Close

Strona 4 z 9 PierwszyPierwszy ... 23456 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 82

Wątek: slajdy...

Zasłużony Awatar ALF
    Miasto
    Mysłakowice Karkonosze

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez sailor
    coz .. widocznie sie nie znam :?
    nie przesadzasz?:))

zreszta o gustach sie nie dyskutuje dla mnie reala pozostanie mistrzostwem swiata w negatywach (zaraz potem NPC NPH i NPS rowniez fuji, potem dluuuuga przerwa) moze dlatego ze nie foce krajobrazow, a moze dlatego ze kupowalem reale ponizej 20pln za rolke :P. z agfy cenie sobie jak juz napisalem dia RSX II i to do tego stopnia ze jak tylko moge to nie robie na niczym innym. niestety 120 rsx-a jest w poznaniu nie o dostania ostatnimi czasy. podobno problemy z dystrybucja :(
    optimę kupowałem po 16zł, ultrę po 14zł, royala po 16zł...
    wogóle ciężko dostać filmy agfy...ostatnio wymiotło u nas ultrę - pozostaje internet...
    absolutnie nie neguję wartości reali, ale jak będziesz miał okazję np nad wodą cyknij ultrą...to na prawdę świetny film:))
    Pozdrawiam Serdecznie Jacek Pawłowski
    F70+D50+D200+Tamron 28-75/2.8+Tamron 17-35/2,8-4+Sigma 70-200/2,8HSM+Nikkor 12-24/4+Nikkor 85/1,8+Metz 54MZ4i+MF055PRO+MF479B ANKIETA - LAMPY BŁYSKOWE

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ALF
    zaznaczam, że przy każdym foceniu negatywy pochodziły z różnych źródeł, ale kupowane jednocześnie i nie przeterminowane...
    CIaaaaaaaaaach....
    To są porównania negatywów i nie wiadomo jaki udział w końcowych wynikach ma lab, chyba że sam obrabiałeś?
    Ja ostatnio miałem porównanie Optimy 400 z Fuji superia 400. Pomagałem kumpowi na ślubie. On robił na fuji ja na agfie. Ziarno ihmo takie same. Co do kolorystyki to fuji bardziej czerwono-purpurowe, ale on tak większość robi bo twierdzi że odbiorca bardziej lubi ciepłe foty (to była jego fucha). Optima leciała bardziej w żółte i w tym konkretnym przypadku bardziej mi się to widziało niż fuji. Moim zdaniem to jednak wina korekcji. Trochę zabawy z korekcją i efety pewnie były by porównywalne, ale w którym labie to zrobią??
    pozdrawiam Krzysiaczek

Zasłużony Awatar ALF
    Miasto
    Mysłakowice Karkonosze

Domyślnie

jak nie patrzeć wszystkie filmy robiłem jednorazowo w tym samym labie
    F70+D50+D200+Tamron 28-75/2.8+Tamron 17-35/2,8-4+Sigma 70-200/2,8HSM+Nikkor 12-24/4+Nikkor 85/1,8+Metz 54MZ4i+MF055PRO+MF479B ANKIETA - LAMPY BŁYSKOWE

Domyślnie

jak nie patrzeć wszystkie filmy robiłem jednorazowo w tym samym labie
    Ale to też jeszcze o niczym nie swiadczy. Możesz oddać do innego i może okazać się że z superii są najlepsze. Albo do tego samego w innym czasie. Z labami to naprawdę jest loteria. Przynajmniej z tym z którymi miałem do czynienia.
    pozdrawiam Krzysiaczek

sailor
    Gość

Domyślnie

cykłaem zdjęcia nocne (park, kościół, okolice)...oświetlenie sodowe + halogeny + rtęciówki...filmy ultra 100, fuji press 400, superia 800...ultra bomba...800 - taka sobie, press - tragedia...

powalczę jeszcze z pressem przy imprezach na dworze, ale resztę negatywów fuji sobie daruję...zobaczymy jak wyjdzie ze slajdami...

generalnie nie podobają mi się efekty zdjęciowe na fuji w trudnych warunkach świetlnych oraz w krajobrazach...choć uczciwie przyznam, że ostatnio oglądałem ładne zdjątka na reali...ale też przy dobrym świetle...
    a może te negatywy mnie nie lubią?))
    zaznaczam ze skaner byl fatalny i to produkcja zdjeciowa wlasna wiec malo doskonala ale troche zdjec w roznych sytuacjach z roznych materialow fuji:

fuji 800 naswietlana na 1600 (imho calkiem niezle wyszlo)

reala, nph i superia 400:

nocnych jakos nei moge sie doszperac .. ale wychodzily imho calkiem znosnie.. moze naprawde naraziles sie czyms fuji:P imho fuji produkuje najlepsze negatywy... przynajmneij dla moich amatorskich zastosowan.

Domyślnie

To są porównania negatywów i nie wiadomo jaki udział w końcowych wynikach ma lab, chyba że sam obrabiałeś?
    Moim zdaniem to jednak wina korekcji. Trochę zabawy z korekcją i efety pewnie były by porównywalne, ale w którym labie to zrobią??
    Witajcie - cykam głównie górki i postępy juniora... Przy czułościach 100 i 200 zwykle na agfie [optima i ultra] a 400 - na kodak RS. To oczywiście subiektywny wybór - fuji za bardzo wpada mi w odcień zielono-niebieski. Ale do rzeczy:

Jeśli się cyka na negatywach DOBRY LAB TO PODSTAWA. Konkurencja jest duża, więc nie sądzę by nie można się było z ludziskami dogadać. W końcu większość forumowiczów może być - z racji ilości wykańczanych klisz - bardzo wartościowym klientem, a takim trzeba robić dobrze...

Moim sprawdzonym sposobem jest odbijanie całości odbitek w rozmiarze 7x10 cm, a potem z wybranych większe rozmiary - wychodzi tanio, a na podstawie tych obrazków można dokładnie powiedzieć o co chodzi. A to o większe nasycenie barw, a to +1EV itd.
    Naprawdę polecam, bo mimo drobnego marudzenia z mojej strony, w labie nadal wszyscy się do mnie uśmiechają, a ja nie zmieniłem maszyny i ekipy ją obsługującej od dobrych dwóch lat.

Alf pisał, że odbijał filmy w tym samym labie. To niestety nie gwarantuje niczego, bo po pierwsze pracują tam różni ludzie - lepsi i gorsi w obsłudze, mniej lub bardziej leniwi, lubiący ciepłe lub zimne kolory itd.
    Poza tym UWAGA: zwykle lab oddając film właścicielowi tnie go na kilkuklatkowe kawałki, a wtedy pierwsze odbitki robione z całości rolki mają nieco inaczej oddane kolory, bo maszyna uśrednia pomiar z całej długości filmu, a gdy oddaje sie pojedyńcze klatki do powieleń czy powiększeń, pomiar jest uśredniony tylko z 4-5 klatkowego paska...

Walczcie o swoje - w końcu to Wasz gust jest najważniejszy.
    Pozdrawiam, Adam.

F80 | Nikkor 28 f/2.8 AIS | Nikkor 35-70 f/2.8D | Tokina 70-210 f/4 | Sunpak PZ 4000 AF

Zasłużony Awatar ALF
    Miasto
    Mysłakowice Karkonosze

Domyślnie

drobne wyjaśnienie...z filmów robię tylko skany na płytę...robi to jeden człowiek, czasem zastępuje go pracownica, ale na ogół robi on...

Zasłużony Awatar ALF
    Miasto
    Mysłakowice Karkonosze

Domyślnie

fuji 800 naswietlana na 1600 (imho calkiem niezle wyszlo)
    nocnych jakos nei moge sie doszperac .. ale wychodzily imho calkiem znosnie.. moze naprawde naraziles sie czyms fuji:P imho fuji produkuje najlepsze negatywy... przynajmneij dla moich amatorskich zastosowan.
    no właśnie...dwa pierwsze...reszta ok!
    w tych pierwszych nie podoba mi się kolorystyka, zwłaszcza czerwienie i żółcie wychodzą jakoś nienaturalnie...na pierwszym zdjęciu duże szumy, ziarno - czemu to nie wychodzi tak mocno na kodaku i agfie?

sailor
    Gość

Domyślnie

w tych pierwszych nie podoba mi się kolorystyka, zwłaszcza czerwienie i żółcie wychodzą jakoś nienaturalnie...na pierwszym zdjęciu duże szumy, ziarno - czemu to nie wychodzi tak mocno na kodaku i agfie?
    hmm a mi sie wlasnie kolorystyka podobala .. co do ziarna .. przeforsowana 800tka musi dac wieksze ziarno.. (na pierwszym) poza tym lekko niedoswietlone i na skanie tak wylazlo. co do kolorkow... bylo oswietlenie wyszlo prawie jak to jakie bylo w rzeczywistosci
    reasumujac - punkt widzenia zalezy od punktu ... stania ja tam fujii ogolnie lubie. ale po to jest konkurencja zeby kady wybral cos dla siebie

Zasłużony Awatar ALF
    Miasto
    Mysłakowice Karkonosze

Domyślnie

włąsnie...ach te laby...popatrzcie...dałem takie sobie zdjątko do zeskanowania do 2 różnych labów...i oto wyniki:

kodak -
    fuji -
    wynik jest porażający...

Strona 4 z 9 PierwszyPierwszy ... 23456 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów