tylko dlaczego ten obiektyw nie jest jaśniejszy ?? w takiej konstrukcji przydało by się jakieś f1.4 - 2
Szukaj
tylko dlaczego ten obiektyw nie jest jaśniejszy ?? w takiej konstrukcji przydało by się jakieś f1.4 - 2
N16-35/N24-70/N70-200VR2/N24/N105VR/N400VR/Z40/Z24-120S/Z24-70SII/Z70-200S/V16/TT75/T28-75G2
D800/D500/D4s/Z6/Z63/Z9
Paweł
Bo wtedy zamiast aparatu kompaktowego, mialbys szklo z deklem umozliwiajacym rejestracje obrazuZamieszczone przez Pawel
![]()
M7000, M700si, KM D7, KM D7D,A-700,A-900,24-70,70-200,50/1,4,Hi-Matic E,X700 + 28/50/70-200, LX3
O znałazłem wątek o Sigmie DP1.
Tak akurat się składa, że jako sprytny "backup" mojego D3 + całej szklarni ważącej 15kg (jak się okazało ostatnio na lotnisku) mam również Sigmę DP1. Kupiłem ją jakieś 2 może 3 tygodnie temu w US. Zrobiłem nią już jakieś 300 zdjęć i jakieś rozeznanie co do tego aparatu posiadam. Założenie miało być takie, że kupuję kompakcik z szerokim kątem na wypady, w których używanie D3 jest trudne (wyprawy gdzie każdy kg jest czynnikiem przetrwania). Pierwsze spostrzeżenia:
Na minus:
- aparat dostałem z uszkodzoną baterią - nie chciała się ładować, musiałem kupić dwie następne ale zapłaciłem za nie niewiele bo jakieś 25USD.
- żywotność baterii jest skandalicznie niska - 150 RAW'ów i koniec (trzeba nosić w kieszeni zapasówkę), mimo, że opisują, że może więcej
- JPG'i wg mnie mają kiepską jakość - max można osiągnąć 4Mpx i nic więcej (nie ma możliwości interpolacji jak w RAW'ach) ale i tak są średniej jakości - trzeba robić w 100% w RAW
- autofokus jest wolny jak syrena bosto - klikasz, obraz jest zamrożony (mierzy się ekspozycja i AF), po czym obiektu już nie ma w polu widzenia obiektywu
- obsługa RAW'ów w SPP jest koszmarnie wolna - mam teraz do obróbki jakieś 150 zdjęć z jednej imprezy i zastanawiam się jak to zrobić
- niektóre funkcje są lekko mało intuicyjnie zrobione np. podłączenie aparatu do komputera (nie wiadomo, czy jest podłączony czy nie - aparat nie daje żadnej informacji)
Na plus:
- wygląda świetnie - każdy się pyta - w jakim kiosku ruchu sprzedają taki aparacik - o to mi chodziło bo na D3 każdy łypie wzrokiem i trudno się ukryć w gąszczu ludzi
- niezmiemska prostota obsługi - po prostu tam nic nie ma- nie ma makro, nie ma wodotrysków, zoomów, niczego to po prostu aparat typu - ustaw ostrość i zrób zdjęcie
- świetny klimacik aparatu - czuję się jak bym powrócił do czasów Smieny - super sprawa - mały leciutki kompakcik zwusający na szyji o możliwościach lustra
- jakość zdjęć - hmmmm ... moim zdaniem rewelacyjna. Co prawda jestem przyzwyczajony do D3 + obiektywów wysokiej jakości i na początku troszkę kręciłem nosem ale ... jest bardzo dobrze. Dynamika obrazu jest bardzo dobra, niekiedy rewelacyjnie dobra. Da się focić do ISO400 powyżej widać już duże szumy. Obiektyw ma bardzo miły bokhen i generalnie jak na taką małą niepozorną zabawkę świetna sprawa. Spróbuję jutro wrzucić jakiegoś sampla bo dzisiaj nie mam nic przy sobie.
Pozdrawiam
Remek
Dzięki za opis wrażeń.
Czy z AF jest naprawdę tak masakrycznie? Jak byś opisał prędkość (wolnośćAF w stosunku do innych cyfrowych kompaktów?
"The more gear you carry, the less likely you are to make a good photograph" - B. Jensen
fajna zabawka, chociaż obrazki jakoś mnie nie powalają, zwłaszcza że nowe SD14 można już kupić za 1999zł
"Kiedy wszystkie sposoby zawiodą, należy przeczytać instrukcję obsługi" - Murphy
"The more gear you carry, the less likely you are to make a good photograph" - B. Jensen
bo za taka kasę oczekiwałbym cudu, a tu jest OK ale rewelacji to ja nie widzę, podobnie zresztą jak w SD14 też nie widziałem, za to minusów całkiem trochę...
po prostu kolejna Sigma - specyficzny, o ograniczonej funkcjonalności, wściekle drogi aparat, który szybko straci cenę
a co do designu i poręczności, to równie, jak nie bardziej, podoba mi się Samsung NV10 lub następca NV11, albo jeszcze lepiej NV7 - kosztuje ze 3x mniej. Fotek z nich nie widziałem ale też raczej nie są tragiczne, a korpusik jest super.
Ostatnio edytowane przez BugsBunny ; 18-05-2008 o 13:20
"Kiedy wszystkie sposoby zawiodą, należy przeczytać instrukcję obsługi" - Murphy
Skontaktuj się z nami