Close

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 26
    puchbeary
    Gość

Domyślnie PS CS2 kontra PS CS3

Od kilku tygodni używam PS CS2 i to bydle w przypadku pracy na dużym pliku (10mpx) pożera mi do 250 MB ramu? Czy ten program jest aż tak ramożerny ? Jak to wygląda w CS3?

Zbanowany
    Miasto
    Lublin | Chodel

Domyślnie

a myslisz ze czemu graficy maja na pokladzie po 4GB ramu

puchbeary
    Gość

Domyślnie

to ja jestem gigant bo mam 512 i jakoś tam mi się udaje coś zrobić na tym zasobie :P . Czy PS CS3 tez tak żre? Poprzednio miałem PS7 i maks 70 MB Ramu mi zajmował w stresie. A tu taki zonk.

ps: prosze moderatora o przeniesienie do "oprogramowania" - nie zauważyłem

bombel
    Gość

Domyślnie

Mam przykrą wiadomość: wszystko od Adobiego nie liczy się z pamięcią, a PS jest już przysłowiowo pamięciożerny. Z dodatkową uwagą, że z wersji na wersję jest coraz gorzej pod tym względem.

Oni po prostu nie zważają na ten bolesny problem; nie to, że źle zrobili, nie dopatrzyli, czy zapomnieli. Programowo się o to nie troszczą - więc myślę, że będzie coraz gorzej.

Nie przejmuj się. CS4 nie odpali bez 2G na pokładzie, a do komfortowej pracy wystarczą mu już 16G. Z tym, że czasy są takie, że ja zaczynałem pracę na dysku o pojemności 20 Mega na wszystko (tak, tak - to nie pomyłka, Mega), a teraz w komórce mam 2 Giga na duperele.

Domyślnie

...a po co mają zważać na ten błahy problem? wychodzą z założenia, że skoro stać Cię na PS-a za 4000zł to zakup dodatkowych 2GB pamięci za 200zł nie będzie żadnym problemem
    ... na nic sprzętu kupa gdy fotograf (_._) ...

bombel
    Gość

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez nowart Zobacz posta
    ...a po co mają zważać na ten błahy problem?
    Nie zawsze tak było. Pierwsza wersja PSa na windowsy mieściła się na czterech dyskietkach 1.44 MB (nie czterystu ), a po bliższym poznaniu okazywało się, że na jednej z nich są same fonty, więc program, o kodzie zoptymalizowanym do granic możliwości mieścił się na trzech dyskieteczkach. Program był w każdym calu przełomowy, a chodziło to jak marzenie! Ideał inżyniera.

Teraz jest pętla sprzężenia zwrotnego, która albo się gdzieś skończy (nie sądzę), albo nastąpi ostateczna implozja: wytwórcy programów piszą coraz bardziej zasobożerne programy, a wytwórcy pamięci robią coraz pojemniejsze i szybsze RAMy - na co odpowiedzią są jeszcze bardziej zasobożerne softy, na co robi się jeszcze większe RAMy, na co robi się jeszcze, i jeszcze, a potem jeszcze bardziej, a potem jeszcze...

Domyślnie

a ja mam wrazenie, ze CS3 chodzi mi duzo stabilniej niz CS2 przy pracy z duzymi plikami (mam tylko 1GB ramu).
    Moze to tylko wrazenie :]
    jakies tam fotki : trzymać ręce na piersiach panienek i patrzeć na chmury typu cumulus w kolorze białym...

puchbeary
    Gość

Domyślnie

Ból jest w tym że tu już nie wchodzi w grę dokupienie Ramu tylko modernizacja całego kompa. Wymiana płyty głównej bo moja to była rakieta z naciskiem na "była". Z 512 na PS 7 to była czysta przyjemność pracy a teraz to jakby nie moja wrodzona silna wola to pewnie przy niektórych operacjach poszedłbym się zdrzemnąć. Czytałem gdzieś że CS2 miał jakoby pod tym względem być bardziej problematyczny niż CS3 i stąd moje pytanie.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ArtX Zobacz posta
    a ja mam wrazenie, ze CS3 chodzi mi duzo stabilniej niz CS2 przy pracy z duzymi plikami (mam tylko 1GB ramu).
    Moze to tylko wrazenie :]

Tak dokładnie przynajmniej w moim przypadku, całość chodzi dużo stabilniej i wydaje mi się że szybieciej przetwarza duże pliku takie po np. 300 mb.

Ps.
    Dodam skormnie tylko ze mam 4gb w ramie
    Pozdr. - Grzesiek

bombel
    Gość

Domyślnie

Ja (za radą znawcy, bo sam bym tego nie wymyślił) mam plik wymiany windowsów na osobnej partycji. Tylko i wyłącznie do tego celu powołanej, ostatnia w kolejce (literka Z, nie pytajcie czemu, ale tak ma być, jak mi powiedzieli).

I teraz uwaga - CS2 przyspieszył mi tak, że wgniotło mnie letko w fotelik, a gdyby był zakręt, zleciałbym z krzesła. Ja mam 2 Giga, a gość od 4 Giga zazdrości mi prędkości (na ile to możliwe robiliśmy testy ze stoperkiem).

Myślę, że wiele zależy od konfiguracji samych windowsów.

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów