Close

Pokaż wyniki od 1 do 9 z 9

Domyślnie COKIN P + kit 18-70

Przymierzam sie do zakupu systemu filtrow Cokin P i mam obawy czy w polaczeniu z obiektywem kitowym 18-70 bedzie wystepowalo winietowanie na szerokim koncu. Jesli ktos uzywal takiego zestawienia prosze o podzielenie sie spostrzezeniami.
    pozdrawiam,
    Jacek

Domyślnie

Skoro na moim nikkorze 18-35 nie winietuje i to po nakręceniu na polara, to myślę, że i z kitem nie będzie problemu.

Domyślnie

ale czy na na ewentualne winietowanie ma wplyw rozmiar gwintu objektywu ?
    pozdrawiam,
    Jacek

Domyślnie

Masz na myśli średnicę filtra? 18-35 ma 77mm, więc problem powinien być bardziej zauważalny, a nie jest. Więc bez obaw.

Zasłużony Awatar ALF
    Miasto
    Mysłakowice Karkonosze

Domyślnie

cokin system P nie winietuje na obiektywach do średnicy filtrowej 82, a kit ma zdaje się znacznie mniej
    Pozdrawiam Serdecznie Jacek Pawłowski
    F70+D50+D200+Tamron 28-75/2.8+Tamron 17-35/2,8-4+Sigma 70-200/2,8HSM+Nikkor 12-24/4+Nikkor 85/1,8+Metz 54MZ4i+MF055PRO+MF479B ANKIETA - LAMPY BŁYSKOWE

Domyślnie

Dzieki za odpowiedzi , moje pytanie bylo spowodowane informacja ktora otrzymalem z firmy Raysfoto:

"Zawsze lepiej jest wziąć uchwyt szerokokątny gdy nie używa się naraz więcej niż jednego filtra.
    Poza tym taki uchwyt jest zabezpieczeniem na przyszłość i przyszłe szersze obiektywy. Uchwyt kosztuje 83 zł.
    Teoretycznie sam uchwyt bez filtra UV nakręconego na obiektyw, nie powinien winietować z normalnym uchwytem P.
    Pozdrawiam,
    Magdalena Czekalska"
    pozdrawiam,
    Jacek

Zasłużony Awatar ALF
    Miasto
    Mysłakowice Karkonosze

Domyślnie

przy stosowaniu cokina zakładanie UVki zwykle nie ma sensu...ja w kazdym razie ściągam swojego skylighta jak zakładam cokina :P
    Pozdrawiam Serdecznie Jacek Pawłowski
    F70+D50+D200+Tamron 28-75/2.8+Tamron 17-35/2,8-4+Sigma 70-200/2,8HSM+Nikkor 12-24/4+Nikkor 85/1,8+Metz 54MZ4i+MF055PRO+MF479B ANKIETA - LAMPY BŁYSKOWE

Domyślnie

Problem z kitem 18-70 jest taki ze nawet bez filtrow wystepuje winieta

Wajsprych
    Gość

Domyślnie

ja uzywam filtrow szarych P i nie zauwazylem wzrostu winety... a co do adaptera szerokokatnego to zawsze mozesz sobie obciac pozostale "sanki" ja tak kiedys zrobilem z systemem A i bylo pieknie... ehhh to byly czasy

Uprawnienia umieszczania postów