I okazalo sie ze ja tez mam
ISO 400 +.7EV i sa paski. Cale szczescie prawie niewidoczne przy 100%.
A numer seryjny: 3002XXX
Szukaj
I okazalo sie ze ja tez mam
ISO 400 +.7EV i sa paski. Cale szczescie prawie niewidoczne przy 100%.
A numer seryjny: 3002XXX
Tomek
---------
tak, i teraz musimy robic wieeeele krzyku o banding.
Ja jakos na odbitkach (20x30) nie zauwazylem tego efektu, chociaz jest widoczny na monitorku aparatu, a numer ma z pierwszego kila plus pare. A jak nie widac to sie nie przejmuje.
Dajcie czas chlopakom z Nikona by pozmieniali co trzeba w sofcie i juz.
Pewnie w firmwarze 1.001 ten niewatpliwie artystyczny efekt bedzie usuniety. W D200s bedzie natomiast jeszcze jeden przelacznik za i wylaczajacy "efekty graficzne widoczne na wyswietlaczu aparatu przy skali 250%"![]()
Jeśli nachodzi mnie ochota by zrobić coś wielkiego, siadam chwilę w kącie i czekam aż mi przejdzie
a trza było testy czytać a nie opierniczać że linki do jakichś amerykańskich stron dla fotografów weekendowych, pozdrawiam z niemałą satysfakcjąZamieszczone przez admin
![]()
Ogólnie to dobre Nikony
F6,F5,F100,F80,F50,FM3a
Hasselblad 503,905
D6,D800E,D700,D70IR,Z6II
Satysfakcja z czego bo nie rozumiem?pozdrawiam z niemałą satysfakcją
''Zamieszczone przez admin
hahahahahahahhahaha jeszcze sie smieje normalnie, z tej wiadomsoci ktora mi powerfactor x wyslal o tresci "haha widzisz mialem racje, d200 jest do dupy" hahahahahaahahah ahahahahah nie no rozwaliles mnie bardziej niz teskty o czaku norisie i krystynie z gazowni hahahahaha beeekastary get a life!
[ Dodano: Pią Sty 27, 2006 10:02 pm ]
to co widac a dole powtorzyl moj brat na Nikonie d2x.Zamieszczone przez krzysztof jot
Iconography fucks with me
You look great in bloodstains
D100/50mm1.8/85mm1.8/Lensbaby
Hej jaki macie nr firmware?
Bo ja mam z "serii" 4 i 25xxx
i A-1.01 wy też?
Pozdrawiam Marcin
"Zdjęcie można zrobić wszystkim, tylko po co się męczyć skoro jest Nikon"
"Oby piękno miało moc wzbudzania dobra..."
tez, wszyscy tak majaZamieszczone przez MzMarcin
ktos w kanadzie chyba napisał ze dal aparat do serwisu i odebrał z softem
A-1.02 B-2.0 ale zamilkł bo ludzie dostali szału, ze kupili poźniej z nizszym
Odnosze wrazenie,ze mogłbym sie doktoryzowac z bandingu - jak napisałem wczesniej
duzo trudu zadałem sobie aby wyczaic gdzie i jak - ale moge zawszenatomiast
trzy dni obfotografowałem śnieg w pełnym słońcu, dachy, cienie i co mogłem i w pewnych
niewielkich obszarach obrazu, przy 300% zaczyna byc widoczny pionowy vertikalowy układ
ściezek pikseli, jednak nie ma mowy aby to było widoczne na zdjeciu - jednak podobne
nocne sytuacje i pliki z D100 czy D70s - wygląda to zupełnie inaczej . Generalnie to
np. chciałbym zrobic pokaz ogni sztucznych i zobaczyc efekty - bo moze sie okazac iz są ciekawe...
Reasumujac - nie przeszkadza, ale być nie może - to musi zostać usuniete w jakiś sposób.
krzysztof jot,
No ja jak dziki osioł przez ostatnią godzinę, kontrasty takie że mózg staje. Rosa na oknie odbijająca światło pobliskiej latarni. Monitor w ciemnym pokoju kontrast taki że większego już po prostu się nie da... jest otchłańi blask Lcd i odpukać zero. Ale ja tam powiększeń razy 300 nie robię. Z czystej ludzkiej ciekawości chciałem sprawdzić o czym tyle się mieli jęzorem(o sorry paluchami w klawiaturę).
A tam walić... "problem"Z czasem się okaże co tam nikon wyduma
![]()
Pozdrawiam Marcin
"Zdjęcie można zrobić wszystkim, tylko po co się męczyć skoro jest Nikon"
"Oby piękno miało moc wzbudzania dobra..."
Ja się jeszcze z tym nie spotkałem, ale chyba poradzą sobie z problemem programowo. Po użyciu jednej prostej funkcji usuwania plamek o module 4x2 pikseli, na zdjęciu ze sklepu zrobionym przez krzysztofa jot, bandingu prawie nie widać:
fotka
Można by to jeszcze nieco wyostrzyć. To tak na szybko, ale jeśli algorytm zostanie dopracowany to chyba wszystko będzie w porządku.
Jacek
hehe...
Panowie...to podobno posiadacze sprzetu "tej firmy, ktorej imienia sie nie wymawia" sa onanistami i robia tabuny zdjec testowych szukajac dziury w calym?
![]()
a tak serio - w rzeczywistych zdjeciach jest to w ogole zauwazalne? czy ktos zrobil np. zdjecie ze wschodzacym sloncem w kadrze? bo jesli w takich warunkach sie banding nie pojawi, to chyba nie ma o co robic halasu...
i nie mam tu na mysli powiekszenia 1:1 na ekranie, bo, z calym szacunkiem, ale ogladanie tak zdjec zakrawa mi na kompletna glupote. jak to wyglada na ekranowej wgladowce, albo na duzej odbitce czy tez druku 60x90?
akustyk.fc.pl albo tez bartrozanski@flickr
Skontaktuj się z nami