Od kilku tygodni używam PS CS2 i to bydle w przypadku pracy na dużym pliku (10mpx) pożera mi do 250 MB ramu? Czy ten program jest aż tak ramożerny ? Jak to wygląda w CS3?
Szukaj
Od kilku tygodni używam PS CS2 i to bydle w przypadku pracy na dużym pliku (10mpx) pożera mi do 250 MB ramu? Czy ten program jest aż tak ramożerny ? Jak to wygląda w CS3?
a myslisz ze czemu graficy maja na pokladzie po 4GB ramu![]()
![]()
to ja jestem gigant bo mam 512 i jakoś tam mi się udaje coś zrobić na tym zasobie :P . Czy PS CS3 tez tak żre? Poprzednio miałem PS7 i maks 70 MB Ramu mi zajmował w stresie. A tu taki zonk.
ps: prosze moderatora o przeniesienie do "oprogramowania" - nie zauważyłem![]()
Mam przykrą wiadomość: wszystko od Adobiego nie liczy się z pamięcią, a PS jest już przysłowiowo pamięciożerny. Z dodatkową uwagą, że z wersji na wersję jest coraz gorzej pod tym względem.
Oni po prostu nie zważają na ten bolesny problem; nie to, że źle zrobili, nie dopatrzyli, czy zapomnieli. Programowo się o to nie troszczą - więc myślę, że będzie coraz gorzej.
Nie przejmuj się. CS4 nie odpali bez 2G na pokładzie, a do komfortowej pracy wystarczą mu już 16G. Z tym, że czasy są takie, że ja zaczynałem pracę na dysku o pojemności 20 Mega na wszystko (tak, tak - to nie pomyłka, Mega), a teraz w komórce mam 2 Giga na duperele.![]()
...a po co mają zważać na ten błahy problem? wychodzą z założenia, że skoro stać Cię na PS-a za 4000zł to zakup dodatkowych 2GB pamięci za 200zł nie będzie żadnym problemem![]()
... na nic sprzętu kupa gdy fotograf (_._) ...
Nie zawsze tak było. Pierwsza wersja PSa na windowsy mieściła się na czterech dyskietkach 1.44 MB (nie czterystu), a po bliższym poznaniu okazywało się, że na jednej z nich są same fonty, więc program, o kodzie zoptymalizowanym do granic możliwości mieścił się na trzech dyskieteczkach. Program był w każdym calu przełomowy, a chodziło to jak marzenie! Ideał inżyniera.
Teraz jest pętla sprzężenia zwrotnego, która albo się gdzieś skończy (nie sądzę), albo nastąpi ostateczna implozja: wytwórcy programów piszą coraz bardziej zasobożerne programy, a wytwórcy pamięci robią coraz pojemniejsze i szybsze RAMy - na co odpowiedzią są jeszcze bardziej zasobożerne softy, na co robi się jeszcze większe RAMy, na co robi się jeszcze, i jeszcze, a potem jeszcze bardziej, a potem jeszcze...
a ja mam wrazenie, ze CS3 chodzi mi duzo stabilniej niz CS2 przy pracy z duzymi plikami (mam tylko 1GB ramu).
Moze to tylko wrazenie :]
jakies tam fotki : trzymać ręce na piersiach panienek i patrzeć na chmury typu cumulus w kolorze białym...
Ból jest w tym że tu już nie wchodzi w grę dokupienie Ramu tylko modernizacja całego kompa. Wymiana płyty głównej bo moja to była rakieta z naciskiem na "była". Z 512 na PS 7 to była czysta przyjemność pracy a teraz to jakby nie moja wrodzona silna wola to pewnie przy niektórych operacjach poszedłbym się zdrzemnąć. Czytałem gdzieś że CS2 miał jakoby pod tym względem być bardziej problematyczny niż CS3 i stąd moje pytanie.
Ja (za radą znawcy, bo sam bym tego nie wymyślił) mam plik wymiany windowsów na osobnej partycji. Tylko i wyłącznie do tego celu powołanej, ostatnia w kolejce (literka Z, nie pytajcie czemu, ale tak ma być, jak mi powiedzieli).
I teraz uwaga - CS2 przyspieszył mi tak, że wgniotło mnie letko w fotelik, a gdyby był zakręt, zleciałbym z krzesła. Ja mam 2 Giga, a gość od 4 Giga zazdrości mi prędkości (na ile to możliwe robiliśmy testy ze stoperkiem).
Myślę, że wiele zależy od konfiguracji samych windowsów.
Skontaktuj się z nami