Close

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 24

Domyślnie jaki obiektyw -d70s

Witam wszystkich.
    Od paru miesięcy posiadam d70s i kit'owy obiektyw. Coraz lepiej mi idzie robienie zdjęć ale ciągle jestem amatorem i nie jest tak pięknie jakbym chciał. Ale przymierzam się do kupna obiektywu, który poszerzy zakres w przedziale większego zoom'u. Cena około 600. Poczytałem trochę na forum, porównałem ceny na allegro lub ebay'u i coraz bardziej się zastanawiam między tymi dwoma obiektywami:
    1. http://cgi.ebay.co.uk/NEW-NIKON-55-200mm-VR-AFS-DX-ZOOM-NIKKOR-LENS-55-200-mm_W0QQitemZ180186188566QQihZ008QQcategoryZ30070QQ ssPageNameZWDVWQQrdZ1QQcmdZViewItem

2. http://cgi.ebay.co.uk/New-Sigma-70-300mm-70-300-f4-5-6-APO-Macro-Nikon-fit-UK_W0QQitemZ280179402200QQihZ018QQcategoryZ30070QQ ssPageNameZWDVWQQrdZ1QQcmdZViewItem

Sorry za te długie linki powyżej, które po nie są linkami-nie wiem dlaczego ale po skopiowaniu działają.
    Wiem, że w 55-200, VR-się pewnie przyda, czytałem, że pomaga nadrobić fakt, że jest ciemny. Czytałem na OPTYCZNEJ i trochę mnie zdziwiło to co się pojawia przy robieniu zdjęć pod słońce - czy osłona przeciw słoneczna zniweluje wszystkie bliki itp?
    70-300 większy zoom i ma macro. tylko czy przy 300 z ręki zrobię zdjęcie, czy raczej statyw i to też nie jakiś kiepski aby to wszystko utrzymać? Macro - no właśnie nie mam zbytnio pojęcia o tym.
    Czy różnica pomiędzy tym macro a tym zbliżeniem jakie mogę osiągnąć55-200vr(wiem, że to nie obiekty macro) jest ogromna?
    Generalnie robię zdjęcia na dworze, krajobrazy, portrety, architektura -to co mi wpadnie w oko. Nie używam raczej lampy wbudowanej, a dodatkowej nie posiadam jeszcze. Na porządny statyw też będę musiał jeszcze poczekać, więc wydaje mi się, że lepszym rozwiązaniem będzie 55-200vr, jeśli się mylę to możecie mnie uświadomić?
    Jeśli ktoś ma doświadczenie z obydwoma obiektywami proszę o porównanie i jakieś praktyczne wskazówki, różnice, plusy minusy.
    Jeśli ktoś może na maila przesłać zdjęcia pokazujące różnicę miedzy maksymalnymi zoom'ami obu obiektywów i tym co potrafi macro będę bardzo wdzięczny.
    Mam nadzieję, że nie napisałem, żadnych głupot, a jeśli to wybaczcie- amator jeszcze ze mnie. pozdrawiam.

Domyślnie

Witam.
    Gdy ja kupowałem obiektyw, miałem podobny problem.
    Co do tych dwóch.
    Z 70-300 będziesz miał problem, bo bez statywu, te 300 i tak ci nic nie da.
    Będą albo poruszenia, albo fotka będzie za ciemna.

W przypadku 55-200 VR masz możliwość zejścia z czasem do ok. 1/10 (zależy też od ręki) i zdjęcie będzie nieporuszone.

Funkcja macro daje to, że jest mniejsza minimalna odległość od fotografowanego obiektu, aby złapał ostrość.
    Tzn. w obiektywie 70-300 bez makro minimalna odległość ostrzenia wynosi np: 15 cm (to tylko przykład), natomiast w obiektywie z macro taka odległość wynosi 7 cm czyli możesz zbliżyć się do obiektu i autofocus go "złapie"

Domyślnie

P.S. za 600 zł to możesz mieć problem z dostaniem tego obiektywu (chyba, że jakąś używkę).

Oszczędny w słowach Awatar marcinekmm
    Miasto
    Mińsk Mazowiecki

Domyślnie

Polecam 70-210/4-5,6 - super szkiełko
    __________________ ? ___________________

Domyślnie

Moja rada:
    ZBIERAJ JESZCZE!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
    C5DII

Usunięto komercyjną stopkę - regulamin forum!

Domyślnie

[QUOTE=marcinekmm;502024]Polecam 70-210/4-5,6 - super szkiełko [/QU

Teraz bardzo tani ok 300-400zł najsolidniejszy i co najwazniejsze swietnie obrazujący juz od pelnej dziury. Mam i sobię chwalę.
    D70+D50+ N18-70 + N70-210 + N50 + SB-26......

Domyślnie

a ja mam ta sigme i nie narzekam, fakt ze przy 300 mm trzeba pewnej reki ale mozna sie przyzwyczaic albo podejsc blizej na 200 mm
    D70s, kilka słoików i chęci do nauki

Domyślnie

Teraz bardzo tani ok 300-400zł najsolidniejszy i co najwazniejsze swietnie obrazujący juz od pelnej dziury. Mam i sobię chwalę.[/QUOTE]
    chyba trochę zaniżyłeś cenę? na allegro w poniższej aukcji za 540- bez gwarancji, używka, niby super stan.

http://www.allegro.pl/item275561887_..._in_japan.html

na ebay'u podobne ceny używek oczywiście!bo o nowych to nie ma mowy w tych czasach-prawda?

Jeśli na ebay'u dostane z roczną gwarancją 55-200vr za 660PLN, a 70-210 (nie D)za 550PLN to nadal twierdzicie że 70-210 lepiej?
    Więcej kasy na razie nie chcę/nie mogę wydać-wydaje mi się, że na lepsze szkła to jeszcze jest ze mnie zbyt duży amator.
    Czyli na razie zapominam o sigmie70-300, a myślę o 55-200vr lub 70-210 4-5,6. Możecie opisać jak to wygląda w Waszym użytkowaniu? plastykowy vr- "szkodzi"czemuś, zużywa się? A jak tam jest z tą pompką w 210, bez D będę miał tylko ręczny focus?Jeśli możecie napiszcie jakieś argumenty za i przeciw również(nawet jeśli polecacie dane szkło), bo wypowiedz ".....super szkło" -mało mnie przekonuje.
    Nadal czekam na Waszą pomoc bo ciągle się nie zdecydowałem. Może jakieś fotki możecie przesłać?

Domyślnie

polecam 70-210 nawet bez D
    bo mialem i sobie chwalilem. Ostry od pelnej dziury, po przymknieciu robi juz bardzo dobrze. Pompka bez D jest dosc wolna, ale robilem rajd samochodowy i dawal rady Calkiem ladnie oddaje kolorki. Do tego typu zmiany ogniskowej daje sie przyzwyczaic, dla mnie jest to nawet lepszy sposob niz krecenie. Niemalze pancerna obudowa, i calkiem male filtry, bo tylko 62mm
    za ta kase bardzo fajne szklo

Oszczędny w słowach Awatar marcinekmm
    Miasto
    Mińsk Mazowiecki

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez tasmaniec Zobacz posta
    A jak tam jest z tą pompką w 210, bez D będę miał tylko ręczny focus?Jeśli możecie napiszcie jakieś argumenty za i przeciw również(nawet jeśli polecacie dane szkło), bo wypowiedz ".....super szkło" -mało mnie przekonuje.
    Nadal czekam na Waszą pomoc bo ciągle się nie zdecydowałem. Może jakieś fotki możecie przesłać?
    Super szkło, tzn. pancerna budowa, optycznie na wysokim poziomie. Jedyny mankament szkła to to, że nie ma 2.8. I oczywiscie zamiast kręcić trzeba suwać, pompować czy jakoś tak. Proponuję wziąć w ręce i samemu ocenić.
    __________________ ? ___________________

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów