gdzie mozna pobrać NX-a szybko, sprawnie i bez jakichś tam rejestracji (za wyjątkiem polskiej strony Nikona ?) Próbowałem na tej stronie, ale cos tam poszło nie tak i teraz mnie nie chce ani zarejestrować, ani zalogować-ani nic![]()
Szukaj
gdzie mozna pobrać NX-a szybko, sprawnie i bez jakichś tam rejestracji (za wyjątkiem polskiej strony Nikona ?) Próbowałem na tej stronie, ale cos tam poszło nie tak i teraz mnie nie chce ani zarejestrować, ani zalogować-ani nic![]()
ja sciagalem z http://nikonimglib.com/ncnx/index_en_eur.html
i wszystko gra![]()
Nikoś D5 | D3s | D300 | N14-24 2.8 | N24-70 2.8 | N70-200 2.8 | N85 1.4 | S50 1.4 | Z16 2.8 fish | N300 2.8| SB-900 | SB-800 |
dzieki Ci dobry człowieku, niech Ci Bozia w dzieciach wynagrodzi![]()
A ja od słąwka dostałem z aparatem instrukcję do CNX![]()
www.bartoszsklodowski.pl
D300 + MB-D10 | D70s | T 12-24/4 | S 15-50/2.8 | N 50/1.4 | N 85/1.8 | N 70-200/2.8 VR | S 150/2.8 | SB600
Mam pytanie do tych co już dostali instrukcję: czy jest to ta stara instrukcja do NX 1.0, czy też obejmuje zmiany, które pojawiły się w wersji 1.3?
U mnie po wgraniu nowej wersji zmienił się co nieco interfejs, a ponadto mam kłopot z samorzutnym cofaniem się niektórych poleceń. Nie miałem tego w wersji poprzedniej. Jeżeli książeczka dotyczy wersji 1.0 to nie ma sprawy.
Przede wszystkim jako nowy uczestnik forum witam wszystkich.
A zmiana dotyczy "listy edycji" gdzie w kroku "podstawowe dopasowanie", "dopasowanie aparatu" wprowadzono funkcję "przetwarzanie obrazu". Funkcja ta jest analogiczna jak przetwarzanie obrazu w menu fotografowania w d300 i chyba w3.
Tak więc wczoraj dołożyłem RAM do 2GB i przyznam, że nowy NX 1.3 śmiga bardzo, ale to bardzo przyzwoicie, wzrost prędkości pomiędzy wersją 1.0 a 1.3 był prawie dwukrotny, a teraz po zwiększeniu pamięci kolejne prawie dwukrotne przyspieszenie, śmiga wszystko błyskawicznie, niektóre funkcje nawer w czasie rzeczywistym, a przynajmniej niezauważalnie, aż na początku ciężko się było przyzwyczaić.
Powiem tak, może możliwości jak PS CS nie ma, lecz do podstawowej obróbki jest wyśmienity, ja teraz jestem z tej aplikacji bardzo zadowolony.
Do tej pory wystrzegałem się NEF bo było upierdliwe ich wywoływanie a ACR - małe okno, nie bardzo widać efekt finalny, potem zabawa w programie, NX1.0 mułowaty śmiertelnie, teraz chyba przejdę całkowicie na NEF bo NX w połączeniu z View NX daje bardzo przyzwoite narzędzia do przeglądania i obróbki fotografii, fakt że brakuje choćby stępla, ale samoczyszcząca matryca trochę powinna ten problem zminimalizować, a jeśli będzie trzeba coś tam usunąć to można się pobawić w starszej wersji PSa.
http://www.krupienko.pl/galeria/
a wiesz cos może o tym, że NX 1.3 obsługuje juz więcej niż jednorazowo 10 plików w "paczce" na raz? bo w 1.0 tak było i jeszcze jedno, czy za pomocą 1.3 można dokładnie zmniejszyc (skompresować) zdj. do wysłania np. do galerii inter., gdzie wymagaja np. pliku do 200kb (oprócz metody prób i błędów?)
Skontaktuj się z nami