Close

Pokaż wyniki od 1 do 8 z 8

Wątek: Cokin IR

Mieszany widok

Poprzedni post Poprzedni post   Następny post Następny post

Domyślnie Cokin IR

zamierzam wydac pare złotych na filtr cokina IR i bardzo jestem ciekaw opini ludzi którzy używają ten filtr. znalazłem kilka postów na ten temat lecz były zbyt lakoniczne, a wątek alfa jedynie ociera sie o problem. wszystkim ktorzy by chcieli udowadniać mi wyższość nakręcanego filtra Hoya Ir z gory dziekuje. interesują mnie tylko opinie, rady ciekawostki na temat cokina. będę wdzieczy za wasze opinie..pozdrawiam serdecznie
    ogólnie analogowo..
    www.lizakowski-photo.art.pl

Domyślnie

Ten filtr jest dokładnie opisany w wątku "fotografia w podczerwieni"
    http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=26556
    Jest całkiem niezły trzeba tylko pobawić się trochę w uszczelnianie

Pozdrawiam Jarosław Stryjewski. blog

Domyślnie

wielkie dzieki.. o uszczelnianiu slyszalem widziałem nawet specjalne holdery do filtra IR..
    ogólnie analogowo..

Domyślnie

Cokin to fajny system, ale do IR polecalbym raczej zwykly na gwint. Bedzie przede wszystkim wygodniej. Osobny holder tylko do IR to dodatkowe koszty i dodatkowy sprzet w plecaku. Zastanowilbym sie w przypadku korzystania z obiektywow o naprawde duzych srednicach gwintu na obiektywie.

Domyślnie ehhh

piotrze czy przeczytałeś mój pierwszy post? nie interesuja mnie filtry z gwintem !!!!!!!!!!!
    ogólnie analogowo..

Domyślnie

Przeczytalem i zrozumialem. A to co napisalem, napisalem swiadomie. O cokinie w IR pisze jeden z kolegow w podlinkowanym watku o IR i pisze, ze jest OK, tylko trzeba pilnowac szczelnosci. Ja wiem jednak, ze latwiej dokrecac filtr, kiedy przychodzi mi ochota na focenie niz uszczelniac. Nie zawsze przeciez cykasz sama podczerwien. Czasem potrzebujesz przelozyc filtr na chwile.
    Problem znika jesli rzeczywiscie masz szczelny holder. Jesli taki znajdziesz, to opisz, jak to dziala. Pewnie wielu zainteresuje, bo cokin to naprawde fajny system i sporo osob tego uzywa. Pozdrawiam.

Uprawnienia umieszczania postów