Szukaj
Osłona LCD – Nikon D200 (wersja PRO)- Ten kto wymyslił ten badziew powinien się w piekle smażyć![]()
Mój się nie kiwał. Może masz jaką podróbę.![]()
Jacek
No mi sie też nic nie kiwałoprzy D200 z 10-20 ; 30 ; 50 ; 105; 150 ;70-200 ;
. . . Coś na C coś na D trochę słoików Twist-Off z wieczkiem . . .
Szukałem zamiennika oryginalnego gripa - bo ten który proponuje Nikon jest dla mnie "niewypałem nie do użycia" raz, uruchomiałem AF końcem dłoni, trzeba było cały czas wyłączać spust gripu i znów włączać przy przejściu na pion - więc uchwyt "małpy" był dla mnie dużo szybszy w użyciu niż pionowy dodatkowy spust, no i nie mam tak długiego kciuka aby przy pionowym uchwycie zmieniać pola AF-jak dla mnie (ale zaraz podpadnę) ergonomia aparatu D 100 była DUżO lepsza niż d 200)
puszki, słoiki i troszkę światła w ciemności
I myślisz, że z tym zamiennikiem coś się zmieni? Wybierak Ci się sam przesunie w bardziej odpowiednie miejsce? A może spust pionowy zacznie się sam wyłączać, kiedy trzeba? Nic takiego się nie stanie. Cudów nie ma.
Jacek
Na pewno nie będzie się kiwał przy mocowaniu 70-200, zwłaszcza za pierścień obiektywu. Co do reszty wystarczy porównać sztywność mocowania aparatu z gripem i bez niego. Odkształcenia gripa widać gołym okiem nawet przy niezbyt mocnych naciskach zginających. No cóż, to tylko plastikowa wydmuszka na dodatek całkowicie otwarta z tyłu (bo pokrywka tam przecież nic nie trzyma). Ale jeżeli to nie wszystkim przeszkadza to pozostaje się tylko cieszyć. Widocznie mam nieco inne wyobrażenie dotyczące sztywności (bez podtekstów).
Co do reszty, mimo, że oddalamy sie nieco od zastępczego gripa , nadal będziemy kręcić się blisko wątku.
Jak pisał bogdi64 problemem jest także zbyt płytkie osadzenie pionowego spustu. I choć sam grip w moich sporych dłoniach leży bardzo wygodnie, to problem samoczynnego uruchamiania AF lub nawet wyzwalania migawki istnieje. To samo trapiło mnie od dawna w Nikonie F5 i mimo upływu wielu lat problem pozostał nie rozwiązany. Gdyby był osadzony tylko 4-5 mm głębiej. Można by było równie dobrze pracować w rękawiczkach. Wyłącznik do końca problemu nie rozwiązuje. Do wybieraka niestety chyba żaden normalny kciuk nie ma szans dosięgnąć, i z tym chyba trzeba się pogodzić.
Sorry za odgrzanie starego kotleta, ale chciałbym się dowiedzieć, czy ktoś posiada może grip podany w temacie i instrukcję obsługi do niego? Kupiłem używany d200 z takim wynalazkiem i nie ogarnąć obsługi gripa![]()
D800, sigma 70-200 2.8, nikkor 50 1.4G, Tamron 17-50 2.8, sb900
Skontaktuj się z nami