Close

Strona 15 z 47 PierwszyPierwszy ... 5131415161725 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 141 do 150 z 465

Domyślnie

dzięki za sample nareszcie ktoścoś zapodał

jakość jak na "takie" iso i "takie" szkło jednak nie powala - spodziewałem się, że będzie lepiej - ale okna nie przepaliło

p.s. strasznie słabe zdjęcia muszą robić te d3 i d300 bo jakoś ludzie mają strach się pochwalić

Domyślnie

no to jeszcze jedno na iso 3600: http://212.51.209.43/~fatman/D3/85_1.4/DSC_0334.jpg

jakość jak na "takie" iso i "takie" szkło jednak nie powala - spodziewałem się, że będzie lepiej
    nie wiem czy kiedykolwiek będzie coś co Ciebie zadowoli w takim razie -ale w sumie to dobrze, bo to napędza producentów, muszą się starać

jak na razie porównując wysokie iso pomiędzy D3 a 5D -D3 spisuje się znacznie lepiej

Domyślnie

gdyby nie to, ze mi silnik padl w samochodzie i zmieniam dom tuz przed swietami to juz bym mial d3 i ja testowal - mala prosba:
    -mogl bys zrobic kilka fotek [jpg prosto z puchy z jakims "kitowym" DX'owym szklem na powietrzu - nawet przez okno... - interesuje mnie ten malomegapixelowy crop

thnx

p.s. fotki z poczatku watku - phoenixa wydaja sie jakies takie ostrzejsze itp...

Oszczędny w słowach Awatar cra3y
    Miasto
    Zielona Góra

Domyślnie

nie ryzykowalbym - trzeba najpierw sprawdzic, czy DXowy obiektyw nie wchodzi na tyle gleboko w bagnet, co mogloby sie przyczynic do roztrzaskania lustra ...

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez cra3y Zobacz posta
    nie ryzykowalbym - trzeba najpierw sprawdzic, czy DXowy obiektyw nie wchodzi na tyle gleboko w bagnet, co mogloby sie przyczynic do roztrzaskania lustra ...
    oj nie w temacie jestes zapinajta tego DX i prosze o sampla

Domyślnie

Nie wiem, jak z kitami, ale z Nikkorem 17-55 daje się zupełnie normalnie robić zdjęcia na FF (przepraszam, na FX) od mniej więcej 25 mm do 55 mm i winiety praktycznie nie ma. Na 17 mm winieta już oczywiście jest, ale po wykadrowaniu można dostać prawidłowy obrazek o około 6-7 mpix. Moim zdaniem ten tryb DX nadaje się tylko do zdjęć, które nie będą kadrowane w kompie. Jeśli będą, to można dostać sporo większe zdjęcia niż ten założony crop 1.5.

I jeszcze jedno. Po podpięciu takiego DXa do telekonwertera Kenko 1.4x (z telekonwerterami Nikona się nie da mechanicznie). Wszystko pracuje normalnie na pełnej klatce. Tyle, że obiektyw jest ciemniejszy o 1 EV. Z jakością jest dość dobrze, bo większa klatka (mniejsze powiększenia w labie) niweluje ewentualne zniekształcenia obrazu powodowane przez telekonwerter.

Moim zdaniem tryb DX dla normalnych zdjęć, to zbedny bajer. Wyłączyłem go na stałe i będzie funkcjonował tylko dla szybkich zdjęć sportowych. W końcu 11 fps to już coś jest.
    Ostatnio edytowane przez JK ; 02-12-2007 o 12:12
    Jacek

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez JK Zobacz posta
    Nie wiem, jak z kitami, ale z Nikkorem 17-55 daje się zupełnie normalnie robić zdjęcia na FF (przepraszam, na FX) od mniej więcej 25 mm do 55 mm i winiety praktycznie nie ma. Na 17 mm winieta już oczywiście jest, ale po wykadrowaniu można dostać prawidłowy obrazek o około 6-7 mpix. Moim zdaniem ten tryb DX nadaje się tylko do zdjęć, które nie będą kadrowane w kompie. Jeśli będą, to można dostać sporo większe zdjęcia niż ten założony crop 1.5.

I jeszcze jedno. Po podpięciu takiego DXa do telekonwertera Kenko 1.4x (z telekonwerterami Nikona się nie da mechanicznie). Wszystko pracuje normalnie na pełnej klatce. Tyle, że obiektyw jest ciemniejszy o 1 EV. Z jakością jest dość dobrze, bo większa klatka (mniejsze powiększenia w labie) niweluje ewentualne zniekształcenia obrazu powodowane przez telekonwerter.

Moim zdaniem tryb DX dla normalnych zdjęć, to zbedny bajer. Wyłączyłem go na stałe i będzie funkcjonował tylko dla szybkich zdjęć sportowych. W końcu 11 fps to już coś jest.

wlasnie o takie info mi chodzilo - dla mnie tryb DX tylko dla sportu albo tam gdzie trzeba "szybki i daleko"

p.s. czy pucha sama przeskakuje w tryb DX? bo rozumiem ze powinna rozpoznac szklo po informacji z procesora - ewentualnie potem mozna wymusic dla DXowego szkla tryb FX - jak to jest w praktyce?
    Ostatnio edytowane przez peecee ; 02-12-2007 o 12:25

Domyślnie

Tylko do sportu, bo tam się coś zyskuje: te 11 fps (swoją drogą fajnie to dźwięki wydaje). Z długimi szkłami warto robić na FF i później kadrować, tym bardziej, że długich i na dodatek sensownych, szkieł DX praktycznie nie ma. Ale to tylko moje zdanie.
    Jacek

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez peecee Zobacz posta
    ..... p.s. czy pucha sama przeskakuje w tryb DX? bo rozumiem ze powinna rozpoznac szklo po informacji z procesora - ewentualnie potem mozna wymusic dla DXowego szkla tryb FX - jak to jest w praktyce?
    Może rozpoznać i korygować automatycznie, ale może też nie korygować. Można również wymusić cropa dla szkieł FF. To się ustawia w parametrach i wszystkie sensowne warianty są dopuszczalne.
    Jacek

Domyślnie

A tak na marginesie. Pamiętacie taki wątek: http://forum.nikon.org.pl/archive/in...p/t-29146.html? Teraz już chyba jest jasne, że szybkość zdjęć seryjnych we współczesnych lustrzankach nie jest limitowana przez mechanikę, tylko przez szybkość przetwarzania danych w elektronice aparatu. Gdyby było inaczej, to by D3 robił 11 fps na pełnej klatce (mechanika się wyrabia z 11 fps), a nie tylko na DX-owym cropie. W przyszłości zapewne się to zmieni, bo elektronika, a co za tym idzie szybkości przetwarzania danych, szybko idą do przodu. Na dziś, mechanika jest jednak szybsza niż przetwarzanie obrazów.
    Jacek

Strona 15 z 47 PierwszyPierwszy ... 5131415161725 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów