Close

Strona 4 z 5 PierwszyPierwszy ... 2345 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 42

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez waldek Zobacz posta
    Pewnie takie też, jak to na forum.
    Swego czasu trochę robiłem nim zdjęć - to tylko uniwersalny, lepszy kit.
    Gdyby nie VR to nikt by go nie kupił za tą cenę.
    Ale przy 1500 to już stosunek jakość/cena jest b.dobra.
    nikt tego nie neguje, problem w tym, że dla jednych dana jakość optyczna jest nie do zaakceptowania-a dla drugich zupełnie wystarczająca. Najważniejsze to mieć świadomość, czego oczekiwać po danym obiektywie, ja dla przykładu zamieniłem właśnie 18-70 na 18-200 VR z pełną świadomością wad i zalet.
    Mówienie, że 18-200VR to cudo i zastąpi dwa obiektywy o rozdzielonych ogniskowych to nadużycie, jakkolwiek w szerokim zakresie jest nieznacznie gorszy od 18-70, to w długim już więcej od np. 70-300VR

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez rotor Zobacz posta
    nikt tego nie neguje, problem w tym, że dla jednych dana jakość optyczna jest nie do zaakceptowania-a dla drugich zupełnie wystarczająca. Najważniejsze to mieć świadomość, czego oczekiwać po danym obiektywie, ja dla przykładu zamieniłem właśnie 18-70 na 18-200 VR z pełną świadomością wad i zalet.
    Mówienie, że 18-200VR to cudo i zastąpi dwa obiektywy o rozdzielonych ogniskowych to nadużycie, jakkolwiek w szerokim zakresie jest nieznacznie gorszy od 18-70, to w długim już więcej od np. 70-300VR
    Zgoda

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez robin102 Zobacz posta
    Ale co tu ma ISO do możliwosci optycznych szkła, genstosci optycznej materiałów z którego zostalo wykonane, rozdzielczości szkła ?????
    Tak piszesz jakyś nie miał Lustrzanki a rozdzielczość to w matrycy MPx .

Domyślnie

a jak sie panowie 35/2 by spisał?

daawwno temu miałem zenka z piedziesiatką i focilem tym długo i zaciekle...

bez zooma mozna zyć
    maniak ciemniowy minoltowy
    ucyfrowiony przy użyciu D300, dopieszczony przy użyciu D500
    trochę lotniczych pstryków na www.waldemarkowalski.pl
    spotter.pl

Domyślnie

Mi ogniskowa 30mm spisuje się jako kit na D200 doskonale, podobnie było na D80. Chcę większą ogniskową, mam 50, 60 i dalej, chcę szerzej .... będzie szerzej już niedługo Ale tak na serio - mając jako standard 30/35 robię większość rzeczy w domu, w pracy, w plenerze, itd. i jestem bardzo zadowolony. Ale zależy co kto lubi. Poza tym polecam to.

Domyślnie

waldek - to ze troszke zrobiles zdjec nikkorem 18-200 nie swiadczy ze swietnie poznales to szklo, jak w kazdej dziedzinie tak do obiektywu musisz sie przyzwyczaic poznac jego wady i zalety i obrac strategie dobrego zdjecia a to wymaga czasu, kazde szklo ma swoj system i nalezy je poznac by wyciskac z niego soki na maxa a uwiez ze sie da nawet takim kitem

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez kux Zobacz posta
    a jak sie panowie 35/2 by spisał?
    oj! spisałby się, spisał..
    jest cały długi wątek o tym i S30/1.4

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez rotor Zobacz posta
    no nie oszukujmy się, największą zaletą 18-200VR jest jego uniwersalność,VR i przyzwoita jakość optyczna, ale tylko przyzwoita
    w stosunku do kita 18-70 w jego przedziale, jest jednak trochę gorszy, np. ostrość, aberracja chr., czy praca na rogach zdj., lepszy jest w regularniejszej "beczce" i w możliwościach jakie daje VR
    No właśnie o to chodzi. To jest nie ostrość i światło Tamrona 90 czy Nikkora 70-200. To bardzo porządny obiektyw uniwersalny do zastosowań amatorskich. Jednak mogę się założyć o flaszkę, że dobry fotograf zrobi za jego pomocą niezłą sesję ślubną czy reportaż. Zresztą w tym drugim przypadku możliwości kadrowania w zakresie 18-200 i VR są bezcenne.
    To, że milczę, nie znaczy, że nie mam nic do powiedzenia.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez rsz Zobacz posta
    No właśnie o to chodzi. To jest nie ostrość i światło Tamrona 90 czy Nikkora 70-200. To bardzo porządny obiektyw uniwersalny do zastosowań amatorskich. Jednak mogę się założyć o flaszkę, że dobry fotograf zrobi za jego pomocą niezłą sesję ślubną czy reportaż. Zresztą w tym drugim przypadku możliwości kadrowania w zakresie 18-200 i VR są bezcenne.
    reportaż, to jest to, w czym najlepiej się ten zoom czuje
    żonglowanie nawet aparatami z założonymi dwoma obiektywami (dłuższym i krótszym), nie wspominając o zmianie szkieł na bierząco w jednym body-to średnio wygodne rozwiązanie, nie mówiąc, że w niektórych przypadkach praktycznie niemożliwe (niedawno robiłem reportaż w niezłej ciasnocie

Domyślnie

hehe - ciekawe, czy gdyby cartier-bresson, boubat, smith, capa i inni mieli 18-200 przeszliby do historii

Strona 4 z 5 PierwszyPierwszy ... 2345 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów