Close

Pokaż wyniki od 1 do 8 z 8

Domyślnie D50, lampa wbudowana oraz sb-600

Witam
    Jestem świeżutki na tym forum także kłaniam sie wszystkim w pas.
    Świezutki jestem tez jesli chodzi o mój nowy nabytek (3 dni mam ).
    Zakupiłem d50. Do tej pory robiłem analogiem canonem 500 oraz cyfrowym fuji s5500.
    Meczył mnie fuji bo na ładne/dobre zdjęcie musiałem sie sporo napracować.

Mam zagwozdkę z D50. Dotyczy zdjęć z fleszem.
    1) Zdjecia robione z fleszem wbudowanym w aparat.
    Zauwazyłem, że czas synchronizacji (przynajmniej w trybach , których robiłem) to 1/60 s, także bardzo długo... Poszedłem na głeboką wode i na pierwszą próbe poszły zdjecia grupy tanecznej w słabym oswietleniu.
    Zdjęcia jakosciowo mi wyszły dośc słabe, jakby szumy. Dodatkowo zauwazyłem pojawieniae się smug w obiektach szybko ruchomych . Domyślam się iz tu powodem jest długi czas 1/60 s. Czy da sie wyzwalać lampę wbudowaną z duzo krótszymi czasami ?.

2) Zdjecia robione z sb-600. Wczoraj pozyczyłem takowa lampę. Co straszne efekty na zdjęciach podobne do punktu 1. Oczywiście oswietlenie w tym przypadku jest dużo lepsze, ale jednak tez jest cos nie tak i zauwazyłem iz synchronizacja też była 1/60 ((.
    Prosze powiedzcie jak ustawic lampe i jak aprat. W jakim trybie robić aby było ok ?

3)Do d50 podlaczyłem moją stara lampe philipsa. lampa jest dziwna, ale ma 2 palniki, kreconony górny palnik. Niestety nie współpracuje z aparatem (sama próbuje badać oswietlenie) Ze strachem podlaczyłem do d50. Przekreciłem aparat na M ustawił się czas 1/4000 s i przysłona 5.6. Na takim ustawieniu zrobiłem parę zdjeć. Co ciekawe zdjęcia wysły duzo lepsze jak poprzednie z pkt 1 i 2. Żadnych szumów nie ma. Kolory sa czyste.
    Niestety brak wsłpracy owocował czasami przepaleniem albo niedoświetleniem , ale jak juz moc była ok to zdjecie bdb wychodziły czyli mozna jednak z lampa dobre zdjęcia zrobić .

Prosze poradzcie co robię źle w pkt 1 i 2 bo troche jestem załamany .

z góry dziękuje za pomoc

pozdrawiam
    pink

Domyślnie

Witaj,
    Ad. 1 i 2: ustaw aparat na preselekcję czasu (S na pokrętle) i kólkiem wybierz sobie odpowiedni czas synchronizacji (najkrótszy to 1/500 s).
    Ad. 3: aparat ustaw na manual (czas do 1/500 i jakąś przysłonę) a na lampie ustaw czułość i taką samą przysłonę i ilość przepaleń jak i niedopaleń powinna zmaleć
    Pozdrawiam,
    Zygmunt
    "Doświadczenie powiększa naszą mądrość, nie zmniejsza jednak naszej głupoty" J. Billings

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez zy_gaus
    Witaj,
    Ad. 1 i 2: ustaw aparat na preselekcję czasu (S na pokrętle) i kólkiem wybierz sobie odpowiedni czas synchronizacji (najkrótszy to 1/500 s).
    Ad. 3: aparat ustaw na manual (czas do 1/500 i jakąś przysłonę) a na lampie ustaw czułość i taką samą przysłonę i ilość przepaleń jak i niedopaleń powinna zmaleć
    Ad 2
    wlasnie miałem to zrobic jak dorwe wieczorem aparat , ale nie byłem pewien czy aparat bedzie kumał, ze ma w stopce lampe i odpowiednio dobierze przysłone. Jesli tak to super. Juz nie moge się doczekac wyników

W instyrukcji do sb-600 przeczytałem o trybie synchronizacji z krótkimi czasami migawki "auto FP" wybieranym w aparacie. Czy w D50 jest taki tryb ???

wielkei dzięki

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez pink

Ad 2
    wlasnie miałem to zrobic jak dorwe wieczorem aparat , ale nie byłem pewien czy aparat bedzie kumał, ze ma w stopce lampe i odpowiednio dobierze przysłone. Jesli tak to super. Juz nie moge się doczekac wyników

W instyrukcji do sb-600 przeczytałem o trybie synchronizacji z krótkimi czasami migawki "auto FP" wybieranym w aparacie. Czy w D50 jest taki tryb ???

wielkei dzięki
    Będzie kumał, spokojnie, w końcu SB-600 jest dedykowaną lampą. A co do synchronizacji z krótkimi czasami to cosik mi się wydaje że D50 tego nie obsługuje, ale strata niewielka - 1/500 s powinna spokojnie wystarczyć w było niebyło amatorskim body.
    Pozdrawiam,
    Zygmunt
    "Doświadczenie powiększa naszą mądrość, nie zmniejsza jednak naszej głupoty" J. Billings

Domyślnie

JAk będzie miał SB600 to będzie qmał, jak tego Phila to moze nie qmać, wtedy przesłoną regulujesz naświetlenie zdjecia przy danym czasie, ew. pozostają manualne ustawienia lampy
    Na zdrowie!!! Dawaj mi tu na FEJS
    Gram w Totolotka i nie zawaham się wygrać!!!

Domyślnie

Porobiłem sporo testów zarówno z sb-600 jak i moim phlipsem.
    Zna ktos moze taka lampę philips p-36 computer TLS (dwupalnikowa) ?. Miałbym kilka pytań, do konca jej nie rozumiem.
    Z 600 pracowałem z preselekcja czasu (1/500) ISO 200 lub 400. Teraz jest ciut lepiej jesli chodzi o jakość zdjęć, ale czegoś mi brakuje...
    Postanowiłem zaadaptowac moją starą lampę philipsa. I chyba sie udało. Praca z nią nie bedzie taka bezobsługowa jak z 600 ale kasy nie wydam a jak sie spręże to efekty nawet lepsze jak z 600... Pracowałem z nią w pełnym manualu (nie wspólpracuje z aparatem). 1/500 i 5,6 ISO 200 lub 400. Lampe ustawiłem na automat w najmniejszym zakresie mocy (są 3). I jest niezle. Musze się jej niestey nauczyć jak korygowac przy pewnych odległosciach ale jest to wykonalne. Zdjecia najlepsze wychodziły (rodzina w domu) przy palniku głównym skierowanym w sufit i czasami załaczałem stały (na wprost) mały palnik. Niestety mimo, że mały to i tak za duza w nim moc... W tej lampie jest potena moc, obym ją umiał okiełznac . Nie moge znależć nigdzie opisu tej lampy

pozdrawiam
    Pink

Zasłużony Awatar ALF
    Miasto
    Mysłakowice Karkonosze

Domyślnie

w metzach 2 palnikowych jest podział mocy 85% palnik główny, 15% palnik mały, a także na palnik mały nakładany filtr ND do ograniczania mocy...philipsa nie znam...
    Pozdrawiam Serdecznie Jacek Pawłowski
    F70+D50+D200+Tamron 28-75/2.8+Tamron 17-35/2,8-4+Sigma 70-200/2,8HSM+Nikkor 12-24/4+Nikkor 85/1,8+Metz 54MZ4i+MF055PRO+MF479B ANKIETA - LAMPY BŁYSKOWE

Domyślnie

Witam
    Moja lampa to taka
    lampa

Mi sie wydaje, ze w mojej jest inny podział nawet 50 na 50. Widac to po błysku nawet po diodach ile mocy zostało oddane. Albo moc małej jest stała niezaleznie od warunków...
    Oj brak manuala

Pozdrawiam
    pink

[ Dodano: Nie 29 Sty, 2006 ]
    Znalazłem taką ciekawostkę na temat migawki w Nikonie D70 (i chyba D 50) i synchronizacji z lampą. Jak było to przepraszam. U mnie w d50 przy 1/4000 synchronizacja z lampa zewnetrzna OK.
    http://www.cdrom.pl/index.php?title=...vs_mechaniczna

[ Dodano: Nie 29 Sty, 2006 ]

Uprawnienia umieszczania postów