Close

Strona 5 z 9 PierwszyPierwszy ... 34567 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 41 do 50 z 82

Wątek: slajdy...

Domyślnie

Tego typu zdjecie jest dosc trudne do zeskanaowania i nie powinienes oczekiwac, ze laborant z normalnego labu poradzi sobie z tego typu scena.

Probowalem kiedys podobny slajd zeskanowac i najlepszy rezultat uzyskalem skanujac dwa razy (na swiatla i na cienie),ktore pozniej zlozylem w PS.
    Pozdrawiam
    Jerzy

Zasłużony Awatar ALF
    Miasto
    Mysłakowice Karkonosze

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Jerry
    Tego typu zdjecie jest dosc trudne do zeskanaowania i nie powinienes oczekiwac, ze laborant z normalnego labu poradzi sobie z tego typu scena.
    kurczę...ostatecznie to on tu jest zawodowcem...czy tak?
    mógłbym więc oczekiwać, że przyłoży się do tego z gustem...przynajmniej uśrednionym...
    Pozdrawiam Serdecznie Jacek Pawłowski
    F70+D50+D200+Tamron 28-75/2.8+Tamron 17-35/2,8-4+Sigma 70-200/2,8HSM+Nikkor 12-24/4+Nikkor 85/1,8+Metz 54MZ4i+MF055PRO+MF479B ANKIETA - LAMPY BŁYSKOWE

Domyślnie

Jezeli oddales do specjalisty od skanowania to masz prawo byc zawiedziony ale jesli to byl lab z Frontiera albo czyms podobnym to nie powinienes oczekiwac cudow.
    Pozdrawiam
    Jerzy

Zasłużony Awatar ALF
    Miasto
    Mysłakowice Karkonosze

Domyślnie

w fuji mają skaner nikona...w kodaku nie wiem
    F70+D50+D200+Tamron 28-75/2.8+Tamron 17-35/2,8-4+Sigma 70-200/2,8HSM+Nikkor 12-24/4+Nikkor 85/1,8+Metz 54MZ4i+MF055PRO+MF479B ANKIETA - LAMPY BŁYSKOWE

sailor
    Gość

Domyślnie

jednym z wielu powoduw zakupu przeze mnie cyfry byla wlasnie jakosc skanow. albo bylo dobrze albo bylo tanio. przy placeniu 15pln/klatka dostawalem 35mb tiffa i bylo super .. przy 0.5-1pln/klatka dostawalem skany w 72dpi ok 1500-2000pikseli na dluzszym bouk. jakosc tego byla srednia.
    ostanio dalem do zeskanowania sredni obrazek na 300dpi 20cm bok. dalem go chyba w najlepszym labie w poznaniu. zciekawosci dalem do zeskanowania kolor i b&w. efekty byly... rozne na poszcczegolnych slajdach :/ kolor zeskanowali jedna klatke fantastycznie reszte poprawnie. b&w zeskanowali hmmm chyba b&w sie nie nadaje do skanowania sadzac po efektach tak wiec .. nie tylko co lab to roznica ale tez co material, co laborant i co aktualne widzimisie osoby przy maszynie.

Zasłużony Awatar ALF
    Miasto
    Mysłakowice Karkonosze

Domyślnie

tak...i w moim przypadku też jest to jeden z argumentów przemawiających za cyfrą, choć ze slajdami będę się bawić nawet po zakupie D:))

Domyślnie

ze slajdami tak jak z cyfrą nic 100%,
    ja używam Fuji i Kodaka i nigdy nie przejechałem się na żadnym materiale zależy do czego chcemy używać i w jakiej chemi wołamy!, pokażcie mi powtarzalny wynik zdjęcia z cyfry wydrukowane na dwóch różnych komputerach i drukarkach!? nie mówiąć o labach cyfrowych (czytraj temat profile! )
    wynik będzie tak samo mało przewidywalny jak na slajdach,
    dlatego kodak tylko na zdjęcie jesieńi w słońcu kolory wysycne (nie fotografować w cieniu!!!)
    Fuji tylko Provia, Velvia (50 i 100 piękne kolory i małe ziarenko!) Astia i Sensia. wszystkie tematy, ja używam głównie do makro (przyrodnicze, krajobrazy Velvia 100F pochmurne niebo wszystkie tematy jakie wspaniałe wysycenie kolorów i kontrast! tak jakby świeciło słonko,
    Lab cały czas ten sam aby wyniki były powtarzalne!!!,
    wywoływałem slajdy za 30,- PLN i za 8 ,-PLN wyniki były czasami zaskakujące )za 30,- profi-lab skopane kolory ewidentnie wina chemii np. przeleżałej po weekendzie! a za 8 cud nie z tej bajki (lab pracuje 24 h na dobe a chemia nie firmowa tylko Tetenal, jeżeli chodzi o rysy i plamki to i tu i tu się trafiają z tym że ja wolę w takim przypadku zapłacić 8,-PLN za porysowany slajd niż 30,- PLN a z reklamacją to i tu i tu problemy w najgorszym przypadku zwrot wartości materiałów (co za pocieszenie?!) slajdy mają jednak jedną ważną rzecz KADROWANIE tu już niewiele wskurasz jeżeli robisz tradycyjny pokaz sljadów z rzutnika a skopałeś kadr dlatego fotografuję jeden motyw kilkakrotnie (rózne parametry czsu/przesłony i kadru) życzę powodzenia, fotografuję na slajdach od 15 lat, lepsze wysycenie kolorów i kontrast niż w przypadku negatywów również w przypadku skanów , a co do cyfry to tak wygląda Velvia 100F ok. 50-75 mln pxl, Sensia ok. 15-20 mln pxl więc sam widzisz jak to się ma do cyfry
    Jestem maniakiem slajdów , uczą dokładności i straranności, chociaż planuje zakup cyfry ale czekam na przystępmny cenowo Nikon z matrycą 8-10 mln pxl
    APARATAMI I OBIEKTYWAMI NIKONA FOTOGRAFUJĘ OD 1990 roku
    moje fotografie na facebook-u, Jarosław Jeleński Fotografia Przyrody.

Domyślnie Re: slajdy...

Cytat Zamieszczone przez ALF
    czy ktoś z was cyka jeszcze na slajdach?
    czy wobec spadku cen projektorów jest jeszcze sens cykania na slajdach...przecież można podpiąć toto do kompa i oglądać zdjęcia z cyfraka na ścianie w powiększeniu jak z rzutnika...(pomijam sprawę jakości zdjęć)
    jeśli cykacie na slajdach to jakich filmów używacie (i do czego), jak jest z wywołaniem i skanowaniem?
    Cykam prawie wyłącznie na slajdach od paru lat.
    Wrażenia z oglądania zdjęć na odbitkach (a w końcu do tego to służy) w porównaniu ze slajdami są mizerne. Poza tym zraziło mnie powszechne w labach cięcie brzegów kadru oraz paskudzenie kolorów itp. Dobry lab, który potrafi zrobić 100% klatki i w dobrych kolorach jest drogi. A w przypadku slajdów nie da się zepsuć odbitki. Szansa, na zepsucie filmu w obróbce jest poddobna jak w przypadku negatywów, a może nawet mniejsza, bo mam wrażenie, że bardziej się przykładają.

Używam głównie tanich slajdów: Fuji Sensia, Konica Chrome, a efekt i tak zapiera dech większości "widzów".

Do niedawna cykałem Minoltą XG-9 z Rokkorem 50/1.7, Rokkorem 28/3.5, Exaktą 28-70/4.0 i Beroflexem 80-210/3.8.

Ostatnio kupiłem Nikona F65 w zestawie z Nikkorami AF G 28-80/3.3-5.6 i 70-300/4.5-5.6.

Niestety po wywołaniu pierwszej rolki slajdów jestem w szoku z powodu niedoświetlania slajdów przez ten aparat

Zasłużony Awatar ALF
    Miasto
    Mysłakowice Karkonosze

Domyślnie

nikony chyba na ogół tak mają...ja przy zdjęciach nocnych zawsze daję +0,5-+1,0 EV, podobnie przy zdjęciach z lampą w dużych pomieszczeniach oraz w cieniach...

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ALF
    nikony chyba na ogół tak mają...ja przy zdjęciach nocnych zawsze daję +0,5-+1,0 EV, podobnie przy zdjęciach z lampą w dużych pomieszczeniach oraz w cieniach...
    No tak, ale ja nie robiłem w nocy, ani w dużym pomieszczeniu, tylko w małym lub w dzień na świerzym powietrzu.
    Negatyw w tym aparacie wyszedł ok. Ale slajdy są nie do przyjęcia

Strona 5 z 9 PierwszyPierwszy ... 34567 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów