Close

Pokaż wyniki od 1 do 9 z 9

Domyślnie Wybór zdjęć do fotolabu

Szanowni Forumowicze,
    proszę o pomoc w prostej sprawie. Właśnie wróciłem z wakacji w górach, zrobiłem ponad tysiąc zdjęć. Wrzuciłem je do jednego katalogu. Przeglądam i np. co dziesiate chciałbym wysłać do fotolabu. Czy znacie jakiś prosty programik, w którym podczas przeglądania mozna zdjęcie zaznaczyć i przesłać do innego katalogu, z którego póżniej hurtowo WSZYSTKIE WYBRANE wysłac do labu? Bardzo dziekuję za pomoc, jesli takie pytanie już było, to z góry przepraszam, ale nie natrafiłem na nie.
    D80 + N 18-200 VR + Nikkor 50/1,8D + SB600

Domyślnie Re: Wybór zdjęć do fotolabu

Jakikolwiek browser; ACDSee czy np. IrfanView... Wiecej nie znam, bo nie uzywam, ale przegladarki z wbudowanym podgladem miniatur w katalogach -- bez problemu powinny spelniac takie funkcje.
    D3s, D3, D800 | 14-24, 24-70, 70-200 VR2, S 35/1.4, N 50/1.4D, S 85/1.4, T 90Di, PC28 | SB910, SU800, PIXEL KING | Man 055 ProB + 410 | LowePro 650, Tamrac exp 8x
    www.SALDAT.pl

Cytat Zamieszczone przez stig
    Jakikolwiek browser; ACDSee czy np. IrfanView... Wiecej nie znam, bo nie uzywam, ale przegladarki z wbudowanym podgladem miniatur w katalogach -- bez problemu powinny spelniac takie funkcje.
    Ano właśnie mam włączonego IrFanView i nie widzę takiej funkcji...
    Można oczywiście zrobić tak: skopiować katalog i podczas przeglądania wyrzucać z niego zdjęcia niepotrzebne, ale nie o to mi chodziło, czasem trzeba bowiem kilka zdjęć porównać, aby zostawic to najlepsze. Może ktoś ma lepszy pomysł?

Cytat Zamieszczone przez AndrzejK
    Cytat Zamieszczone przez stig
    Ano właśnie mam włączonego IrFanView i nie widzę takiej funkcji...
    Jesu! A to musi byc jakas "funkcja"? W trybie przegladania miniaturek, po prostu lapiesz myszka wybrane zdjecie i kopiujesz do wskazanego katalogu (liste katalogow masz przeciez po lewej stronie).
    Poza tym -- w trybie zwyklego przegladania, pod klawiszem F8 masz jeszcze mozliwosc kopiowania do innego katalogu. Deklarujesz katalog i jazda.
    Dwa sposoby w jednym programie -- jak bys nie chcial -- tak bedzie dzialac.
    D3s, D3, D800 | 14-24, 24-70, 70-200 VR2, S 35/1.4, N 50/1.4D, S 85/1.4, T 90Di, PC28 | SB910, SU800, PIXEL KING | Man 055 ProB + 410 | LowePro 650, Tamrac exp 8x
    www.SALDAT.pl

Domyślnie

A gdybym się dalej upierał i NIE chciał z poziomu "miniaturek" dokonywać wyboru? Na miniaturkach (podkreślam: jak dla mnie) zbyt mało widać, zwłaszcza, że mam wiele zdjęć seryjnych, nie różniących sie zbyt mocno, szczególnie w takiej postaci (tzn. miniaturki).
    Do Stiga: A w kontekście "Jesu" proszę pamietać o 2-gim przykazaniu z Dekalogu...

Domyślnie

A gdybym się dalej upierał i NIE chciał z poziomu "miniaturek" dokonywać wyboru? Na miniaturkach (podkreślam: jak dla mnie) zbyt mało widać, zwłaszcza, że mam wiele zdjęć seryjnych, nie różniących sie zbyt mocno, szczególnie w takiej postaci (tzn. miniaturki).
    No, ale przeciez dwuklikiem mozesz sobie powiekszyc -- to "raz", "dwa" napisalem jak to zrobic rowniez z poziomu pelnego podgladu.

Do Stiga: A w kontekście "Jesu" proszę pamietać o 2-gim przykazaniu z Dekalogu...
    A czy Dekalog jest jakas czescia ludzkiej biologii, ze musi dotyczyc wszystkich ludzi?
    www.SALDAT.pl

Domyślnie

Stig i F8
    dziekuję za pomoc, właśnie o to mi chodziło...

No cóż, jak mamy na takim poziomie rozmawiać o Dekalogu, to wypada mi się tylko z Tobą zgodzić, że nie jest to część biologii...
    Mimo wszystko pozdrawiam i jeszcze raz dziekuję

Zbanowany
    Miasto
    jerergeg

Domyślnie

Np w w pakiecie Adobe w przeglądarce Bridge masz system dawania ocen - gwiazdek. Potem moze sobie np posortowac wg wlasnie tych ocen, zaznaczasz te wybrane i robisz ctrl+r (jezeli masz nefy) jak chcesz to je jeszcze podrasowujesz i robisz save all - i po kłopocie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez madmips
    Np w w pakiecie Adobe w przeglądarce Bridge masz system dawania ocen - gwiazdek. Potem moze sobie np posortowac wg wlasnie tych ocen, zaznaczasz te wybrane i robisz ctrl+r (jezeli masz nefy) jak chcesz to je jeszcze podrasowujesz i robisz save all - i po kłopocie
    OK, dzięki za wiadomość, niestety nie mam Bridge...

Uprawnienia umieszczania postów