Close

Strona 3 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 39

Wątek: Co do D3?

sailor
    Gość

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez jomawitu Zobacz posta
    Wchodzę w system Nikona lecz nie znam obiektywów
    no prosze .. kogo my tu widzimy
    witam

Domyślnie

Witaj Jomawitu.
    Najlepsi opuszczają 4/3.

Kamash dobra robota.
    Fotografowanie jest równoznaczne z przywłaszczaniem sobie zdejmowanego przedmiotu. Oznacza to wchodzenie w pewien stosunek, który kojarzy się nam z poznaniem, czyli zawładnięciem. Susan Sontag
    A7 II Zeiss Batis 25/2 85/1,8 500px FB

Domyślnie

Mam takie matematyczne pytanie, jeśli dotychczas na DX-ie używałem głównie przesłony f/1.8 - 2.0 to co będzie odpowiednikiem tamtej głębi dla FF? Metodą prób i błędów wychodzi mi circa f/4.5. Ostrości nie porównuje, gdyż d70 był o niebo ostrzejszy..
    www.okamgnienie.pl/blog - czesto aktualizowany..

"Silnemu mocy przysparza samotność" (F.Schiller)

Domyślnie

Kamash, myślę, że ta wypowiedź powinna dać Ci odpowiedź na pytanie - szczególnie od ostatniego śródtytułu do końca.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kamash Zobacz posta
    Mam takie matematyczne pytanie, jeśli dotychczas na DX-ie używałem głównie przesłony f/1.8 - 2.0 to co będzie odpowiednikiem tamtej głębi dla FF? Metodą prób i błędów wychodzi mi circa f/4.5. Ostrości nie porównuje, gdyż d70 był o niebo ostrzejszy..
    obliczanie GO www.dofmaster.com/dofjs.html , inny do pobrania www.stajniaaugiasza.ovh.org/glebia.html
    Jacek do mnie dzwonił i wyliczaliśmy dla 2 przykładów. Wychodziło w okolicach 1,5 - 2 przysłony. Ale tak nie będzie zawsze równo. To zalezy i od ogniskowej i od odległości. W każdym przypadku będzie trochę inaczej. Nie mozna złożyc róznicy stałej między FF a DX - np 2 przysłony.
    szkoda, że nie przeszedłeś "szkoły" mydełka D200, to by ci się D3 wydawał żyletą.
    Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.

Domyślnie

Kamash,
    Po tych bzdurnych wątkach o D3, celowaniu w klamkę po nocach, oglądaniu pasków, liczników i kompletnych bzdur - kiedy już traciłem nadzieję na to, że ktoś na tym forum pokaże jakieś sensowne zdjęcie z D3 doczekałem się świetnego reportażu! Gratulacje!

Pozdrawiam
    Remek

Domyślnie

Zbigniew, Jacek dziękuje.. Wczoraj znowu popełniłem 600 nefów z D3, tym razem już na przesłonach od 3.2 do 3.5 z ustawionym wyostrzaniem w korpusie w picture control.. jest ostro, bardzo bardzo ostro.. poowoli zaczynam czuć ten korpus.. będzie dobrze.. nieco dopalałem lampą studyjną na iso 200 - to już była żyleta.. Jak obrobie to wrzuce link w analogicznej formie co impreza orange..

Remek, meliszipak dziękuje.. niestety nie mam czasu na testowanie d3 na choinkach w ogrodzie.. dlatego targam go na różne zlecenia..

Domyślnie

Remek, meliszipak dziękuje.. niestety nie mam czasu na testowanie d3 na choinkach w ogrodzie.. dlatego targam go na różne zlecenia..
    Napisałbym brutalnie -> ale napiszę delikatnie -> mdłości mnie biorą, jak czytam te naukowe wypowiedzi, wzięte jakby prosto spod mikroskopu w certyfikowanym LAB'ie na temat D3. Kolejne zdjęcie ciemnego kąta w domu i odsiewanie przez sito szumu - bzdura! Cieszę się ... bo te zdjęcia to jakiś przełom na tym forum jeśli chodzi o D3.

pozdrawiam i szacuneczek
    Remek

Domyślnie

... z ustawionym wyostrzaniem w korpusie w picture control.. jest ostro, bardzo bardzo ostro.. ...
    Jak duzo podostrzyles w ustawieniach? Jedna dzialke czy dwie?

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez IcePower Zobacz posta
    Jak duzo podostrzyles w ustawieniach? Jedna dzialke czy dwie?
    dwie działki..

Strona 3 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów