Close

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 12

Domyślnie Mamiya 645 pro TL przystawka cyfrowa

witam.
    czy ktoś z was ma doświadczenie z tego typu rzeczami jak przystawki cyfrowe. od pewnego czasu posiadam mamiya 645 pro TL i ostatnio usłyszałem o takich przystawkach. czy z dzisiejszym postępie z lustrzankami cyfrowymi takie przystawki są opłacalne? wiem że ogólnie to dość drogi interes ale znalazłem np coś takiego:
    http://cgi.ebay.co.uk/Phase-One-H10-...QQcmdZViewItem co o tym myślicie - nawet nie wiem czy to pasuje do mamiya zaczynam troche robić różnego rodzaju zdjęć reklamowych (produkty, małe sesje w plenerze itp.) - i z tym zamierzeniem kupiłem mamiya.

Domyślnie

Ostatnio widziałem gościa u mnie w salonie robił fotki mamiya 645 z Phase one 40mega do jakiejs gazetki, co jak co aleszczegóły to był arewelka

Domyślnie

czytałes to: http://www.phaseone.com/upload/h10_datasheet_us.pdf
    matryca jest wielkości tej z D3 (37 x 24 mm) i ma 10 MP, pixel 9x9 mikrona
    body 645 będzie miało olbrzymiego cropa, matryca antyk, do 645 podczepisz (potrzebny adapter)
    wg mnie zakup bez sensu. Lepiej będzie kupić D3.
    Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.

Domyślnie

no właśnie dlatego zastanawiam sie czy to jest dobry kierunek? jakie dziś są standarty jeśli chodzi o fotografie reklamową. dopiero wchodze w tematy reklamy i nie mam do końca orientacji. a ta przystawka to rzeczywiście już antyk

Domyślnie

Kierunek dobry. Nie potrzeba orientacji tylko pieniędzy. Duzych. Używany hasel 39 MP na ebayu był ostatnio 2 razy i za każdym razem przekraczał trochę 20 tys USD.
    jak nie robisz dużo zdjęć za duże pieniądze to zapomnij o średnim cyfrowym formacie.
    Sam sobie to tez mówię. I chyba zrezygnuję z MF.
    Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.

Domyślnie

u to rzeczywiście tanio nie jest może kiedyś bo tak to musze każdą klatke skanować żeby coś przy niej porobić a koszt jedengo skanu w trójmieście to 14zł

Domyślnie

skanu minimalki. Bo skan na B1 będzie kosztował kilkaset zł.
    Wykazujesz zadziwiająco małą orientację poważnym i wymagającym tematem. Może zacznij od czegos innego. Śluby, prasa itp.

Domyślnie

no przecież pisałem że dopiero zaczynam w tym temacie i nie znam sie za bardzo i właśnie staram się pozyskać inforamcje. a od ślubów to rzeczywiście zaczynałem i dalej to robimy ale chce też ruszyć z innymi tematami.

sailor
    Gość

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez fridrih Zobacz posta
    Ostatnio widziałem gościa u mnie w salonie robił fotki mamiya 645 z Phase one 40mega do jakiejs gazetki, co jak co aleszczegóły to był arewelka
    przepraszam ... jakie 40 mega? czego? megapikseli? czy 40mega transferu danych ?
    mozesz podac jakiegos linka do tej przystawki?

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni