Close

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 59

Mieszany widok

Poprzedni post Poprzedni post   Następny post Następny post

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez david555 Zobacz posta
    ODRADZAM VISTĘ, z całą stanowczością !!!
    To w założeniach nie jest zły system, ale jeszcze mocno niedopracowany i trzeba poczekać na stosowne poprawki.
    Największą jego wadą jest niekompatybilność z wieloma programami.
    Polecam XP z SP2, a z VISTĄ trzeba jeszcze zaczekać.
    Nie wiem, o jakich zalozeniach mowisz. Kazdy zaklada, ze cos bedzie fajne i dobre robiac to. Microsoft ma jednych z najlepszych programistow na swiecie, powinni usiasc i napisac system operacyjny od A do Z, majac gleboko kompatybilnosc wstecz - w to miejsce dorzucic wirtualna maszyne (przeciez Vista do plynnego dzialania potrzebuje takiego sprzetu, ze moznaby to odpalic spokojnie) z Windowsem XP, na ktorym by dzialaly ludziom stare programy i sterowniki, oczywiscie wszystko wkomponowane niezauwazalnei dla przecietnego uzytkownika. Niestety M$ bedzie do konca zycia bronil zaciekle rejestru i innych wynalazkow (skoro to forum fotograficzne, to moze wspomne o grafice i czcionkach - M$ bedzie do konca zycia w bitmapach siedziec zamiast przejsc na wektory), a kazdy nastepny system bedzie wymagal bardziej kosmicznych kompow i dzialal gorzej.
    Pozdrawiam,
    kaktus
    (fotograf amator - w JPEGach robię)

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez kaktus Zobacz posta
    Microsoft ma jednych z najlepszych programistow na swiecie...
    Nie wiem z czego to wnioskujesz, ale zapewniam Cię, że tak nie jest.
    NIKON

לא תרצה - VI - Nie będziesz mordował

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez david555 Zobacz posta
    ODRADZAM VISTĘ, z całą stanowczością !!!
    To w założeniach nie jest zły system, ale jeszcze mocno niedopracowany i trzeba poczekać na stosowne poprawki.
    Największą jego wadą jest niekompatybilność z wieloma programami.
    Polecam XP z SP2, a z VISTĄ trzeba jeszcze zaczekać.
    Ke?
    Na jakich podstawach opierasz tą swoją "cała stanowczość". Jakie programy są niekompatybilne? Nie mogę pojąc jak to łatwo ludziom przychodzi powielanie szerokorpojętych "plotek".

Wracając do tematu, to 1GB przydałby się tak czy inaczej, a przy 2GB (co przy cenie 1kostki 1GB ca. ~80pln) byłby naprawdę komfort bez konieczności pozbawiania się AREO etc. A system moim zdaniem jest i piękny i wydajny i wygodny, a że wymaga nowszego/mocniejszego sprzętu no coż taki już kolej rzeczy.

Oczywiście ktoś może napisać, że po co mu te całe wodotryski. To odpowiem, że można zainstalować sobie W95 na dużo słabszej maszynie (albo nawet tej samej to będzie dopiero torpeda) i można zrobić te same (prawie) rzeczy co i na VISCIE. A co do wyglądu "okienek" to znam bardzo dużo osób, które specjalnie użwają jakichś StyleXP lub podobnych własnie celem ulepszenia/upiekszenia wyglądu.

Dlatego dla Kobiety jako z założenia estetki VISTA przypadnie do gustu. Ja tak uważam.

pozdrawiam
    rem
    NIKON D800 | N24-70mm 2.8| N50mm 1.8D| N85mm 1.8G| N70-200VR| SB-900

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez remos Zobacz posta
    Ke?
    Na jakich podstawach opierasz tą swoją "cała stanowczość". Jakie programy są niekompatybilne? Nie mogę pojąc jak to łatwo ludziom przychodzi powielanie szerokorpojętych "plotek".
    Ano bardzo się cieszę, że temat budzi emocje, bo wart jest omówienia.
    Mnie np. na VIŚCIE nie chciały pracować niektóre urządzenia z powodu niekompatybilności sterowników i to zadecydowało o tym, że zamieniłem ją na XP.
    Nie bez znaczenia jest też fakt, że nowe systemy mają jeszcze sporo niedopracowanego kodu, a nie zwykłem bywać beta testerem na własnym domowym sprzęcie.
    Kiedy Microsoft zaprezentuje wreszcie ten system w kształcie takim jak chociażby obecny XP, to pomyślę, czy nie upgradować XP do niego, na razie musi mi wystarczyć XP.
    Dodam jeszcze, że serwis pack pod VISTĘ również nie rozwiązał wszystkich problemów i można o tym poczytać w niejednym miejscu w necie (polecam tą lekturę).
    co do upiększania, to.....................zmiłuj Waćpan, ale chyba nie chodzi Ci chyba o te idiotyczne gadgety?
    Chyba, że się mylę?
    NIKON

לא תרצה - VI - Nie będziesz mordował

Domyślnie

David555
    wiesz, jakbyś napisał jeszcze jakie sprzęty nie chodzą to byśmy mogli dalej w tym temacie podjąć dyskusję. Aczkolwiek nie uważasz, że to bardziej problem producenta sprzętu aniżeli samej VISTY i Microsoftu?
    Mnie akurat też zdażyło się, że kamerka internetowa INTEL (jakiśtam520 - chyba) nie działa, ale to nie powód abym twierdził że VISTA jest niekompatybilna, ba, nawet właśnie powiedziałbym, że to intel w moim przypadku olał sprawę (bo i sprzęt stary), że nie udostępnił odpowiednich sterowników.

A co do gadetów. To tak między innymi o nich mówię, jeżeli mam na myśli tą część dotyczącą upiększania, cały ten pasek boczny, u mnie np z wyświetlaną temperaturą, te wszystkie półprzeźroczyste okna, ładne ikonki, więcej tematów kolorystycznych niż w XP i tak można wymieniać. Jak napisałem wcześniej sporo osób znam osobiście, a kiedyś instalowałem ludziom po domach internet i widziałem własnie tak samo jakimi to bajerami w rodzaju StyleXP i podobnymi wspierali się, aby osiągnąć zbliżone efekty wizualne, które oferuje obecnie VISTA.

Co do wydajności, to kiedyś na samym początku, a używam VISTY 64bit od marca był problem z kopiowaniem było zauważalnie wolniej niż pod XP, obecnie jest równie szybko.
    Działanie aplikacji jest dla mnie tak samo wydajne. Wyszukiwanie plików normalnie bajka na VISCIE jest w chwili obecnej. Częściej zawiesił się mnie XP w pracy niż VISTA (dwa razy zobaczyłem blue screny i było to w sytuacji wybudzania windowsa z uśpienia, problem tem był nie raz opisywany i już został naprawiony przez MS, sytuacja miała miejsce oczywiście w jakichśtam specyficznych warunkach).

Wracając do wydajności, to nie ma się co oszukiwać że jest to system bardziej wymagający i ciągnie po pamięci, i dyskach, po procesorze jakoś nie zauważyłem aż takiej różnicy w stosunku do XP. Ale tak jak powiedziałem wyżej można i W95 albo Windowsa2000. Aczkolwiek do czasu, np. na starym mieszkaniu jak miałem sieć osiedlowa to wystarczyło zrobić instalację W2K z kompem wpiętym do sieci, że by po chwili zobaczyć odliczanie i że komputer zostanei automatycznie wyłączony - efekt jakiegoś wirusa (nie pamiętam teraz już nazwy). Kolega instalując XP też sciągał patche przed podłączeniem do neostrady bo łapał syfy. A obecnie na Viscie proszę bardzo.

Uff rozpisałem się odrobinkę, a temat latpopa gdzieś znów odszedł na dalszy plan.
    NIKON D800 | N24-70mm 2.8| N50mm 1.8D| N85mm 1.8G| N70-200VR| SB-900

Domyślnie

Instalując vistę tracisz sporo zasobów komputera na obsługę systemu, a jak wiadomo zasoby kosztują.
    Na korzyść Windowsa XP przemawia informacja, że najnowsza poprawka sp3 ma przyspieszyć system jeszcze o 10%, na niekorzyść visty fakt, że będzie ona tylko przejściowym systemem między XP, a Windows Seven.

260 MB XP
    Można spokojnie zejść do 70MB :P
    Ostatnio edytowane przez popbart ; 29-11-2007 o 17:19

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12

Uprawnienia umieszczania postów