Close

Strona 3 z 9 PierwszyPierwszy 12345 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 82

Wątek: slajdy...

Zasłużony Awatar ALF
    Miasto
    Mysłakowice Karkonosze

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez szymony
    IMHO mistrzem może i jest, ale to nie znaczy że tylko tym da się slajdy robić.
    Co do filmów to wersja economic czyli sensja 100 nie jest taka zła. A ja jeszcze uskuteczniam provie 100f i 400f. innych nie próbowałem bo w mym grajdole nie ma.
    niee no wiem:)) robiłem zenitem na sławetnym orwo, a później prakticą...
    teraz będę cykał ricohem, a jak kupię D to również F:))
    Pozdrawiam Serdecznie Jacek Pawłowski
    F70+D50+D200+Tamron 28-75/2.8+Tamron 17-35/2,8-4+Sigma 70-200/2,8HSM+Nikkor 12-24/4+Nikkor 85/1,8+Metz 54MZ4i+MF055PRO+MF479B ANKIETA - LAMPY BŁYSKOWE

Oszczędny w słowach
    Miasto
    A man, a city...

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ALF
    [...]

ma jednak zdecydowane wady:
    1- filmy i ich obróbka są za drogie jak na kieszeń belferską(
    2- dobre szkła są są za drogie jak na kieszeń belferską(
    3- samo body jest są za drogie jak na kieszeń belferską(
    4- a wogóle to wszystko jest do kitu bo co by wziąść do ręki co dotyczy F5, to są za drogie jak na kieszeń belferską(((((((
    [...]
    Zasadniczo, to... masz rację, ale... Jeśli kupisz F5 lub zabytkowego F90x, to temat wymiany analogowych SLR'ów... masz już zamknięty. Do końca życia...
    No i można nimi robić slajdy!
    Serdecznie pozdrawiam,
    Ayot

sailor
    Gość

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez gmoszkow
    Kwestia jakość to jedno o czym piszesz i masz rację. Jednak slajdy mają dużo lepszą głębię barwną i jeszcze matryca cyfrowa nie oddaje tego.

Jeśli chodzi o slajdy robię tylko na wyjazdach. Najczęściej używam Fuji Velvia lub Realia.

Pozdrawiam

Grzegorz
    w pelni sie zgadzam co do jakosci slajdow .. poza tym ze reala nie jest slajdem za to imho najlepszym isniejacym na rynku negatywem

sailor
    Gość

Domyślnie

moja szybka opinia nt slajdow:

do fotografii ludzi, zwlaszcza slubow - fuji astia (imho super oddaje kolory skory) ewentualnie provia 100f
    do fotografii przyrody - velvia , provia, kodak ektachrome
    do fotografii studyjnej i produktow stanowczo agfa rsx II - niestety w poznaniu cizeko dostac ten dia w formacie 120 a szkoda bo rezultaty z niego sa imho fenomenalne.

Zasłużony Awatar ALF
    Miasto
    Mysłakowice Karkonosze

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez sailor
    w pelni sie zgadzam co do jakosci slajdow .. poza tym ze reala nie jest slajdem za to imho najlepszym isniejacym na rynku negatywem
    pozwolę się z tobą nie zgodzić...owszem do portretów, ale nie do krajobrazu...tu zdecydowanie króluje agfa ultra

a co do agfy, to popytaj w fotojokerze - u nas jeszcze niedawno mieli (teraz nie wiem bo dawno nie byłem)
    F70+D50+D200+Tamron 28-75/2.8+Tamron 17-35/2,8-4+Sigma 70-200/2,8HSM+Nikkor 12-24/4+Nikkor 85/1,8+Metz 54MZ4i+MF055PRO+MF479B ANKIETA - LAMPY BŁYSKOWE

Domyślnie

Ze slajdów mam sentyment do... przeterminowanej Sensii miałem chyba szczęście, bo kolory wyszły piękne, nie przekłamane. A słyszałem, że jest to bardzo "loteryjny" materiał - raz jakość profesjonalnych slajdów Fuji, a innym razem kicha totalna. Mnie się jak do tej pory udawało.
    Czy to prawda, że Sensia jest robiona ze skrawków (by nie rzec: odpadów) po profesjonalnych slajdach Fuji? Tak słyszałem, ale nie wiem ile w tym prawdy.

Zasłużony Awatar ALF
    Miasto
    Mysłakowice Karkonosze

Domyślnie

nie wiem czy to prawda, ale ja już sięparę razy przejechałem na filmach fuji:((

sailor
    Gość

Domyślnie

pozwolę się z tobą nie zgodzić...owszem do portretów, ale nie do krajobrazu...tu zdecydowanie króluje agfa ultra
    coz .. widocznie sie nie znam zreszta o gustach sie nie dyskutuje dla mnie reala pozostanie mistrzostwem swiata w negatywach (zaraz potem NPC NPH i NPS rowniez fuji, potem dluuuuga przerwa) moze dlatego ze nie foce krajobrazow, a moze dlatego ze kupowalem reale ponizej 20pln za rolke :P. z agfy cenie sobie jak juz napisalem dia RSX II i to do tego stopnia ze jak tylko moge to nie robie na niczym innym. niestety 120 rsx-a jest w poznaniu nie o dostania ostatnimi czasy. podobno problemy z dystrybucja

Domyślnie

.... ja już sięparę razy przejechałem na filmach fuji(
    Może jakieś szczegóły??
    pozdrawiam Krzysiaczek

Zasłużony Awatar ALF
    Miasto
    Mysłakowice Karkonosze

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez szymony
    .... ja już sięparę razy przejechałem na filmach fuji:((
    Może jakieś szczegóły??
    zaznaczam, że przy każdym foceniu negatywy pochodziły z różnych źródeł, ale kupowane jednocześnie i nie przeterminowane...

cykałem szkolną imprezę na sali gimnastycznej...duże neogotyckie okna i doświetlenie jarzeniówkami - mały potworek świetlny...
    zużyłem 3 filmy agfa ultra 100, agfa optima 400 i fuji superia 400...zgadnij na którym wyszło największe ziarno, na którym wyszły największe szumy...

cykałem imprezę na dużej sali GOK-u - brak okien, światło podobne do dyskotekowego (wielokolorowe), świetlówki...ogólnie ciemno...cykałen na optima 400, superia 100, superia 400, konica centuria 100...
    ranking - optima, centuria, superia 100, a superia 400 dno...

cykałem zamek we wleniu...pochmurno i słońce na przemian...filmy ultra 100, optima 400, superia 100...i w takiej kolejności byłby ranking...superia - zdjęcia bez wyrazu, jakieś takie płaskie...ultra bomba....

cykłaem zdjęcia nocne (park, kościół, okolice)...oświetlenie sodowe + halogeny + rtęciówki...filmy ultra 100, fuji press 400, superia 800...ultra bomba...800 - taka sobie, press - tragedia...

ostatnio testowałem press 400 i kodak royal 400 - zdecydowany plus dla kodaka...miękkie, lekko pastelowe kolorki ostro zarysowane kształty, częściowo zlikwidowana "mgiełka" na drugim planie...press - drugi plan wręcz niebieski, zieleń nienaturalna, poza tym może być...

powalczę jeszcze z pressem przy imprezach na dworze, ale resztę negatywów fuji sobie daruję...zobaczymy jak wyjdzie ze slajdami...

generalnie nie podobają mi się efekty zdjęciowe na fuji w trudnych warunkach świetlnych oraz w krajobrazach...choć uczciwie przyznam, że ostatnio oglądałem ładne zdjątka na reali...ale też przy dobrym świetle...
    a może te negatywy mnie nie lubią?:)))

Strona 3 z 9 PierwszyPierwszy 12345 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów