Akustyk dobrze piszesz.
Tak na moj gust to jest klasyczne pie....nie kotka za pomoca młotka.
A juz na pewno bardziej mi bedzie przeszkadzal banditing niz banding.
takie jest moje zdanie i sie go bede trzymal.![]()
Szukaj
Akustyk dobrze piszesz.
Tak na moj gust to jest klasyczne pie....nie kotka za pomoca młotka.
A juz na pewno bardziej mi bedzie przeszkadzal banditing niz banding.
takie jest moje zdanie i sie go bede trzymal.![]()
Jeśli nachodzi mnie ochota by zrobić coś wielkiego, siadam chwilę w kącie i czekam aż mi przejdzie
moze ja przeformuluje pytanie: zalozmy, ze chcialbym zanabyc D200. wale do dobrego sprzedawcy, ktory ma na stanie istotnie wiecej niz 1 egzemplarz aparatu. jakie sa szanse ze wybiore taki korpus, w ktorym banding nie bedzie mi przeszkadzal?
przy czym, w takiej sytuacji, oczywiscie wolalbym, zeby aparat nie tyle nie zaskoczyl mnie w 99 na 100 przypadkow, ale mozliwie nigdy. no bo skoro ten 1 na 100 moze sie okazac zdjeciem, ktore zapewni mi utrzymanie na miesiacno dobra... chociaz tydzien
![]()
akustyk.fc.pl albo tez bartrozanski@flickr
raz. co miesiac, no dobra co tydzien robisz takie jedno zdjecie?
dwa. poczytaj wyzej i znajdziesz jak to w PSie usunac.
trzy. znowu sobie nabilem kolejnego posta, z czego jestem ch...rnie dumny![]()
Jeśli nachodzi mnie ochota by zrobić coś wielkiego, siadam chwilę w kącie i czekam aż mi przejdzie
szczerze? niech sobie bedzie nawet 1 takie zdjecie na rok. od aparatu semi-pro za grube pieniadze (jak na nasze polskie warunki) oczekiwalbym, ze w kluczowym momencie po prostu nie zawiedzie. jesli o to chodzi nie mam tolerancji dla aparatow. ja staje na poziomie gdy ide robic zdjecia (matryca wyczyszczona, sprzet spakowany, docieram na miejsce i na odpowiednia pore) i od aparatu oczekuje, ze nie bedzie "najslabszym ogniwem". po prostu. stad pytanie, na ile ten problem jest powazny. jesli to sranie w banie nad powiekszeniami 1:1 to nie ma o czym mowic. ale jesli potencjalnie grozi utrata wartosciowych ujec, to ja mowie pas. chocby mial 40Mpix, FF 6x6, smazyl frytki, odtwarzal mp3, krecil filmy, robil lody, itd. itp.Zamieszczone przez glisek
ale to nie jest rozwiazanie tego problemu. cytujac stare przyslowie: "nie uleczysz kaszlacego kneblujac mu usta"Zamieszczone przez glisek
hyhy.... nooooo....Zamieszczone przez glisek
![]()
akustyk.fc.pl albo tez bartrozanski@flickr
akustyk, problem jest chyba "niepoważny" na zdjęciu formatu 60x90 masz szansę zauważyć to za pomoca lupki (a to jest w przypadku formatu DX powiększenie zarejestrowanego obrazu 900mm / 23.6mm = 38 razy). Z prostego przeskalowania wynika, że na większych formatach może być coś widać - czasami. Zrobiłem już kilkaset zdjęć w różnych warunkach, na zewnątrz i w pomieszczeniach, z lampą i bez lampy, w pełnym słońcu na śniegu i w pochmurny dzień - nie było tego nigdy. Jak patrzę na te sample to myślę, że ktoś celowo sadza czarnego kota przed reflektorem i robi silnie przepalone zdjęcie pod światło, albo jakaś słabo oświetlona "piwnica" i zapalona bardzo jasna żarówka - też mocne przepalenie i niedoświetlenie na jednym zdjęciu.
Szybkie próby ze zdjęciem krzysztofa jot, tym ze sklepu, nasunęły mi jeszcze jeden wniosek. Banding może zależeć od stopnia wyostrzenia i poziomu kontrastu ustawionych w body. Obrabiając takie zdjęcie z bandingiem wystarczy je minimalnie (poziom 2-3 sąsiednich pikseli) "rozmyć" i zmniejszyć nieco kontrast, a banding znacznie sie zmniejsza albo wręcz znika, co widać na przykładzie powyżej. Nie chce mi się tego testować, bo to nie moja domena - niech to robią "specjaliści", ale mam wrażenie, że po przesiadce z D70 większość użytkowników ustawia wyostrzenie na full żeby tego sławnego "mydła" nie było. Kontrast na max i jeszcze kolor MODE III. Może to jest jedna z przyczyn omawianego zjawiska. krzysztof jot może to łatwo sprawdzić dla zdjęć, które zamieścił. Myślę, że ustawienia w body ze sklepu były nieco inne, i w konsekwencji zdjęcie jest bardziej wyostrzone i ma większy kontrast, ale może się mylę.
Jacek
wszystko "o" w NEF i konwertowanie do JPG. Acha, to jest duzo bardziej widocznewiększość użytkowników ustawia wyostrzenie na full żeby tego sławnego "mydła" nie było. Kontrast na max i jeszcze kolor MODE III. Może to jest jedna z przyczyn omawianego zjawiska. krzysztof jot
na NEfach z aparatu niz na JPGach - wg internetowych serwisów - bo ja nie badałem.
po co sie meczyćale chyba poradzą sobie z problemem programowopisałem wczesniej - jest akcja do PSa zrobiona na forum "nikoncafe"
strona: http://www.nikoncafe.com/vforums/showthread.php?t=60172
plik:
http://www.nikoncafe.com/vforums/att...9&d=1137187691
co do pozostałych -
-usunać w PS'ie mozna wszystko- tylko nie oto chodzi abym to robił ja - niech to zrobia goście z Nikona
-ustawienia body były takie same, złapałem te fotki ot tak - aby unaocznić, ale nie aby
to miały byc "testowe wzorcowe" obrazki - mam jeszcze za dwie inne, samej latarni nieporuszone![]()
kwestia nie w poruszeniu czy kontrascie, po prostu "sznurki" pikseli leca góra-dół w średnich tonach -
co moze czasem przeszkadzać w aparatach o dosc mocno widocznym efekcie, przy no. mocnym kadrowaniu itp...
Moim zdaniem, nie ma co juz molestować tego tematu - poczekajmy, co z tym zrobia spece z Nikona - bo że zrobią - to pewne.
super, to powstanie teraz nowy plugin do ps,a :usun banding w d200Zamieszczone przez JK
to usun go tutaj:
http://www.fotocommunity.de/pc/pc/my...isplay/4759188
sven , a jaki to problem![]()
fotka
Ale to już ostatni przykład, szkoda czasu.
Jacek
Wszystko fajnie, banding da się usunąć, ale jaką stratą, ostrościto akurat do mnienie przemawia
Pozdrawiam
Pucha i szkła NIKON![]()
jasne, ze nie ma problemu; wysle jutro maila do nikona w sprawie dostarczenia mi PS CS2 (wraz z licencja oczywiscie)Zamieszczone przez JK
Skontaktuj się z nami