Close

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 28

Smile NIKON SB-600 vs Metz 48AF-1 Digital

Witajcie!
    Pozwólcie, że jeszcze przed Świętami pomieszam Wam w głowach. Zastanawiam się nad kupnem lampy błyskowej do mojego D70s i stanąłem na wyborze jednej z powyższych (SB-600 lub Metz 48AF-1 Digital). Pewnie temat zalet i wad obydwu był już poruszany, ale proszę o pomoc w wyborze, którą lampę wybrać?
    Co do SB-600 wiele wątków już przeczytałem i trochę się obawiam jej niepodziewanych błysków lub migotającego wyświetlacza. O Metz'u wiem niewiele - może ktoś go ma i zechce podzielić się doświadczeniem.
    Aha... raczej nie wchodzi w grę SB-800, choć wiem, że byłaby najlepsza - cóż, to już nie te pieniążki...

ZDROWYCH, SPOKOJNYCH, RODZINNYCH ŚWIĄT BOŻEGO NARODZENIA, RADOŚCI, CIEPŁA ORAZ MNÓSTWA FOTO-PREZENTÓW!!!

Euroset - Darek, Tychy

Domyślnie

ja mam SB-600... od miesiąca w naprawie
    lampa jest dobra, ale ... hmm awaryjna
    ja bym jednak kupil SB-600
    Usunięto komercyjną stopkę - regulamin forum!

D700 + 35 + 85 i po co więcej?

Domyślnie

11 m-cy na Metzu 44... bez żadnych! przypadków, które mogą niepokoić.
    طالب مع S5Pro Metze Stronka* MyPort

Domyślnie

Z lampami Metza fotografuję ponad 20 lat.Używałem do Nikona Metz 45 CT1, 45CT4, a obecnie 50MZ5 z Canonem. Są naprawdę profesjonalne. Do N90x używałem SB 26 albo 28, nie pamiętam, ale jak przeszedłem na dedykowanego Metza, to zauważyłem, że wyższość lamp Nikona jest pozorna, przereklamowana. Zawsze za mniejsze pieniądze masz lampę solidną, prostą w obsłudze i z większym kopem. Przemyśl jakie chcesz mieć funkcje, szybkostrzelność itd. i wybierz odpowiedni model. Nie jest tak jak SB, że 600 albo 800 i nic innego. Czy przydatny będzie w twoich fotkach podwójny palnik, a może boczny uchwyt na szynie zamiast zapinanej na sanki do aparatu nad pryzmatem?...

Domyślnie

a czy te metze działają w CLS?
    Usunięto komercyjną stopkę - regulamin forum!

D700 + 35 + 85 i po co więcej?

Domyślnie

58af1 100%, te starsze nie działają. 48 af1 nie mam pojęcia, nie moge sie doszukać.

Domyślnie

Mam SB-600 i jestem bardzo zadowolony. Nic się (odpukać!) nie psuje.
    Trudno mi z Metzem porównywać i nie wiem jakie ma możliwośći pod względem CLS itd, dla mnie nieocenioną rzeczą oprócz typowych zastowań lampy na sankach jest możliwość zdalnego wyzwalnia lampą wbudowaną w D80.

W ogóle się jakoś nad Metzem ani żadną inną nie zastanawiałem - wybór był między SB-600 a SB-800 i na razie stanęło na SB-600, kiedyś być może będzie SB-800 , ale bez pozbywania się SB-600, zostanie jako druga lampa.
    I wiem że będa fajnie współpracować.

Pozdrawiam i Wesołych Świąt!
    Maciek

Oszczędny w słowach
    Miasto
    Stare Babice

Domyślnie

ja wybrałem metza za porównywalną cenę nieporównywalne możliwości...

pozdrawiam

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez kokosz Zobacz posta
    ja wybrałem metza za porównywalną cenę nieporównywalne możliwości...

pozdrawiam
    podaj któreś z tych możliwości ...
    pozdrawiam Krzysiek

Rozmowny Awatar RAQ
    Miasto
    Szczecin (dzielnica Zdroje)

Domyślnie

też jestem ciekawy tych "możliwości...", bo może źle zrobiłem kupując SB600

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów