sven_, obojetnie jaka wspaniala i boska istota bys nie byl, nie tylko ty istniejesz na swiecie...Zamieszczone przez sven
![]()
Szukaj
sven_, obojetnie jaka wspaniala i boska istota bys nie byl, nie tylko ty istniejesz na swiecie...Zamieszczone przez sven
![]()
Nikon F-501, Canon 30D
Zamieszczone przez pn
![]()
![]()
![]()
![]()
N16-35/N24-70/N70-200VR2/N24/N105VR/N400VR/Z40/Z24-120S/Z70-200S/V16/TT75/T28-75G2
D800/D500/D4s/Z6/Z63/Z9
pozdrawiam
Paweł
za to ciebie widze interesuje banding w 5d mimo, ze fotografujesz sony?Zamieszczone przez pn
Mnie interesuje wszystko, bo nie jestem milosnikiem napisu na puszce. Fotografowalem juz aparatami 6 roznych firm...Zamieszczone przez sven
Wczoraj Pentax, Kodak, HP, Nikon, ze o Zenicie, czy mieszkowym 6x4,5 nie wspomne, dzisiaj KM, kto wie co jutro...
Nikon F-501, Canon 30D
Witam,
akurat u svena nie dziwi mnie ze banding nie wystąpił w 5D. On raczej nie uprawia fotografii gdzie musi wejść na radykalne iso3200 przy AI Servo). Generalnie ja również rzadko jestem zmuszony użyc ISO3200, choć często fotografuję np. psie sporty w kiepsko okreslonych halach.
A wlasnie takiej kombinacji dotyczy przytoczony tutaj przykład bandingu z 5D (w kombinacji z okreslonymi obiektywami), ze przytoczę komentarz Askey'a:
"when using certain lenses at high sensitivities in AI Servo (continuous auto focus) mode banding interference artifacts can be seen, most clearly in shadow areas. This appears to be some kind of radio frequency or electrical interference from the auto focus motor. Obviously this is a fairly specific issue which would only be an issue if you do a lot of continuous auto focus shooting with certain lenses.".
AI Servo i ISO 3200 zazwyczaj wykorzystuje się w szybkiej reporterce lub sporcie, w skrajnych sytuacjach, przy bardzo kiepskich warunkach oświetleniowych. I robione w takich sytuacjach zdjęcia raczej nie są przeznaczone do wielkoformatowych powiększeń. Przy przy matrycy 12.8 MP i po zmniejszeniu do formatu "gazetowego" banding staje się niewidoczny.
Jednakże jesli to zjawisko występuje w d200 juz przy ISO 400 (jak zamiescili koledzy) to producent powinien coś z tym zrobić. Zgadzam się z przedmówcami że zrzucanie tego na użytkowników jest nieporozumieniem.
Pozdrawiam
Amber
Zapraszamhttp://blog.amberwind.pl
Amber; jezeli banding w 5d wystepuje tylko w podanych przez Ciebie warunkach, to mnie na szczescie nie dotyczynigdy nie uzywam 3200, a 1600 raczej sporadycznie. banding w d200 tez by mnie nie interesowal gdyby sie nie pojawil na moich zdjeciach w standardowych warunkach. jezeli nikon czegos nie wymysli to oddam im puszke i po sprawie.
Sven,
to nie ja podalem warunki a Askey.
W 5D przy ISO 1600 i AI Servo bandingu dotychczas nie mialem. Być może jest to rownież kwestia szkła (fotografujemy jak wiesz, glownie 24-70, 70-200 i 85L).
Natomiast faktycznie kilka razy mialem to zjawisko w 20D, (na kilka tysięcy zdjęć zrobionych w takiej czułości). Canony rownież tego nie są tego pozbawione i nie ma co dyskutowac nad tym faktem. Jednakże nie od ISO 400, które dla wielu jest normalną czułością "roboczą".
Pozdrawiam
Amber
Właśnie przejrzałem około 2000 zdjęć zrobionych na D200 w poszukiwaniu bandingu, patrzyłem tylko na miejsca gdzie taki banding mógłbym osiągnąć i znalzłem na 3 fotkach.
Zawsze była to żarówka, która znalazła się w kadrze a tłem wokół niej była na przykład szyba a na zwenątrz noc, gdy tłem była ciemna słabo oświetlona ściana bandingu nie widać.
Dodatkowym kryterium musi być przepalenie źródła światła i przepalenie musi występować na krawędzi, jeśli przepalenie jest oddzielone kilku piksolwą granicą gdzie przepalenia nie ma, nie ma również bandingu.
W tych przypadkach w których go znalazłem widoczny u mnie na monitorze jest przy powiększeniu 300%, a sztuksowe paski mają około 25 piksli.
Oczywiście przy fotografowaniu żarówki potrafię wygenerować śliczny banding, ale to nie o to w fotografii chodzi.
Pozdrawiam.
Grzegorz
---------------------
Co Cię nie zabije to Cię wzmocni...
Gmoszkow,
Wiec u Ciebie to zjawisko nie występuje. Biorąc pod uwagę praktyczne, zdrowe podejscie i sytuacje w ktorym faktycznie mógłby miec duży wpływ na jakośc zdjęcia, to nie ma z nim problemu zapewne 95% użytkownikow. Nie dajmy się zwariować
To raczej problem konkretnych egzemplarzy (jak pokazał rocznik70) i konkretnych zastosowań (np. u sven-a, który robi duże odbitki dla klientów i któremu się nie dziwię - to może miec istotny wpływ na ich jakość).
Tutaj, w tym wypadku, producent powinien sprzęt wymienic lub jak najszybciej usunąć problem.
Pozdrawiam
Amber.
Ja nie fotografuje zarowek, a banding pojawil sie u mnie na fotkach robionych dla klienta. banding jest widoczny juz od powiekszenia 66%, a to oznacza, ze przy powiekszeniu 30 na 45 bedzie widoczny na papierze. co ciekawe banding pojawil sie u mnie wylacznie na pionowych kadrach. gdyby banding pojawial sie wylacznie na powiekszeniach 300% to by mnie nie dotyczyl, bo nie ogladam fotek w takim powiekszeniu.Zamieszczone przez gmoszkow
mialem nadzieje, ze znajde na tym forum jakies info jak nikon radzi sobie z tym problemem, ale jak widac sobie nie radzi.
Skontaktuj się z nami