To akurat nie był PS![]()
Szukaj
JK - no to inne pytanie: ile to czasu zajmuje?
tzn. na ile bys oszacowal przemielenie jakichs 500~1000 zdjec na sredniej klasy kompie (2GHz/1GB RAM)?
akustyk.fc.pl albo tez bartrozanski@flickr
Sven, Ty znow tu? Jestes nieslowny......
Przecież nie tylko PS ma przetwarzanie wsadowe - odpowiednik "akcjii". Zależy, czy to jest potrzebne i jaki szybki masz komputer żeby te 500-1000 zdjęć przetworzyć. Przecież banding występuje sporadycznie. Jak pisałem, u mnie jeszcze nigdy nie wystąpił, a wszystkie te ćwiczenia (na szybko) to tylko przykłady z netu. Przerobienie jednego zdjęcia, ręcznie, bez żadnych akcji to jakieś 5-10 sekund plus czas odczytu i zapisu na dysku.
Jacek
wpadlem popatrzec jak sobie radzicie z bandingiemZamieszczone przez Kaleid
wychodzi na to, ze nie bardzo
[ Dodano: Nie 29 Sty, 2006 ]
ja Ci bardzo dziekuje za pomoc, ale nie interesuje mnie wsadowe rozmywanie fotek, ktore w przypadku d200 i tak nie cierpia na nadmiar ostrosci. interesuje mnie raczej czy nikon zamierza cos z tym fantem zrobic?Zamieszczone przez JK
dobra, tylko nie pytam o to czym, tylko w jakim czasie mozna to usunac. zdarza mi sie przywozic z pojedynczego wyjazdu kilkaset do kilku tysiecy zdjec i zagadnienie usunieca bandingu jest w tym momencie pytaniem o to, ile efektywnego czasu musze poswiecic na doprowadzenie zdjec do rozsadnego wygladuZamieszczone przez JK
a sa osoby, ktore nie przygotowuja zdjec tak jak ja (przegladajac sztuka po sztuce i "recznie" wywolujac kazdy RAW z osobna) tylko potrzebuja zapuscic automat. w tym wypadku akurat dodatkowy czas na usuniecie bandingu ma duze znaczenie.
jesli zagadnienie jest tak rzadkie jak piszecie (mam na mysli w realnych zdjeciach, nie w generowanych na sile probkach, zeby cos-komus-niewiedziecpoco udowodnic), to to nie jest problem - tyle, ze trzeba zdjecia przed wydaniem klientowi czy pokazaniem publicznie dokladnie przejrzec i ew. skorygowac.
tak czy siak, dolaczam do grona kibicujacych, zeby Nikon jakos sie tym zajal. lepiej miec zdjecie dobrze naswietlone, niz kombinowac jak kon pod gore, zeby ze zwalonego RAW-a wyprowadzic zdjecie na ludzi![]()
akustyk.fc.pl albo tez bartrozanski@flickr
Zamieszczone przez sven
Co gorsza, modele dluzej bedace na rynku tez sobie na razie z tym nie poradzily, np. Canon 20D... (wystarczy uzyc funkcji "Szukaj" na roznych forach C., np. na CB...).Zamieszczone przez sven
Juz nie mowiac, ze na dpreview jest piekny przyklad bandingu z Canona 5D... (link w ktoryms z moich poprzednich postow w tym watku).
Moze w koncu producenci cyfrowek wezma sie za ten problem.
Nikon F-501, Canon 30D
pn_ ; nie wiem jak inni, ale u mnie banding wystepuje w d200 a w 5d nie. 20d mnie nie interesuje bo go nie mam
sven_ ; banding w 5D:Zamieszczone przez sven
Nikon F-501, Canon 30D
pn_ nie interesuje mnie banding u innych5d i d200 zrobilem porownywalna ilosc fotek; w d200 pojawil sie kilka razy w 5d nie. co mnie obchodzi teoretyczny banding w 5d?
Skontaktuj się z nami