Close

Strona 15 z 18 PierwszyPierwszy ... 51314151617 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 141 do 150 z 174

Domyślnie

No cóż, na forach dym jest jak 100 diabłów - ludzie są wqrvieni ostro jak trzy jeże. Nikon musi coś z tym fantem zrobić, bo Polska - Polską, ale w Stanach nie ma to-tamto, po prostu ludzie zaczną aparaty zwracać, wymieniać i dealerzy dostaną szału.
    Mnie osobiście sprawa niepodoba się piekielnie - b. często tłukę to przedmioty na białym, przepalonym tle, zdjęcia często poddaję forsownej obróbce, zdarza mi się nieraz drukować je powiększone na półformat, czy nawet sporadycznie na pełny. Bandingu po prostu sobie nie życzę.

Domyślnie

Odrobine przeraza mnie mysl ze Nikon nie mogl nie dostrzegac problemu przed premiera. To nie wrozy dla tematu za dobrze.

Domyślnie

Mi jak na razie banding nie przeszkadzał. Ale przyznam że przeszkadza mi fakt ze może się pojawić w najmniej oczekiwanym momencie... Bo wiem ze może się pojawić I przyznam się że jestem trochę przerażony tym że problem leży po stronie sprzętu a nie softu... O ile wyobrażam sobie zamianę matrycy i od daty X produkcję body z inną, to jakoś nie wieżę w akcję wymianę "powaznych" elementów body na tak szeroą skalę. Tym bardziej że w instrukcji obsługi na str. 187 pojawia się inforamacja o "Smużeniu" jako czymś co może wystapić w pracy z D200, a sprzedaż tego aparatu jest jak się wydaje świetna...
    N16-35/N24-70/N70-200VR2/N24/N105VR/N400VR/Z40/Z24-120S/Z70-200S/V16/TT75/T28-75G2
    D800/D500/D4s/Z6/Z63/Z9

pozdrawiam
    Paweł

Domyślnie

Jest swietna bo a. niektorych to nie przeraza, b. 1600 dolarow to dla niektorych nie majatek i ida na "smuzenie" w malo oczekiwanym momencie...

Domyślnie

Wiecie tak wtrącając jeszcze swoje 3 grosze, to mi tak po głowie krąży taka myśl…
    Chodzi mi o te możliwe powiększenie zdjęcia w aparacie do aż 200%, nie wiem mi po głowie krąży jakaś dziwna myśl że Nikon nic nie zrobi z bandingiem i będzie to odpowiednik mory d70(i te powiększenie jest właśnie w celu lepszego wyłapania takich rzeczy). Oby, oby nie, ale nie uważacie że sprawa wygląda trochę dziwnie.
    Co do ludzi, którzy przez ten shit popadli w „lęk” przed d200 jest to podobna sytuacja jak po premierze d200 i z ipg z tego aparatu(fora pokazują tylko drobny wycinek prawdy). Problem występuje raz na kilka set zdjęć baaa można w ogóle robić zdjęcia i tego nie widzieć. Problem jest 100x mniejszy dla mnie niż taka mora np. Znowu nadmuchiwanie balona i znowu dużo ludzi popada w manię. Zresztą nie dziwię się bo problem jest dość drastycznie przedstawiany…
    Pozdrawiam Marcin
    "Zdjęcie można zrobić wszystkim, tylko po co się męczyć skoro jest Nikon "
    "Oby piękno miało moc wzbudzania dobra..."

Domyślnie

Mam podobne odczucia tylko problem w tym ze coraz mniej uzytkownikow godzi sie na takie ulomnosci.

Domyślnie

Problem jest, jednak z tego co widzę po naszym forum i dpreview to on dość istotnie zależy od konkretnej puszki. Taki banding jak w pokazanym przykładzie z samochodem w tym wątku u mnie nie występuje, zrobiłem już naprawdę sporo zdjęć nową puszką i dla mnie problem jest marginalny, ale to co widzę na niektórych samplach to tragedia i za taki aparat to bym podziękował i przeprosił się z D70.

Pozdrawiam

Grzegorz
    ---------------------
    Co Cię nie zabije to Cię wzmocni...

Domyślnie

Ja powiem wiecej, zrobilem prawidlowo naswietlone zdjecie oslawionego zyrandola, bez bandingu.

Domyślnie

gmoszkow,
    Zgadzam się tobą w pełni. To co "my" na szczęście widzimy to póki co soft, ale są zdjęcia gdzie te paseczki na szybach samochodów będą spokojnieeeeee widoczne na 20x30. Bo tam to widać pasy normalne od góry do dołu na całym zdjęciu a to już jest hardcore.
    admin, He ja wczoraj czy przed wczoraj jak dziki osioł cykałem przez godzinę takie bajery że strach i zero. A dzisiaj patrzę a tu na 100% powiększeniu brrrrr. I nie na żadnej lampie żyrandolu tylko na krześle, gdzie poprzez otwór w oparciu padał blask LCD a na nim naszego forum

Nie ma co dywagować, z czasem coś się powinno okazać...
    Pozdrawiam Marcin
    "Zdjęcie można zrobić wszystkim, tylko po co się męczyć skoro jest Nikon "
    "Oby piękno miało moc wzbudzania dobra..."

Domyślnie

Admin

Jestem pewien, że jak dasz mi w rekę swój aparat to przy pierwszym podejściu wywalę Ci taki sztruks, że bedzie można fajne spodnie uszyć. Gwarantuję, nie będzie on wielki ani widzialny do 300% powiększenia, ale będzie i już.

poszukałem paru sampli na sieci, gdzie kolesie się chwalą, że nie mają bandingu, i że szukali. Na ich zdjęciach złapałem banding jak ta lala, tylko trzeba wiedzieć gdzie szukać.

Znów - nie to żebym psioczył na D200 - bo jestem naprawdę zadowolony z tej puszki, nie specjalnie mi się spieszy z naprawą czy jakimś innym fixem mojego egzemplarza.

Jak się wszystko wyjaśni, Nikon przedstawi oficjalne stanowisko i metodę usunięcia problemu to zgłoszę się na Postępu i dam do poprawki, przy okazji jeszcze poproszę o dmuchnięcie matrycy bo do tego czasu pewnikiem coś tam na matrycy się pojawi.

Ja tam mam luz wrzucony i tyle.

Śmieszy mnie tylko że niektórzy użytkownicy marki CANON piszą, że w 20D to banding występował tylko w niedoświetlonych partiach zdjęć i to wyraźnie niedoświetlonych. No cóż tak się składa, że raczej w moich zdjęciach partie niedoświetlone pojawiają się z 1000 razy częściej niż prześwietlona o 2 działki żarówka prosto w obiektyw dodatkowo sfotografowana na bardzo ciemnym lub czarnym tle - rozpiętość tonalna około 8-10 EV więc i tak poza granicą czegokolwiek.

W pozostałych przypadkach bandingu nie mam.

Pozdrawiam

Grzegorz
    ---------------------
    Co Cię nie zabije to Cię wzmocni...

Strona 15 z 18 PierwszyPierwszy ... 51314151617 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów