Close

Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 30

Wątek: d50 a d70

Domyślnie

maks, wreszcie kto madry, brawo, ja widze, ze ludzie, ktorzy od niedawna robia fotki maja swira z szumami, nie wiem czy juz tutaj to pisalem nie zamienilbym fotki z D70 na zadna inna fotke z canona, ktory odszumia do nieprzyzwoitosci, zdjecia sa sterylne plastikowe nie lubie takich. Nikon ma to co mi odpowiada, em_slim a z tym 1600 iso przesadziles mam duzo zdjec na tej czulosci sa w porzadku, zdjecia robie od ponad 30 lat cos na ten temat wiem. A tak wogole zrob sobie odbitke i zobaczysz jak wyglada zdjecie z 1600 iso. Ogladacie w kompie piksle i panikujecie. Ogladacie zdjecia czy piksle? Ta niekonczaca sie dyskusja nad szumami Nikona jest tragiczna

Domyślnie

Tu jest ISO 1600 z D70-ki, bez odszumiania, nie widze zadnych problemow, z poprawienie naswietlonymi fotkami w wysokim iso. Canon, ktorego mialem robil ohydne kolore placki na iso 1600, to samo robi D50, ohyda, tfu akysz, przepadnij

Pozdrowienia
    D3-sta|16-85VR|105VR

Domyślnie

no i prosze...
    pieknie poparles to przykladem arra. zdjecie idealnie przedstawia problem hehe. szumy (gdzie te szumy ) monochromatyczne na bardzo przyzwoitym poziomie. bez dotykania szopem na duzej odbitce mysle ze spokojnie daloby rade to zdjecie. a juz wogule jakby minimalnie tknac to neatimage + kilka stopni saturacji w gore ( zeby zolty brzuszek ptaszyny podciagnac) + bardzo lekki unsharp mask i mamy plakat jak sie patrzy . takze
    em_slim lap d70 w dlonie i rob zdjecia. nie ma sensu siedziec w laboratorium nad mikroskopem.

pozdrawiam

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez em_slim
    no niestety sporo mi sie zdarza w ISO ok 600-1000
    Nie wiem czy wiesz ale,
    D70(s) ma zakres ISO 200-1600 co 1/3 EV
    D50 ma zakres ISO 200-1600 co 1 EV
    czyli w D50 masz tylko mozliwość 200, 400, 800, 1600

Domyślnie

m_ak_s u Ciebie też jest brak logiki, z jednej strony zniechęcasz do kupowania dobrego body za 10000 a z drugiej strony namawiasz do poprawiania zdjęć w sofcie za kilka tysięcy...
    Możecie mówić co chcecie ale dla mnie żadeb soft nie ma za wiele wspólnego z ciemnią, a korygowanie zdjęć w różnego roadzaju programach nie ma nic wspólnego ze sztuką fotografii.
    Acha dla ścisłości:
    1. miałem kiedyś ciemnię w domu i do tej pory mam jeszcze cały sprzęt...
    2. sam też czasami robię raw-y i je potem wywołuje ale tylko dlatego, że nie jestem pewien sowich umiejętności fotograficznych a szkoda mi stracić daną chwilę bez uwiecznienia jej na zdjęciu.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez witkow
    a korygowanie zdjęć w różnego roadzaju programach nie ma nic wspólnego ze sztuką fotografii.
    A dlaczego nie? I co to jest wedlug Ciebie sztuka fotografii?
    D3-sta|16-85VR|105VR

Domyślnie

"Fotografia jest źródłem estetycznej satysfakcji i informacji o rzeczach, których w rzeczywistości nigdy nie zobaczymy. I jest realnym, materialnym wyrazem naszych osobistych wspomnień."
    "Fotograf przekazuje nam te uczucia dzięki szczęśliwej kombinacji własnej wrażliwości - oka atrysty - ze znajomością narzędzi i techniki. Aby otrzymać obraz, który jest zarówno odzwierciedleniem tematu, jak i opowieścią o nim, fotograf patrzy, myśli, wybiera właściwy sprzęt, a następnie przyciska spust migawki.”

Domyślnie

witkow, czyli wedlug tych cytatow ciemni juz nie ierzemy od uwage bo konczy sie na przycisnieciu spustu migawki...
    a co Ty taki ciekawski?

Domyślnie

Też uważam, że fotografujący powinien się nauczyć przede wszystkim korzystać z tego co ma w rękach. Ale dopóki pewne właściwości cyfrowej rejestracji, np. rozpiętość tonalna, nie dogonią negatywu, to często będziemy na tę obróbkę skazani. A nie zapowiada się, że to szybko nastąpi, niestety...
    Nikoś D90 + MB-D80 + Nikkor 16-85 VR + Nikkor 70-300 VR + Cosina 100 macro + SB-600 + Velbon Sherpa 600R
    Moja racja jest mojsza, niż Twojsza. Moja racja jest najmojsza!

Domyślnie

mad_mark Fakt wg mnie zrobienie zdjęcia kończy się w momencie przycisnięcia migawki, potem to już jest tylko przenoszenie już wykonanego materiału z jednego nośnika na drugi, czy to będzie matryca - lab, negatyw - skaner bębnowy, lab itd.

Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów