ciekawe jak będzie z d300 ?
Szukaj
ciekawe jak będzie z d300 ?
N16-35/N24-70/N70-200VR2/N24/N105VR/N400VR/Z40/Z24-120S/Z70-200S/V16/TT75/T28-75G2
D800/D500/D4s/Z6/Z63/Z9
pozdrawiam
Paweł
Wg nikona ma to wprowadzić odpowiedni korekty czasu ekspozycji w miarę "starzenia" się mechanizmu. Poza tym ma podobno sygnalizować wcześniej kres swojego życia. Nie sądzę żeby te funkcje były niewykonalne więc mam nadzieję że będą działały w praktyce. Nie każda firma musi marketingowo naciągać parametry![]()
N16-35/N24-70/N70-200VR2/N24/N105VR/N400VR/Z40/Z24-120S/Z70-200S/V16/TT75/T28-75G2
D800/D500/D4s/Z6/Z63/Z9
pozdrawiam
Paweł
Smurf, skąd takie kategoryczne wnioski? obejrzyj dokładnie schemat migawki F5
http://www.nikon.co.jp/main/eng/port...c11shut2-e.htm
"Kiedy wszystkie sposoby zawiodą, należy przeczytać instrukcję obsługi" - Murphy
tak, już od 11 lat w topowych korpusach migawka jest wyposażona w układ samodiagnozujący, którego elementem jest widoczny na schemacie Shutter Monitor Sensor
nie jest to chyba bełkot marketingowy, bo ten element najwyraźniej fizycznie istnieje, również w D2, F6 i D3
oczywiście nikt nikomu nie każe wierzyć, że to działa - mnie na przykład jest to obojętne, aparat ma prawidłowo naświetlać i to robi
to jeszcze z F5, ale zasada ta sama
4. Highly durable shutter with a built-in monitoring function
Shutter Unit
The primary reliability factor for professional-use cameras is precise actuation of the shutter. The F5 incorporated the newly developed "monitoring function integrated shutter." The optical sensor for the monitoring function checks the shutter each time the shutter release button is pressed, and automatically corrects any blurring, if detected. In addition, it locks the shutter release when detecting any unusual condition, and causes the external warning LED indicator to blink and the upper display panel to display the blinking "ERR" message. Furthermore, the shutter unit is designed to be durable enough to withstand as much as 150,000 cycles of operation owing to the shutter blade constructed with a combination of high-elasticity carbon fiber composite and aluminum materials to ensure higher mechanical strength without any increase in weight. The rear curtain is kept closed on standby until the time when the shutter release button is pressed, ensuring double shading with the leading curtain to prevent possible light leak during mirror-up.
Ostatnio edytowane przez BugsBunny ; 30-12-2007 o 01:11
"Kiedy wszystkie sposoby zawiodą, należy przeczytać instrukcję obsługi" - Murphy
aaaa już z tego linku wiele wiadomo
generalnie mówimy o firmowym wynalazku vertical-travel shutter, dość dopracowanym
na szybko o żadnej samo-kompensacji (samo-kalibracja, samo-diagnoza) nie ma tam mowy ale w mechanice to nic specjalne, specjalnie skontruowane przeguby i inne przkładnie mogą kompensować przesuwając się np. zużycie jakiegoś elementu (np. klocka hamulcowego). Nie wiem czy o to lata ale już nie wnikam
aaa wróć, kolega Gaduła BugsBunny zgoglował coś lepszego, wynika, że jest sensor optyczny i jakiś tam malusi procesorek
Ostatnio edytowane przez ziuteczny ; 30-12-2007 o 01:16
Jeżeli jest (nie wiem - dlatego podkreslenie) jakiś element mierzący rzeczywisty czas, po jakim matrycę zasłania druga lamelka, to mozna w następnym zdjęciu opóźnić (lub przyspieszyć) start drugiej lamelki. Czyli spowodować by czas był trzymany w granicach tolerancji.
Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.
Skontaktuj się z nami