Close

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 13

Wątek: HDRki i B&W

Domyślnie HDRki i B&W

Witam

Eksperymentuję z różnymi technikami HDRowania i przekształcania zdjęć B&W. Potraktujcie poniższe kadry wyłącznie jako próbki wybrane do szlifu. Które wam się najbardziej widzą i z czym jeszcze powalczyć? Wiem, że na 100% moim problemem są te przepalone krawędzie chmur. Niestety w trakcie obróbki nie zawsze jestem w stanie pozbyć się tego ustrojstwa.

1.
    2.
    3.
    4.
    5.
    6.
    7.
    Pozdrawiam, Dariusz Kucharski
    | DA | WWW | Blog |
    D800 D300s | N14-24G N24-70G N70-300VR T150-600 N60D N85PC N105D Trioplan100 Takumar28 Σ10-20mkI T17-50mkI | SB-900x2 Manfrotto 055xprob 322RC2 +duperele

Domyślnie

powiem ci szczerze, ze moim zdaniem zadne z tych zdiec nie prezentuje sie fajnie. kolor moze - bo to polprodukt, ale bw tez wiele brakuje. najblizsze sensownosci wydaje sie niebo na 2 - ale generalnie wszystkie sa bardzo szare i zdaje sie, ze hdr tu wiecej zaszkodzil niz pomogl. jesli bym mial sie poruszac w tych rejonach, w ktorych Ty, to rozwijallbym pomysl dla nieba z 2, i dla podlogi z 6 - tam tonalnosc jest najbogatsza i odbior najlepszy (choc jak mowilem - bez szalu ).

ps. zwroc sie do kolegi Calme - bardzo fajnie wykorzystuje hdr w bw.

Domyślnie

Dziękuję.

Chyba jednak muszę podmienić swój monitor na CRT. Czernie na moim kiepskim LCDku niestety za łatwo nie wychodzą.
    | DA | WWW | Blog |
    D800 D300s | N14-24G N24-70G N70-300VR T150-600 N60D N85PC N105D Trioplan100 Takumar28 Σ10-20mkI T17-50mkI | SB-900x2 Manfrotto 055xprob 322RC2 +duperele

Domyślnie

Jako, ze z znienacka zostalem wywolany do tablicy to napisze co nieco od siebie Oczywiscie wszystko jest sprawa wzgledna - kazdy lubi inny rodzaj obrobki, podejscia do tematu, itp. HDR jesli chodzi o dalsza konwersje do BW nie jest zawsze najlepszym wyjsciem - ba mam wrazenie ostatnio nawet, ze raczej nie jest w 80%. Jesli chodzi o mnie to napisze co o tym sadze - moze to co nieco pomoze Autorowi watku.
    HDR z dalsza mysla o konwerji do BW zazwyczaj wykorzystuje przy architekturze - rzadziej juz przy pejzazu. Dlaczego ? Pejzaz mimo wszystko jest jednak latwiej naswietlic - pod warunkiem, ze nie wykonuje sie go w skrajnie niekorzystnych warunkach pod swiatlo - czy w godzinach gdzie slonce daje b nieprzyjemne efekty. To tylko oczywiscie moje zdanie i dobrze wiem, ze polowa tu obecnych moze go zanegowac

Moze napisze ogolnie rzecz biorac jak ja sie za to zabieram. Jesli chodzi o pejzaz - jesli juz robie dany kadr to na samym wstepie oceniam czy dana scena ma byc potem w kolorze czy BW. Jest to chyba najrozsadniejsze mz podejscie do tematu. Pewien znajomy pejzazysta powiedzial mi kiedys, ze dobre BW mozna zrobic tylko z b dobrego koloru - do dzis uwazam, iz mial b wiele racji. Wiec na samym poczatku okreslamy czy scena ma wiekszy przekaz, ladunek emocji, czy atmosfere wlasnie w BW i przystepujemy do akcji.
    Przy pejzazu raczej preferuje szara polowke Cokina - porzadnie naswietlony kadr poddaje potem obrobce polegajacej na wywolaniu Raw'a do 2 wersji. Jedna ma dramatyczne niebo (bo tak lubie - na ogol wogole nie podchodze do pejzazu w BW jesli nie ma porzadnych chmur) - i tu w programie do wywolywania Raw jedziemy z koksem wg uznania. Ja najczesciej zmieniam ekspozycje, wb, cienie i kontrast. Druga wersja jest robiona na zasadzie odwrotnosci - czyli dobre wydobycie szczegolow w cieniach i na dole kadru. Nastepnie nastepuje zlozenie 2 kadrow z wykorzystaniem gradientu. Mamy material wyjsciowy do dalszej pracy. Teraz zaleznie od upodoban mozemy pobawic sie na warstwie krzywymi, levelami, mieszniem kolorow i narzedziem dodge i burn. Przy dodge wazne aby ustawic odpowiednio parametry - czyli "dodge" do wydobywania swiatel na range -highlights i exposure na 4%, natomiast analogicznie burn do przyciemnienia partii obrazu na range shadows i exposure takze 4%.
    Uzycie tych narzedzi dosc trudno opisac jednoznacznie - za kazdym razem robi sie to inaczej i zalezy to po prostu od wizji danej osoby jak ma wygladac wersja koncowa.
    Jesli chodzi o HDR to jak wspominalem b lubie go wykorzystywac przy architekturze i wnetrzach. Wtedy material wyjsciowy robie nieco "przerysowany" - niebo jest mocno podkreslone i nasycone kontrastem i wyostrzaniem, plus dosc podbijam kolor juz przy samym hdr. Potem stosuje mixer kanalow przy przeksztalcaniu do BW, lub obliczenia. Dalej jade tez z opisanymi powyzej technikami. Jak mowilem wszystko jest kwestia prob i powtorzen. Imho nie ma jednej sprawdzonej metody "maszynowej", ktora mozna by klepac do kazdego zdjecia - kazde wymaga indywidualnego podejcia.
    Przy HDR robionym z mysla o BW nalezy mocno uwazac z niebem - przesada b czesto doprowadza do powstania b brzydkiego szumu - no chyba, ze jest to zamierzony efekt oddzialywania na widza.
    To chyba tyle - w razie pytan sluze pomoca.

Domyślnie

Oooo.... dziękuję za wyczerpującą odpowiedź. Postaram się nad tym popracować.

Faktycznie, kiedy oglądam te zdjęcia na swoim CRT w pracy wyglądają wielokrotnie gorzej niż na LCD w domu. Szkoda, że mam tak mało miejsca, ale chyba muszę wygospodarować na tę kobyłę choć trochę.

To zdjęcie robiłem właśnie z myślą głównie o B&W z racji tych promieni słońca przebijających się przez chmury. Jak wyszło, tak wyszło, ale rzeczywiście da się coś z tego jeszcze wycisnąć. Zastosowałem wyłącznie "chińską" szarą połówkę, niestety polara jeszcze się nie dorobiłem.

Ja dla odmiany szumy lubię, zwłaszcza w B&W, nadają zdjęciom taki "klasyczny" smaczek.

EDIT: Mała próbka. Pojechałem po levelsach i trochę zabawy burn i dodge
    | DA | WWW | Blog |

Zbanowany
    Miasto
    Lublin | Chodel

Domyślnie

to ostatnie juz duzo lepsze od tych pierwszych

Domyślnie

Jesli chodzi o BW - tyle, ze nie hdr to ja chetnie bym sie dowiedzial jak robil Marcin Stawiarz - jadac jeszcze na nikonie - fajny efekt uzyskiwal - oczywiscie sprawa gustu - ale mi osobiscie sie podobal. Z tego co pamietam hdr nie stosowal tylko polowki..ciekawi mnie sam sposob konwersji do bw czy byl to mixer, obliczenia czy jednak pluginy i czy trzymal sie jednej metody czy to byly eksperymenty rozne za kazdym razem

Domyślnie

Ja do celu konwersji tego zdjęcia pobawiłem się mixerem, ale jak na razie to pierwsze kroki. Jakoś mam mało okazji robić coś innego niż makro Jeszcze raz dziękuję za rady, mam trochę materiału do eksperymentu w kolorze i B&W.
    | DA | WWW | Blog |

Domyślnie

Podobnie jak Dizasterowi, mnie tez najbardziej podoba sie najnowsza wersja
    Co do tych pierwszych: 1,2,4,6,7 -zdecydowanie za maly kontrast
    Ogolnie rzecz biorac, to szara polowka dalaby tutaj lepsze efekty
    60D+ 10-200 f3.5 IS USM|Travelphoto
    Semper in altum

Domyślnie

Szara połówka była w akcji, ale chyba za słaba na te warunki oświetleniowe.
    | DA | WWW | Blog |

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów