Close

Strona 8 z 9 PierwszyPierwszy ... 6789 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 71 do 80 z 82

Wątek: slajdy...

sailor
    Gość

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez slasz
    Skad sa te czarne plamki!?
    qrcze .. dopiero w poniedzialek bede mog ci pokazac skan coolscana8000 ze slajdu 6x6 i jego duze powiekszenie. znajmoma robila z tego powiekszenie 90x60cm i jakos nie widzialem zadnych kropek. a dopiero w poniedzialek bo niestety po dniu dzisiejszym dopiero po lykendzie usiade do kompa. mam nadziejejze nie zapomne
    Cytat Zamieszczone przez Adams
    Niestety w Poznaniu nie znalazłem miejsca gdzie mogą zaproponować zadawalającą jakość odbitki ze slajdu
    w pyrlandii odbitki ze slajdu robia:
    Foto Viva - kupiec poznanski
    Fotoma - polwiejska
    Fotokadr - dabrowskiego
    CCS - nowowiejskiego
    Empik-Kodak - ratajczaka

imho jakosciowo w takiej kolejnosci jak wyzej. CCS duzo traci przy tym na podejsciu do klienta i dziwnym podejsciu do materialu, np. ucinaniu ostatniej klatki przy malym obrazku lub polowy klatki przy srednim :/ - bo tak ma byc
    fotoma - raz (a robilem tam dosc czesto) dostalem pogiety slajd na jednej klatce ale podejscie wlascicielki bylo bardzo ok. zaproponowali skan gratis w najwyzszej rozdzielczosci, "wyczysczenie" zagiec pod szopem plus zwrot kosztow wywolania.
    Foto Viva - ostatnio moi ulubiency jesli chodzi o odbitki i skany. jak do tej pory zadnych przeciwwskazan

Domyślnie

[ Dodano: Czw Sty 13, 2005 4:16 pm ]
    Cytat Zamieszczone przez sailor
    Koreks jest w tzw. kapieli wodnej dla utrzymania stalej temperatury. Ma nastawiony czas procesow po ktorym wylewa chemie i wtedy trzeba wlac z kolejnego pojemnika
    Wnioskuje z tego że na zadawalającym poziomie jestem w stanie dość szybko opanować tą sztukę.
    Zwarzywszy na ruch, jaki wykonuje koreks (bardzo powolne obracanie się i kołysanie - chemii jest tam do połowy koraksu) musiałbyś posiadać zręczność kota i spokój Dalajlamy. Ale próbuj!

Cytat Zamieszczone przez sailor
    qrcze .. dopiero w poniedzialek bede mog ci pokazac skan coolscana8000 ze slajdu 6x6 i jego duze powiekszenie. znajmoma robila z tego powiekszenie 90x60cm i jakos nie widzialem zadnych kropek. a dopiero w poniedzialek bo niestety po dniu dzisiejszym dopiero po lykendzie usiade do kompa. mam nadziejejze nie zapomne
    Dzięki za zainteresowanie ale nie bardzo mi chodzi o udowodnienie, że się nie zdarza ale o to, że czasami zdarza się! To tak jak z BF. To, że większość nie ma, to nie znaczy, że problemu nie ma. Zostaje niepewność, że może się zdarzyć. Ale pokręciłem. Zaprezentowałem slajd sprzed jakichś 4-5 lat (ale się tego naszukałem) i od tego czasu nigdy nie jestem pewien co wyjdzie po dużym powiększeniu. Zdaniem skanerzysty z dużym doświadczeniem (więc nie miałem powodu, żeby mu nie wierzyć) jest to efekt za dużych powiększeń. Czy to prawda? Tego niestety nie wiem ale obawa zostaje. Więcej takich powiększeń nie robiłem.
    Droga do Nikon!
    www D700, D70, AF-S 24-70/2.8, AF 50/1.4 2xSB900, SB800

Domyślnie

To jest skan z 6x4,5, skaner bebnowy, format A2.
    Obrazek
    Czarne plamki sa wynikiem zlego skanowania (skan za mocno wyostrzony i prawdopodobnie z wylaczona funkcja likwidujaca ziarno).
    Taki skan jest oczywiscie do uratowania w PSie kombinacja Gausian Blur i Median.

Kiedys czytalem opracowanie, gdzie bylo napisane, ze slajdy (bez zmian koloru) wytrzymuja 250 wyswietlen po 10 sek.
    Robie na slajdach nie dlatego, zeby je pokazywac na ekranie ale dlatego bo chce uzyskac skany najwyzszej jakosci.
    Pozdrawiam
    Jerzy

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Jerry
    To jest skan z 6x4,5, skaner bebnowy, format A2.
    Obrazek
    Czarne plamki sa wynikiem zlego skanowania (skan za mocno wyostrzony i prawdopodobnie z wylaczona funkcja likwidujaca ziarno).
    Taki skan jest oczywiscie do uratowania w PSie kombinacja Gausian Blur i Median.
    No! To przynajmniej jakas odpowiedz! Wreszcie! Nie wiem czy sluszna ale jest! Dzieki.

Kiedys czytalem opracowanie, gdzie bylo napisane, ze slajdy (bez zmian koloru) wytrzymuja 250 wyswietlen po 10 sek.
    Robie na slajdach nie dlatego, zeby je pokazywac na ekranie ale dlatego bo chce uzyskac skany najwyzszej jakosci.
    No coz, gdyby chodzilo mi glownie o jak najwyzsza jakosc, ostrosc, bogactwo szczegolow i mozliwosc maksymalnych powiekszen, to pewnie nie kupilbym malego obrazka. Niestety nawet slajd tu niewiele pomaga. Zobacz jak czesto na forum pojawiaja sie zarzuty np. o brak szczegolow w zdjeciach. Pewnie byloby ich duuuzo mniej jakby wszyscy robili od 6x4,5 w gore, a nie meczyli sie wyciskaniem malego obrazka, dokupujac do niego szkielka za 6k,- Kurcze, a pomyslec, ze jak nie widzialem wiekszych formatow (negatywow) to mi to nie przeszkadzalo. Czlowiekowi zawsze malo

Pozdrowka i zycze sukcesow w foceniu na slajdach!
    Droga do Nikon!
    www D700, D70, AF-S 24-70/2.8, AF 50/1.4 2xSB900, SB800

Domyślnie

w pyrlandii odbitki ze slajdu robia:
    Foto Viva - kupiec poznanski
    Fotoma - polwiejska
    Fotokadr - dabrowskiego
    CCS - nowowiejskiego
    Empik-Kodak - ratajczaka
    Wiem gdzie można zrobić odbitki, dodam że próbowałem jeszcze w Starym w Fuji i na Ogrodach w Kodaku. Efekty nie były zadawalające.
    Już od kilku osób słyszałem o Kupcu musze spróbować, bo w pozostałych niestety nie bardzo.
    Zeiss (N)Ikon www.grenlandia2010.pl
    Pozdrawiam
    Adam

Domyślnie

Większość publikowanych zdjęć w najlepszych światowych pismach jest robionych na slajdach. Zdjęcia przyrodnicze, reklamowe, moda itd...
    Dają najlepszą jakość skanu.
    A billboardy... te są drukowane z rozdzielczością 50 - 60 dpi i oglądane z daleka robią wrażenie doskonałych mimo, że często zdjecia tam zamieszczane są robione małym obrazkiem, a nierzadko kipskim kompaktem cyfrowym.

Co do skanowania, to jestem załamany jakością skanów, jakie wykonują profesjonalne zakłady używając profesjoonalnego sprzętu.

Na znacznie słabszym sprzęcie można zrobić doskonałe skany.
    Pozdrawiam - Zbycho

d700 / d200 | waliza gratów | kompletny brak czasu na robienie zdjęć http://zbychoo.blogspot.com/

Domyślnie

Z moich doswiadczen ostrosc Provi i Velvi sa podobne z tym, ze velvia majac wiekszy kontrast i wieksze nasycenie barw robi wrazenie ostrzejszej.
    Nowa Velvia 100F pobiła dotychczasowego rekordzistę Provie 100F co do "ostrości". Rożnicy w ostrości między nimi nie zauważysz, tylko kolory. Tak czy inaczej obydwa slajdy są mistrzostwem świata, używałem w zasadzie tylko tych dwóch. Polecam!
    Those who fear darkness have never seen what the light can do...

D200 | N80+MB-16 | T 28-70 2.6-2.8 | T 100 macro 2.8 | N 50 1.8 | Lexar + i-Tec 40GB | SB-800

Domyślnie

Witam Szanownych Grupowiczow!
    Ja na slajdach robie juz "jakis czas" i troszke doswiadczenia mam. Od blisko roku sam je rowniez wywoluje. Efekt: w przeciagu ~3-4h od zrobionych zdjec ja juz mam material do ramkowania, pociety, idealnie wysuszony. W tym czasie zrobie chyba do 5 rolek (tyle wejdzie do koreksu). Najdluzej to przygotowanie sprzetu, rozlanie chemii, stabilizacja temperatury. Sam proces to ~1h.
    Od kiedy "Pod Dachem" / Wroclaw oddali mi rolke z pieeekna rysa, a przy kazdej tlumaczyli sie, ze te 2 klatki musza byc zagiete bo film jakos musi sie suszyc - nie widze innej drogi niz robic to samemu. Wode mam tylko idealnie zdemineralizowana (proces odwrotnej osmozy) i "nikt mnie nie ruszy" Nawet naczynia w niej plucze.
    Temperatura jest stabilizowana z dokladnoscia do 0.1 stopnia (rowniez wody pluczacej). Ale wkrotce bedzie dokladniej bo bede mial lepsze termometry

A materialy: czuje, ze zdobylem 1EV wiecej w Velvii od tego co bylo jak wolal mi lab. ZADNEJ klatki nie mam z zaciekiem, rysa czy przecieta w polowie. A tempo wolania Nawet przy moim pedantyzmie mam taniej niz w przecietnej jakosci labie.

Forsowanie, ciagniecie - jak sobie zazycze. Od 1/3 EV do 3EV spokojnie mozna (takie akrobacje to na Sensii 400 i Provia 400F przeprowadzalem).

Materialy: poza Fuji sie nie ruszam. Korci mnie ostatnio jak jasny gwint by sie wziac za K14, ale nie mam dokladnego skladu chemicznego wszystkich kapieli i troszke sie jeszcze boje w to wejsc, a szukac chemii gotowej w sklepach to gorzej niz gdyby pytac sie o narkotyki w komisariacie policji

A digital? Pewno, fajne to takie. Ale zdjecia dla siebie bede robil swoimi analogami! Rzucalem juz na sciane TIFF'y 16-bitowe projektorami za ~50 k zl. Efekt? One JPEG'a 8-bitowego nie potrafia przeniesc! To jest po prostu skandal. A miec w perspektywie przescigniecie Leica RT z Colorplanem to jak tuningowac malucha do klasy F1.

Panowie, jeszcze nie widzialem lepszego sposobu ogladania zdjec niz dobry podklad muzyczny (dopasowany do pokazu) w tle dobrych slajdow na duuuzej scianie. Jeszcze tylko wygodny fotel i karteczka na drzwiach "nie przeszkadzac".

A tak BTW: od F5 jest duuzo lepszy (ergonomicznie) F100... Zauwazcie, ze wszystkie konstrukcje pro po F100 bazuja wlasnie na nim Lacznie z F6. F5 jest superb jesli chodzi o wytrzymalosc - gwozdz sie nim wbije (wiem co pisze). Ale ergonomia w rekawiczkach jest baaardzo niska. No i matryca 3D Color jest dosyc kontrowersyjna jesli chodzi o dia. Ja do dzisiaj nie wiem o ile i czy w ogole mam kompensowac ekspozycje dla zoltych kwiatkow...

Z pozdrowieniami
    Marcin Dabrowski

Domyślnie

Ja narazie robię B&W, ale ostatnio trochę czytałem o slajdach i mam pytanko: jakie są koszty wywołania takiej rolki? To znaczy, widziałem gotowe zestawy chemii do procesu E-6, ale trochę drogo to wychodziło. Jacklon, czego używasz i ile to kosztuje? Jakie są potrzebne dodatkowe urządzenia? Dzięki z góry za odpowiedź i życzę wszystkim Wesołych Świąt.
    F75 + kit 28-100mm G, narazie...

Domyślnie

Och, napisalem ladna odpowiedz i mi "wcielo".
    To jeszcze raz, ale w skrocie:

koszt wywolania jednej rolki waha sie od 6 do 11 zl. Kwestia z jakiej chemii korzystamy oraz czy kupujemy wode destylowana / zdemineralizowana.

Skompletowanie nowego sprzetu jest zawrotna suma (jesli wszystko kupujemy "pro" w sklepie):
    - procesor 2500 - 4000 zl
    - termometry: 50 - 500 zl (przynajmniej 2 sztuki: tani z Allegro -> pro Keisera)
    - stabilizacja temp wody pluczacej
    - chemia
    - koreksy, menzurki...

Jest tego sporo

Najlepiej kupic uzywany troszke zajechany procesor. Zbic cene, naprawic go, wykorzystac duuuza dawne inteligencji. Zainwestowac w higiene oraz termometry. Wywolac ze dwie Sensie, sprawdzic jak to wszystko dziala i juz!

Ja sporo poczytalem na poczataku. Zaczynalem w wersji baaardzo amatorskiej. Teraz jestem juz szalony dla wielu. Stabilizacja temperatury NAWET wody pluczacej mam w granicy 0.1 stopnia i jest utrzymywana przez caly proces. Do wszystkiego uzywam wody zdemineralizowanej (proces odwrotnej osmozy - sam go przeprowadzam). Suszenie jest rowniez wypracowane...

Jesli kogos to jeszcze interesuje to moze zrobie nowy watek i tam to troszke dokladniej opisze...?

To nie jest takie trudne, ale jesli ktos chce miec naprawde super efekty to nie widze innej mozliwosci niz wlozenie w to naprawde duzo czasu przynajmniej na poczetek i spooro dyscypliny. Niestety, ale za dobre termometry tez trzeba zaplacic.

Pozdrawiam
    Marcin Dabrowski

Strona 8 z 9 PierwszyPierwszy ... 6789 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów