Close

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 11

Domyślnie Akumulator do D300

Dali w komplecie jakiś nowy aku o symbolu EN-EL3e. Do tej pory miałem EN-EL3. Różnią się tym, że te stare miały 2 kontakty, a nowy do D300 ma 3 kontakty. Oczywiście stare aku nie wchodzą do D300 bo jest tam jakaś blokada w postaci bolca, a aku ma inną wypustkę (ten nowy ma szerszą).

Kurcze, nie wiem czym się różnią bo ładowarka w zestawie z D300 jest dokładnie taka sama jak w D50 i też ma 2 kontakty. Czyli powstaje pytanie, po co ten trzeci kontakt w nowym typie aku? Czy można mechanicznie zmienić kształt blokady (oczywiście w zapasowym akumulatorze, nie w body D300) tak żeby wszedł do D300? Kurcze korci mnie to bo za oryginał EL3e nie wybulę 2 stów albo lepiej, a zapasowych (starego typu) mam kilka, przecież nie wyrzucę... Na Allegro na razie brak EL3e.

Na jednym aku to za wiele nie pojadę...

--
    pzdr
    Leon
    pzdr
    Leon

Domyślnie Ach...

OK, już znalazłem tańsze odpowiedniki. Źle szukałem. Sorki.
    pzdr
    Leon

Domyślnie

Kupiłeś D300 i żal ci na nowe accu ??
    Trzeci styk jest sygnałowy i jest niezbędny do funkcjonowania, z niego odczytuje aparat dane, w instrukcji pisze jak byk, że nie wolno używać baterii EN-EL3
    http://www.krupienko.pl/galeria/

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez LeonArek Zobacz posta
    Na Allegro na razie brak EL3e.
    Na jednym aku to za wiele nie pojadę...
    pzdr
    Leon
    no z jednym wyjsc do pracy to jednak stres.
    a co do EN-EL3e.... na allegro sa i to od dawna to ogniwo stosowane w D70s / D80 / D200 czyli od ponad dwóch lat. Ogniwo " z czipem" podajacym stan aku i ilosc zrobionych na nim zdjęć, i oczywiście zamienniki są, ja ich zwolennikiem nie jestem, ale znam zadowolonych urzytkowników takowych, jednak jesli juz to "markowe" zamienniki renomowanych producentów, bron boże chnina 39 zł.... a na starych EL3 nie pojedziesz

Domyślnie

OK, już znalazłem tańsze odpowiedniki. Źle szukałem. Sorki.

odważne posuniecie..
    myslę, że nie ma co eskperymentować, dlatego dziś zakupiłem oryginał za 129 zeta.
    NIKON 007

Domyślnie

Dali w komplecie jakiś nowy aku o symbolu EN-EL3e. Do tej pory miałem EN-EL3. Różnią się tym, że te stare miały 2 kontakty, a nowy do D300 ma 3 kontakty. Oczywiście stare aku nie wchodzą do D300 bo jest tam jakaś blokada w postaci bolca, a aku ma inną wypustkę (ten nowy ma szerszą).
    Aleś się obudził. Nie wiem co przedtem miałeś, ale temat był juz wielokrotnie wałkowany po pojawieniu sie najpierw D200, a potem D80 (czyli tych - nie miałeś)
    przenoszę wątek do działu o zasilaniu (gdzie znajdziesz wiele podobnych wątków)
    Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.

Domyślnie

Zapewne temat będzie jeszcze niejednokrotnie wałkowany jak Nikon wypuści jakaś nowa puszkę z tą bateria
    De czy'sta + szkliwo

Oszczędny w słowach
    Miasto
    takie sobie miasteczko

Domyślnie

A nie ma jakiegoś batery packa na akku z paluszków, bo mam ich chyba ze 100 i jak cena spadnie to sobie kupuię D3 a na razie wam zazdraszczam...

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ready_8 Zobacz posta
    A nie ma jakiegoś batery packa na akku z paluszków, bo mam ich chyba ze 100 i jak cena spadnie to sobie kupuię D3 a na razie wam zazdraszczam...
    A przeczytałeś instrukcję od aparatu?..
    MB-D10 grip z możliwością włożenia "paluszków"
    NIKON 007

Domyślnie

oryginal za 129 zeta ? a co myslicie o takiej opcji ? :
    http://allegro.pl/item278878555_hama...0_200_300.html
    "Używaj serca i umysłu po to, aby wspomagać siebie i bliźnich dobrym słowem, życzliwością i budzić w nich zachwyt dobrem."

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów