Close

Pokaż wyniki od 1 do 10 z 10

Domyślnie matówki z klinem do puszek AF

Da się je w ogóle stosować w analogowych puszkach AF (poza F4/F5)? Noszę się z zamiarem "zmanualnienia" swojego F801s i najchętniej widziałbym tam matówkę typu P lub K. Przegrzebałem forum i znalazłem jedynie wzmianki o matówkach do DSLRów.
    And I am not frightened of dying. Any time will do, I don't mind.

Zbanowany
    Miasto
    Pogranicze

Domyślnie

Niestety, do 801 masz tylko dwie matówki - standardową z polami 3,5mm i 12 mm oraz ramką i matówkę Typ-J z pryzmatem, trudno dostępna. Były też matówki firm niezależnych, jakiś czas temu ktoś tu na forum nawet kupował taką (bodaj Ayot).
    szymony powinien wiedzieć coś więcej na ten temat...
    A tak właściwie to jakiej matówki szukasz? Do macro, tele, z klinem, rastrem?

Pozdrawiam

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Vadim Zobacz posta
    Niestety, do 801 masz tylko dwie matówki - standardową z polami 3,5mm i 12 mm oraz ramką i matówkę Typ-J z pryzmatem, trudno dostępna. Były też matówki firm niezależnych, jakiś czas temu ktoś tu na forum nawet kupował taką (bodaj Ayot).
    szymony powinien wiedzieć coś więcej na ten temat...
    A tak właściwie to jakiej matówki szukasz? Do macro, tele, z klinem, rastrem?

Pozdrawiam
    Coś w stylu nikonowskiej P lub K - obie z klinem i rastrem, P ma jeszcze dodatkowe linie do architektury. Pewnie szybciej od takiej matówki do 801 dostanę F3 w bardzo dobrym stanie (bo to druga ewentualność, ale droższa).

Pozdrawiam

Zbanowany
    Miasto
    Pogranicze

Domyślnie

Do F3 to ja akurat kilka matówek posiadam, muszę sprawdzić, czy jakaś K się uchowała.
    Tylko nie bardzo wiem, jak chciałbyś taką matówkę zamontować do 801...

Pozdrawiam

Zbanowany
    Miasto
    Pogranicze

Domyślnie

Sorry, ale nie zrozumiałem... Napisałeś, że kupisz body F3, a nie matówkę od F3... Idę na klinika...

Pozdrawiam

Domyślnie

http://www.katzeyeoptics.com/cat--Ni...cat_nikon.html - co prawda tylko do dSLRow

Musze odgrzebac jeszcze jeden link to zapodam.

Pozdrawiam
    KL

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez gALL Zobacz posta
    http://www.katzeyeoptics.com/cat--Ni...cat_nikon.html - co prawda tylko do dSLRow

Musze odgrzebac jeszcze jeden link to zapodam.

Pozdrawiam
    KL
    No właśnie te oglądałem. Cholera, nikt już się nie zajmuje analogowymi puszkami. Gripa do 801 też już nie robią.

Domyślnie

Znalazłem to:
    http://tinyurl.com/ysl5w6
    pozdrawiam Krzysiaczek

Domyślnie

Grip to akurat pasuje od F90X, a te można namierzyc na aukcjach czy w komisach bez większych problemów. Jakoś tak było, ze z jednej strony (chyba tam, gdzie kasetka filmu) robiła sie taka mała szparka o przekroju klina, bo 801 miał lekko ściętą podstawę w tym miejscu - F90 są +/- płaskie. Nie jest to jednak żaden problem funkcjonalny, a estetyczny minimalny.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Arczi Zobacz posta
    Grip to akurat pasuje od F90X, a te można namierzyc na aukcjach czy w komisach bez większych problemów. Jakoś tak było, ze z jednej strony (chyba tam, gdzie kasetka filmu) robiła sie taka mała szparka o przekroju klina, bo 801 miał lekko ściętą podstawę w tym miejscu - F90 są +/- płaskie. Nie jest to jednak żaden problem funkcjonalny, a estetyczny minimalny.
    Jasna cholera, do głowy mi nie przyszło sprawdzić Mam MB-10, i rzeczywiście pasuje, dzięki za oświecenie.

Uprawnienia umieszczania postów