Close

Strona 4 z 5 PierwszyPierwszy ... 2345 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 43

Domyślnie

jedno jest pewne. ten obiektyw kusi nawet (a może zwłaszcza) takich amatorów jak ja... myslałem czy brac kita z tą sigmą, czy tez vr 18-200 z jakąs 50mm ale kasa sie rozmyła i juz nie mam dylematów, po 1 marca kupie zapewne d70s + kit, a szkoda bo an taki aparat mozna sie napalic

[ Dodano: Wto 31 Sty, 2006 ]
    tfu tfu w ostatnim zdaniu chodziło o te ze mozna sie napalic na obiektyw
    www.bartoszsklodowski.pl
    D300 + MB-D10 | D70s | T 12-24/4 | S 15-50/2.8 | N 50/1.4 | N 85/1.8 | N 70-200/2.8 VR | S 150/2.8 | SB600

Zasłużony Awatar ALF
    Miasto
    Mysłakowice Karkonosze

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez JK
    rafalp88, to obiektywy Sigmy z HSM trzeba poprawić, nie D200.
    oj jacku mam wątpliwości... ...szkła sigmy były pierwsiejsze, więc to nikon zapsował swój sprzęciorek

ja skusze się na sigmę...chyba, że dostanę AFSa w tej samej lub ciut wyższej cenie
    Pozdrawiam Serdecznie Jacek Pawłowski
    F70+D50+D200+Tamron 28-75/2.8+Tamron 17-35/2,8-4+Sigma 70-200/2,8HSM+Nikkor 12-24/4+Nikkor 85/1,8+Metz 54MZ4i+MF055PRO+MF479B ANKIETA - LAMPY BŁYSKOWE

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez phantomek
    daje kilka wiekszych, ze skokow
    No... Teraz mozna co nieco popatrzec...
    D3s, D3, D800 | 14-24, 24-70, 70-200 VR2, S 35/1.4, N 50/1.4D, S 85/1.4, T 90Di, PC28 | SB910, SU800, PIXEL KING | Man 055 ProB + 410 | LowePro 650, Tamrac exp 8x
    www.SALDAT.pl

Domyślnie

Alf Celowo to zrobili, celowo. I dobrze to przemyśleli. Tu chodzi o dużą kasę. Twoi uczniowie takich liczb nawet nie znają. Nie, żebym popierał Nikona. Od Sigmy też kasy nie biorę.
    Jacek

Domyślnie

a w Nikorze 80-200 jest wszystko wporzadku przy D200 ?? Nie ma zadnych problemow
    Sprzedam : Sigme 50 mm f1.4

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez JK
    gmoszkow, spieramy się trochę bez sensu. Nie twierdzę, że Sigma to z zły obiektyw. Do czasu zakupu D200 sam rozważałem jego zakup. Ale dla mnie ta wada we współpracy z D200 go dyskwalifikuje. Do czasu aż jej nie usuną - chyba proste. Właśnie ten, a nie inne o krótszych ogniskowych.

Co do pułapki ostrości i zdjęć seryjnych z priorytetem ostrości i ciągłym autofokusem to nie "teoretyzuj" tylko sprubuj to zrobić na D200. NIE DA SIĘ Bo dla przycisku AE-L/AF-L nie możesz wybrać trybu AF-ON, jak było w D70. Sprawdź i tyle.
    Ależ ja nie teoretuzuję, przed chwilą wykonałem test, dla dodatkowego upewnienia się, AF-C, priorytet ostrości, zdjęcia seryjne obiekt poruszający się i działa bez najmniejszego problemu o czym pisałem wcześniej.

Pułapka ostrości - tu trzeba ustawić tak jak się ustawiało w D70 i działa bez najmniejszego problemu, też sprawdziłem.

Nie rozumiem zresztą skąd miałby się wziąć problem z AFC i priorytetem ostrości, przecież do tego przycisk AF-ON jest kompletnie niepotrzebny.

Jeśli zaś chodzi o pułapkę ostrości to rzeczywiście z AF-ON byłoby wygodniej, choć powiem szczerze, że przyzwyczajony do robienia pułapki ostrości w D70 kompletnie mi to nie przeszkadza, no ale co kto lubi.

Aha i znów pojawiła się kolejna opinia, że AF 80-200 na długim końcu i na bliskiej odległości ostrzenia daje około 10 cm back focus. Gdybym tak miał to bym się chyba pochlastał, bo wiele moich zdjęć to właśnie 200 mm i odległość pomiędzy 1,5 a 2,5 m.

Oto przykład:

Pozdrawiam

Grzegorz

[ Dodano: Sro Lut 01, 2006 12:29 am ]
    Cytat Zamieszczone przez rafalp88
    a w Nikorze 80-200 jest wszystko wporzadku przy D200 ?? Nie ma zadnych problemow
    No właśnie nie jest zresztą w D70 też ten problem występuje. Jak już pisałem przy ustawieniu zooma na 180-200 mm i fotografowaniu obiektu w odległości blisko minimalnej odległości ostrzenia czyli 1,5 - 2 metrów od aparatu masz około 5-10 mm back focusa, czyli ostrość jest ustawiona dalej niż powinna być. Dla mnie jest to dyskwalifikujące tym bardziej, że Nikon nie przyznaje, że taki problem występuje i nie da się tego wyregulować.

poczytaj tu i tu.

Jeśli masz jeszcze chwilę na podjęcie decyzji to przyjedź na jakieś warsztaty - tam zawsze znajdziesz kogoś z Nikkorem 80-200 i Sigmą 70-200 jest tego trochę wśród naszych.

Pozdrawiam

Grzegorz
    ---------------------
    Co Cię nie zabije to Cię wzmocni...

Domyślnie

ja jestem zdecydowany na sigme 70-200 (mam nadzieje ze juz niedlugo), mam 24-70, mam 10-20 i mam niewiele problemow z jakoscia wykonania i zdjec. nie wspomnie o tym, ze za te dwie sigmy dalem mniej kasy niz za nikkora 12-24 dla przykladu. czyli kupujac dwa obiektywy sigmy w sumie 3 wychodzi ci za darmo w porownaniu z nikkorami, no i oczywiscie jak robisz kiepskie zdjecia, to obiektyw nikona ci nie pomoze
    niestety zdjecia to nie cale moje zycie, tylko ta wolna 1/10 miedzy spaniem i praca, gdybym zarabial tym na zycie, nawet bym sie nie zastanawial i z przyjemnoscia wydal $20000 w jeden dzien na najlepsze nikkory (na szczescie jest jeszcze lotto)
    wiec streszczajac jak cie stac na dobrego nikkora, to go kup, jak masz chec na wiecej obiektywow, spokojnie sigma cie zadowoli, jak cie nie zadowoli a jak cie nie zadowoli, to znaczy ze albo nie umiesz robic zdjec (wiec do nauki marsz), lub naprawde masz potrzebe kupienia nikkora, ewentualnie trafiles na kiepska sztuke.
    zdecydowanie za duzo pisze ostatnio.
    Andrzej

Domyślnie

hehe ale mam juz mentlik w glowie 'gmoszkow" zglosze sie do Ciebie na gg to pogadamy o Sigmie i Nikorze

[ Dodano: Sro 01 Lut, 2006 ]
    jeszcze mam czas nie kupno bo kupno obiektyw planuje dopiero na wakacje :
    ]

Domyślnie

Witam
    Dodam cos od siebie. Sigmą 70-200 fotografuję od 3 lat . Nie mam zastrzeżeń co do jego jakości optycznej - wybór był świadomy. Porównywałem go z Nikkorem 80-200 AF i nie znalazłem przynajmniej dla mnie jakichs różnic które przemawiałyby za Nikkorem. W F80 , który wtedy miałem to obiektyw kręcił aparatem. ( oczywiście nie dotyczy to F100 i wyżej tam ustawianie ostrości było bardzo sprawne ). Za Sigme dałem 3200 ( nowa ) za Nikkora musiałbym dać wtedy ok. 3900 ( uzywany ). Wybór był jasny i do tej pory nie żałuję. Z Sigmami należy jednak uważać. Nikon z każdym nowym modelem aparatu wprowadza niekompatybilność z HSM Sigmy ( z wiadomych powodów ). Zanim do obiektywów zdążą wsadzić nowe chipy trochę im rynku napsują. Moja Sigma była z serii , która nagle przestawała ostrzyć zarówno w F80 ( często ) jak i w D100 (rzadziej). Pomagało tylko wyłączenie i włączenie aparatu. Zreszta to był swego czasu bardzo znany problem. Musiałem wymienić chipa ( 100 zł po znajomości ) i wszystko działa. Jak kiedys kupię D200 pewnie znowu będę musiał wymienić żeby działał AF-on. Dlatego w przypadku Sigmy ( HSM ) zawsze trzeba kupować model z ostatniej serii . Choć pewnie na gwarancji niekompatybilność usuwają za friko ( mój był z prywatnego importu - dlatego płaciłem ).
    Pozdrawiam

Domyślnie

Czyli da sie zrobic obiektyw zeby dziala dobrze w D200 nadal sie zastanawiam nad Sigma 70-200 a Nikkorem 80-200 i nie wiem...co wybrac :/

Strona 4 z 5 PierwszyPierwszy ... 2345 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów