witam
zakupilem grip nd80 do nikona w wersji pro. Podziele sie moimi odczuciami.
1. wyglada spoko choc pierwsze odczucia takie plastikowe (moze ze wzgledu na lekkość gripa i powoli juz mi mija)
2. spasowanie jest w porządku moze ciut za luzny w komorze baterii w nikonie i z sb800 w pionie troche zaskrzeczy.
3. pokretla to chyba najslabszy punkt gripa chodza dosyc ciezko (mam nadzieje ze sie troche wyrobia) ale sa dosyc nieergonomicznie rozmieszczone i ciezko w nie trafic za pierwszym razem. co skutkuje tym ze w pionie jedną tylko reką nie da sie obsluzyc aparatu bez bardzo duzej szansy wypuszczenia go z dloni.
4. nie wiem czy to przez elektronike wersji pro ale tylne odchylenie gripa jest ciut za wielkie i lączna grubosc do trzymania dla osob ze średnią i małą wielkościa dłoni moze byc kłopotliwa.
5. interwałomierz tez sredni a instrukcja eng/ger/fra/chi powoduje ze trzeba samemu dojsc co i jak. okazuje sie ze przy ustawnieniu aparatu na zdjecia z czasami krotszymi niz 1s powoduje ze przy wyzwoleniu przy interwalomiez migawki, zrobi nam ze dwa zdjecia albo nawet wiecej w zaleznosci od czasu. w czasie B tez ma problemy i nie trzyma zadanego czasu. np przy 4s zrobil mi zdjecie 3,7s ale nastepne bylo ok. wiec ciezko oszacowac jego bledy. bo np przy 2s zrobil mi kolejno 1,6s ,1,5s i 2s w serii co (5s x3).
6. kurek otwierania klapki u mnie sie nie kreci luzno a nawet przy otwartej pozycji klapka otwiera sie na tyle ciezko ze sama napewno sie nie otworzy.
7. no i na koniec irytujacy troche przelacznik on-off, jak dla mnie bez sensu wogole o jest a pozatym w niefortunnym miejscu.
8. na lcd gripa mam 2 male wloski ktore wygladaja jak pekniecia lcd ale wydaje mi sie ze jednak sa to wloski
9. spust na grpie bdb
10. wyglad plastkiu na gripie taki sam jak na body
11. mocowanie do statywu na wylot co jest nie fortune bo latwo moze dostac sie tam piasek czy inne badziewia.
12. klapka gripa tak zrobiona ze szybkozlaczka od statwy blokuje jej otwieranie.
ogolnie daje 4- za akcesorium za 350zł
Szukaj

Odpowiedz z cytatem
Skontaktuj się z nami