Close

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 16

Domyślnie jak przerobic fat32 na ntfs

WItam
    W kompie mojej sistry zaowazylem ze ma ona dwie partycje .Jeden 80gb dysk podzielony jest na dwa ,dysk C 20gb NTFS i dysk D 56,7GB FAT32 .Wydaje mi sie ze dysk D powinien byc tez NTFS czy mam racje? Jezeli mam racje to jak to najlatwiej zrobic ,system operacyjny to win XP .
    Dziekuje za pomoc
    Edit juz wiem jak to zrobic znalazlem w googlach prosze moda o usuniecie posta i przepraszam
    Ostatnio edytowane przez blueblood ; 02-01-2008 o 03:20
    D700,D300,N12-24 f4,N24-70 2.8,N28-70 2.8 ,N70-200 VR,AFS N50 1.4,N35 1.8 ,Sb800,sb900 ,manfrotto055d+486RC2

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez blueblood Zobacz posta
    Wydaje mi sie ze dysk D powinien byc tez NTFS czy mam racje?
    Jeśli tylko "wydaje się" to sugerowałbym nie grzebać. Jak się coś wywali, będzie Pan potem umiał wysupłać dane, ustawienia, pocztę z NTFS'a z pogiętym systemem uprawnień?
    Zawodowo zdjęć nie robię już ze 25 lat, ale coś tam zostało. Teraz rozwiązuję problemy innych fotografów.
    monitory.mastiff.pl - masz problem z kolorem, wal śmiało

Domyślnie

Witam,

Podzielony dysk może mieć różne systemy plików, w niczym to nie przeszkadza. NTFS zapobiega krzyżowaniu plików i pozwala na określenie dostępu i praw do poszczególnych plików i katalogów. Można zmienić system plików np. Partition Magic'em, ale najpierw sugeruję wkonać kopię dysku, ponieważ zmiana systemu plików wiąże się z usunięciem partycji i formatowaniem.

Pozdrawiam!

Domyślnie

convert d: /fs:ntfs /v
    pozdrawiam Sebastian

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Tom01 Zobacz posta
    Jeśli tylko "wydaje się" to sugerowałbym nie grzebać. Jak się coś wywali, będzie Pan potem umiał wysupłać dane, ustawienia, pocztę z NTFS'a z pogiętym systemem uprawnień?
    Problem w tym, że na FAT32 może się szybciej wywalić (DUUUUŻO szybciej)
    pozdrawiam Sebastian

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Tr0n Zobacz posta
    Problem w tym, że na FAT32 może się szybciej wywalić (DUUUUŻO szybciej)
    Niekoniecznie, wszystko zależy od higieny systemu.
    Innymi słowy: DBASZ, TO MASZ.
    NIKON

לא תרצה - VI - Nie będziesz mordował

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez david555 Zobacz posta
    Innymi słowy: DBASZ, TO MASZ.
    A jak dbam, i wyłączą mi zasilanie..., a nie mam UPSa.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Ponury_Kosiarz Zobacz posta
    Można zmienić system plików np. Partition Magic'em, ale najpierw sugeruję wkonać kopię dysku, ponieważ zmiana systemu plików wiąże się z usunięciem partycji i formatowaniem.
    Nic podobnego. Zaprzeczasz sam sobie.
    Krzysztof Paszkiewicz

Domyślnie

Dokładnie. Zmiana systemu plików nie wiąże się absolutnie z usuwaniem partycji i formatowaniem. Niemniej zrobienie kopii zapasowej danych jest tu jak najbardziej na mniejscu, szczególnie podczas pracy z Patrition Magicem.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez RoboD Zobacz posta
    A jak dbam, i wyłączą mi zasilanie..., a nie mam UPSa.
    W mojej pracy miałem już do czynienia ze wszystkimi wariantami instalacji systemu i muszę z całą stanowczością stwierdzić, że systemy postawione na partycjach FAT32 mają się tak samo dobrze, a może czasem lepiej niż na NTFS.
    Pewnie, że względy bezpieczeństwa nakazują zastosowanie tego drugiego z wymienionych systemu plików, ale jeśli ktoś używa instalacji systemu tylko do celów domowych i nie jest połączony z żadną publiczną siecią, to można z powodzeniem stosować FAT32, który to jest na przykład wygodniejszy do celów naprawczych.

Nie zauważyłem też żadnych ujemnych skutków dla systemu w wypadku nieoczekiwanego zaniku napięcia w sieci elektrycznej, tak na partycjach FAT32, jak NTFS.
    NIKON

לא תרצה - VI - Nie będziesz mordował

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów