Jacku, Drogi Jacku... Gdybyż to tylko było możliwe tak prosto wytłumaczyć...

Kończę teraz film i muszę zdążyć do około 22 grudnia, bo jak w tym roku znowu powiem żonie, że przecież spokojnie możemy przesunąć święta o dwa, trzy dni - bo się nie wyrabiamy, a klient wymaga, to coś czuję, że tak łatwo nie zrobię uniku przed tasakiem, jak ostatnim razem. W dodatku pracujemy na tych zasmarkanych makach, więc wszystko trwa dwa razy dłużej niż powinno - i rzeczywiście nie wyrabiam czasowo. Jedyne, co mogę, to w przerwach między renderami ujęć wchodzę sobie na forum i czytam to i owo... Napisać nawet ciężko (bo klawiatura makowa).

Teraz mogę Ci jedynie dać najprostszą i króciutką receptę:

1. Zrób zdjęcia przedmiotu jak na tym flashu, co linkuję w poście powyżej (tam brakuje trochę klatek do pełnego obrotu o 360 stopni, ale nie miałem siły szukać wszystkiego po dyskach).
2. Weź Flashkę.
3. Zaimportuj film, lub serię zdjęć (zależy, co bardziej lubisz: pracę na klipach, czy poklatkowo).
4. Oprogramuj 'myszę' - można to zrobić na wiele sposobów; liniowo bądź nieliniowo (im bardziej na lewo, to obraca szybciej, im bliżej środka, to wolniej).
5. Dla bajeru i szpanu można ukryć kursor, a w jego miejsce dać statyczny rysunek, bądź animacyjkę (zwłaszcza miłe będą strzałki narysowane w 3D) - obracasz przedmiot w prawo - kursor obraca kółko ze strzałek w prawo, a jak suniesz myszą w lewo, kursor kręci w lewo. Tego oczywiście nie zrobiłem w tej flaszce powyżej, bo jestem jeszcze normalny i takie brewerie mnie już nie cieszą.

Ot i wszystko. Cała reszta to nieciekawe kody, skrypty i podobne duperele. To zresztą jest nieważne, istotna jest sama idea! Miłej zabawy!

PS
Jeśli wytrzymam i nie oszaleję przedwcześnie, kiedyś być może wrócę do tego tematu.