma, więc nie wiem czy jest różnica w cenie
    Nikoś D90 + MB-D80 + Nikkor 16-85 VR + Nikkor 70-300 VR + Cosina 100 macro + SB-600 + Velbon Sherpa 600R
    Moja racja jest mojsza, niż Twojsza. Moja racja jest najmojsza!

Domyślnie

ano wlasnie tutaj gostek twierdzi ze standartowe filtry sa spoko i nie przeszkadzaja.
    nie wiem tez czy chce (lub potrzebuje) kupic hoye za pol ceny obiektywu.
    no i nadal nie wiem jak to jest z efektem polaryzacji przy tak szerokich katach, glupio by bylo wydac kupe kasy na filter i miec tylko srodek piekny a reszte wyblakla.
    chyba sie bede musial sam przekonac.
    Andrzej

Domyślnie

glupio by bylo wydac kupe kasy na filter i miec tylko srodek piekny a reszte wyblakla
    Przy bardzo szerokim kacie bedziesz mial raczej dokladnie odwrotny, tzn rogi beda ciemniejsze.
    Pozdrawiam Karol

Domyślnie

Gamling, chodzilo mi o to ze spolaryzuje mi chmurki slicznie na srodku kadru a na bokach polar straci moc. chociaz winetowanie moze tu akurat pomoc
    Andrzej

Domyślnie

Gostek dał za dużo sampli z wnętrz, a mało czasu poświęcił na niebo. Ale na tych paru fotkach z niebem, wspomnianych efektów osobiście nie widzę.
    Nikoś D90 + MB-D80 + Nikkor 16-85 VR + Nikkor 70-300 VR + Cosina 100 macro + SB-600 + Velbon Sherpa 600R
    Moja racja jest mojsza, niż Twojsza. Moja racja jest najmojsza!

Domyślnie

Mam ten sam problem. Przede mną zakup jakiegoś polarka 77mm, z myślą o Sigmie 10-20, a za pomocą przejściówek chciałbym z niego także korzystać na innych szkłach.

Po głowie chodzą mi:
    Marumi DHG (slim) - 391 zł
    B+W NC (slim) - 300 zł
    Hoya HMC (gruba) - 330 zł

No i sam nie wiem co wybrać... Jak już coś kupisz i przetestujesz do daj znać, będę się uczył na Twoich błędach

Domyślnie

tylko marumi gdyz w tej cenie to jest jedyny slim ktpry ma dwa gwinty wiec jesli ktos chcialby uzywac jakis polowek lub sytem cokina to to w tej cenie tylko marumi hoya shmc pro1 500zlotych
    nikon i troche rupieci........R2-D2

Uprawnienia umieszczania postów