Close

Strona 8 z 16 PierwszyPierwszy ... 678910 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 71 do 80 z 157
    Oszczędny w słowach
    Miasto
    Mariew k/Warszawy

Domyślnie

Erie, chyba masz racje co do interfac'u. Ja z PS jestem od 1992, jak się pojawił na PC... A NX'a jednak trzeba się nauczyć. Co do pakietowej - do każdego wybranego do druku foto staram się podjeść indywidualnie - kolor, kontrast, sharp właśnie i t.d. Wiadomo, można te foto pozbierać w grupy i jednak obrobić pakietowo - spróbuję przy najbliższej okazji.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez DMQuadro Zobacz posta
    Czy mogę siadać po pisania na forum nie ubrany na galowo?
    mozesz. tylko daruj sobie apostrofy bo nie potrafisz ich uzywac.
    podpis nieczytelny

Domyślnie

sorry ale pakietowka poza nesami i seriami studyjnymi z tymi samymi parametrami raczej nie jest rozwiazaniem najwyzszych lotow - to erzatz wlasciwej obrobki.
    komputer to ciemnia ( dla mnie) a nie minilab
    olo
    Usunięto komercyjną stopkę - regulamin forum!

Domyślnie

a niby czemu Nikon miałby udostępniać swoj format? Adobe z PSD czy DNG też to trochę średnio robi i chce kasy za korzystanie.

Erie: ViewNX jest darmowy i konwertuje na tym samym poziomie co soft jaki Canon dodaje do swoich puszek. IMO serio jest lepiej ze CNX sprzedaja osobno niz milaby byc wliczony w cene aparatu, bo jednak sporo ludzi nie uzywa CNX

Przykro bedzie jdynie jak nagle zrobia wersje 2.x i trzeba bedzie placic za upgrade, jak przy Camera Control Pro 2. Z tego co obilo mi sie o uszy pelna wersuja CCP2 w sklepie ma kosztowac mniej wiecej tyle co CNX, a upgrade z CCP 1.x na 2 ma byc w cenie CCP 1.x teraz. To jest imo chore.
    Ostatnio edytowane przez Valwit ; 01-01-2008 o 15:40
    podpis nieczytelny

Domyślnie

Ponieważ zawsze niezmiernie dziwiły mnie narzekania na szybkość NXa więc zrobiłem dla wszystkich niedowiarków mały test. Podpisując się pod tym, co powyżej powiedział (a raczej napisał) rabijki - włączyłem batcha dla 136 NEFów. Obróbka defaultowa plus niewielkie wyostrzanie. Zapis do .jpg - jakość 100% czyli teoretycznie najlepszy .jpg jaki NX może stworzyć. Czas? Niecałe 18 minut. Dodam, że wszystkie suwaki i inne pierdoły działają w czasie rzeczywistym, bez jakiegokolwiek, nawet minimalnego opóźnienia. Robiłem to wszystko na małym MacBooku, 1GB RAM, 2.16 GHz Intel Core 2 Duo. Dużego nie chciało mi się odpalać, a ten na pewno osiągnąłby znacznie lepszy czas. Z doświadczenia stawiam na jakieś 8 - 10 minut.
    NX mułowaty nie jest. Interface być może mógłby być lepszy, ale cóż: za 400PLN jest to do zaakceptowania.

Domyślnie

cały czas piszecie o szybkości NX w batchu, tylko jeśli każde zdjęcie będziesz otwierał, korygował, zapisywał to obróbka zajmie Ci dużo więcej czasu niż w C1, a zapis w C1 odbywa sie w tle i jako taki ma podobny czas do NX, jednak zanim mi się zdjęcie zapisze w NX to już zdążę nanieść korekty na kilka kolejnych zdjęć, pisałem już wyżej co do jakości nie ma nic lepszego niż NX ale na słabszych sprzętach C1 jest najrozsądniejszą alternatywą i pisze tu o indywidualnej obróbce, bo zapuszczenie batcha a korekta jednego czy dwu parametrów jednakowo dla wszystkich zdjęć zajmie w obu programach tyle samo czasu
    pozdrawiam Piotr

Domyślnie

Gawronek, to sie troche ymienilo w 1.3, mozan otworzyc, poprawiac i zapisac, nie trzeba czekac az sie zaktualizuje albo zniknie zolty !
    podpis nieczytelny

Oszczędny w słowach
    Miasto
    Mariew k/Warszawy

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Valwit Zobacz posta
    mozesz. tylko daruj sobie apostrofy bo nie potrafisz ich uzywac.
    Kolego, policz swoje blendy

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ekonet_pth Zobacz posta
    Dobra rada - jako grafik bądź szczególnie uważny ortograficznie; widziałem trochę prac, które poszły na makulaturę z powodu błędów ....
    zawodowo, to od tego sa profesjonalni "korektorzy" nikt przy zdrowych zmysłach nie da do druku zaawnsowanej roboty bez sprawdzenia, no chyba ze oszczedny amator... do czasu az sie przejedzie a przejedzie wczesniej czy póżniej na bank.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez krzysztof jot Zobacz posta
    zawodowo, to od tego sa profesjonalni "korektorzy" nikt przy zdrowych zmysłach nie da do druku zaawnsowanej roboty bez sprawdzenia, no chyba ze oszczedny amator... do czasu az sie przejedzie a przejedzie wczesniej czy póżniej na bank.
    a znasz opowiastkę o "Panu Mateuszu"? Jak to swego czasu przy druku ekskluzywnego wydania epopei narodowej o prawie tym samym tytule główny korektor obiecał dużą premię niemal przy samym końcu procesu wydawniczego komuś kto znajdzie choć jeden błąd w wydaniu i nikt nic nie znalazł, więc poszło do druku i... był "Pan Mateusz" zamiast "Pana Tadeusza"
    szkoda, że to już nie to samo forum...

Strona 8 z 16 PierwszyPierwszy ... 678910 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów