Close

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 30

Wątek: d50 a d70

Domyślnie d50 a d70

posiadam d70 kita (zakupilem nowego za 800$)

pytanie brzmi czy warto wymieniac na d50
    a zaoszczedzona kase przeznaczyc na rozbudowywanie o nowe obiektywy
    (i tak mam to w planie)
    czy jednak body d70 trzymac

roznie ludzie sie wypowiadaja ze d50 lepiej smiga niz d70 :/
    przynajmniej jesli chodzi o wysokie ISO

prosze o podpowiedzi
    slim.art.pl

Domyślnie

A robisz duzo zdjec w wysokim ISO?
    Tomek
    ---------

Domyślnie Re: d50 a d70

Cytat Zamieszczone przez em_slim
    roznie ludzie sie wypowiadaja ze d50 lepiej smiga niz d70 :/
    przynajmniej jesli chodzi o wysokie ISO
    http://forum.nikon.org.pl/viewtopic.php?p=193983
    http://www.dpreview.com/reviews/nikond50/page17.asp

Jak już masz D70, to się nie przejmuj tylko rób zdjęcia.

Domyślnie

no niestety sporo mi sie zdarza w ISO ok 600-1000
    na wieksze nawet nie wskakuje bo zal mi potem to zdjecie ogladac ( 1600 sprobowalem raz )
    :/
    eh....

trudno

pozdrawiam
    slim.art.pl

Domyślnie

Witam wszystkich

Od dluzszego juz czasu przegladam sobie w wolnych chwilach rozne internetowe kopalnie wiedzy fotograficznej... miedzy innymi forum nikon.org.pl. Z fotografia mam juz stycznosc dluzsza chwile. I powiem wam szczerze ze troche mnie to smieszy wszystko . Aparaty cyfrowe stworzyly rodzaj onanistycznego klienta, ktory spoglada na fotografie na poziomie molekularnym . Przeciez nie o to chodzi. Fotka ma oddac jakies piekno i dzialac jako calosc a nie jako osobno badane piksele. Po to mamy cyfrowe ciemnie w postaci programow ze mozna nad dzielem popracowac tak jak kiedys w mrocznym i klimatycznym pokoju badz lazience hehe.
    Jezeli chodzi o ten poziom szumow w d50 i d70... W tescie na dpreview ktory zostal tu przytoczony... widac dokladnie ze szum generowany przez d70 jest monochromatyczny niemalze... czyli bardzo pozadany w fotografi jako naturalny i ciekawy efekt. I jezeli ktos nie jest pro i uzywal kiedykolwiek kliszy i body analogowego na kieszen zwyklego smiertelnika to dobrze wie ze nawet na iso 400 przy duzym powiekszeniu doskonale ziarenko wychodzi. ale to ma swoj klimat jak dla mnie . na pierwszy rzut oka faktycznie d50 generuje mniejszy szum, ale jest to efekt lepszej kompresji jpg, w dodatku szum wyglada jak kolorowa mozaika (poziom szumu kanalow rgb nie jest jednakowy). Ja osobiscie wole ten "wiekszy szum" d70 bo jest on naturalniejszy. Posiadam ta puszke i moge stwierdzic ze nawet na 1600 mozna z niej sporo wydusic, o ile nie ogladamy zdjec z lupa hehe... a mam nieodparte wrazenie ze wielu uzytkownikow cyfry tak robi. trzeba tylko uwazac zeby sensu fotografii nie zatracic .
    pozdrawiam serdecznie i zycze udanych lowow.

Domyślnie

naturalne ziarno to rzecz ciekawa
    ale ziarno ktore powoduje iz zdjecie wyglada jak z jednorazowaego aparatu
    to juz mniej ciekawa sprawa

pozdrawiam
    slim.art.pl

Domyślnie

imho d70 nie szumi na tyle zeby warto bylo zamieniac go na d50. i na pewno nie na tyle co jednorazowka . ale wiadomo... kwestia czasu... albo wydajesz ponad 10000 na body albo czekasz jeszcze jakis czas az cyfra dogoni analog w pelni. tak czy inaczej raw + wprawa w ciemni np szopa potrafi czynic cuda. nawet z 1600 mozna wydusic niezle klimatyczny duzy format. ale to moje zdanie... z natury jestem optymista ... wiec taki szum jaki oferuje ta amatorska badz co badz skrzyneczka nie jest dla mnie problemem. Wszystko zalezy od nastawienia. Sa ludzie ktorych zawsze cos bedzie draznic. jak nie szum w d70 to cos innego i cala fotografia rozbije sie o ciagle poszukiwanie sprzetu . Inna sprawa ze jak to na faceta przystalo, lubimy babrac sie w sprzetach

pozdro

Domyślnie

no wlasnie ja doswiadczenie w usuwaniu szumow mam marne :P
    korzystalem tylko z nikon capture

moze jakis link do dobrego tutoriala o phts?
    albo cos lepszego?

pozdrawiam
    slim.art.pl

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez em_slim
    moze jakis link do dobrego tutoriala o phts?
    albo cos lepszego?
    Zacznij od Neat Image. Darmowa wersja ma bardzo małe ograniczenia
    http://www.neatimage.com

Domyślnie

jezeli mowa o rawach to polecam takie cos... wrzucasz do nikon capture... usuwasz delikatnie wstepnie troche szumu i rownie delikatnie ostrzysz. ale z duzym umiarem ze tak powiem. zapisujesz jako tiff. nastepnie tak jak mowi Władca Pixeli NeatImage... to bardzo fajny programik i cholernie prosty... tam rownie z umiarem odszumiasz. zwracaj uwage zawsze na detale... jezeli tracisz dokladnosc przy odszumianiu to lepiej sie nie zapedzac. tak wywolany "negatyw" zapodajesz do szopa. wejdz na zakladke channels. sprawdz na ktorym kanale szum jest najwiekszy (jezeli chodzi o d70 to tak jak pisalem jest w miare rowno na kazdym kanale z reguly)... sprawdz tez ktory kanal ma najwiecej danych o ostrosci. w zaleznosci od fotki mozemy uzyc do kolejnego odszumienia opcji smart blur, ewentualnie surface blur (zalezy co jest obiektem)... nie zapominajmy w kazdym momencie o wyczuciu .. przyjdzie z czasem hehe... latwo przedobrzyc. natomiast wyostrzanie to zdecydowanie unsharp mask. jezeli chcesz dodatkowo zrobic duzy format z takiej foty to polecam genuine fractals. swietny plug do powiekszania.
    oczywiscie to co napisalem to jest bardzo ogolna zasada... wszystko zalezy od konkretnego zadania. im wiecej detalu tym zadanie trudniejsze i wymaga pracy na zaznaczonych obszarach w szopie. dobrym przyzwyczajeniem jest co pewien czas oddalic swoje dzielo i spojrzec na nie jakos calosc... (gdzie jest juz dobrze a gdzie przedobrzylem ). przy odrobinie wprawy swobodnie z iso 1600 bedziesz plakaty robil ...

pozdrawiam

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów