Close

Strona 7 z 7 PierwszyPierwszy ... 567
Pokaż wyniki od 61 do 70 z 70

Wątek: RAW vs JPEG

Domyślnie

no wlasnie. zasadnicze pytanie tej dyskusji znajduje sie na koncu. uwazam , ze twierdzenie, zeby zawsze zapisywac w rawie jest nie wlasciwe. ludzie biora 1szy raz kamerke do reki i na co im ten raw, jak o blansie bieli i innych bajerach nie koniecznie maja pojecie. nie mowie juz o tym, ze jak ktos robi odbitki z plikow na zdjecia 10x15 a nawet 13x18 to mu jpg 12stka wystarczy w 90 procentach. nie zapominajcie,ze laby tez sobie konwertuja pliki do wlasnych paramatrow naswietlania niektore na 300 inne np na 254 dpi. i znowu plik jest przeliczany. zgodze sie , ze jak ma byc duze, extra ladne i wazne foto to mozna uzyc rawa. do druku duzego zdjecia w prasie wystraczy jednak jpg w 10. warto moze jednak przyponiec,ze kazde otwarcie przeprowadzenie zmian a nastepnie zamkniecie pliku jpg powoduje strate jakosci, bo przy kazdej tego typu operacji jest on przeliczany. jezeli ktos potrzebuje naprawde bardzo super zdjec to pewnie uzywa rawow. prostsze rozwiazanie to uzywanie jpgow FINE. z tym, ze po otwarciu zapisujemy je jako tify i trzymamy w tym formacie podczas procesu obrabiania, mozemy zamykac, zmieniac zapisywac bez straty jakosci. jak konczymy obrobke, zapisujemy do jpga 12tki i niesiemy do labu. efety sa w mojej opini wytarczajace. nie popieram wiec tezy pierwszenstwa raw nad jpg, bez uwzglednienia zastosowania.

Domyślnie

Ja mam pytanie techniczne. D70 ma opcje NEF+JPG. Jakiej jakości jest ten JPG, wielkość pewnie 3000x2000 ale kompresja pytam bowiem znalazłem sprzeczne informacje. Czy można zmieniać to ustawienie tj wielkość czy kompresje JPG zapisywanego z NEFem

pozdrawiam
    Sony A5100 | SEL16 2.8 | Kiedyś: Nikon FX i stałek kilka który niepotrzebnie sprzedałem

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez turbo
    Jakiej jakości jest ten JPG, wielkość pewnie 3000x2000 ale kompresja pytam bowiem znalazłem sprzeczne informacje. Czy można zmieniać to ustawienie tj wielkość czy kompresje JPG zapisywanego z NEFem
    Tak dokladnie to rozmiar L 3008x2000 z najwieksza konpresja czyli 1:16
    JPEG BASIC - i nie mozna zmienic tego ustawiania (NEF + JPEG podstawowy)
    Pozdrawiam !!!
    Jacek
    <Zorba>S.

Domyślnie

dzieki, szkoda ze nie z minimalną kompresją a najlepiej z możliwością ustawiania
    Sony A5100 | SEL16 2.8 | Kiedyś: Nikon FX i stałek kilka który niepotrzebnie sprzedałem

Domyślnie

Mm pytanie do zaprawionych w bojach z RAWami. Nie znam się na tym bardzo, jak narazie bawie się tylko troszkę rawami. Jednak przy dość mocnym ruszaniu suwakami i po uzyskaniu zadowalającego efektu na zdjęciu, po zapisaniu go do jpga zdjęcie robi sie strasznej jakości. ogromne ziarno, taki grysik. Robie coś źle? Tak samo mam w N. capture oraz w PS CS2 Camera Raw 3.4.

Domyślnie

przy okazji tematu - zauwazylem ze robiac fotki w NEFach, przy tych samych ustawiniach, zdjecia sa bardziej zaszumione niz jak je robie w JPG. Moze ktos mi pomoc w jaki sposob skutecznie je odszumic ??? Wszystkie moje proby w NC nie przyniosly porzadanego efektu nie bylo to nigdy to co w JPG
    Nikon D50 | Nikkor 18-55mm f/3.5-5.6G ED | Tamron 28-105mm f/4-5.6 IF | Tamron 70-300mm f/4-5.6 Di LD Macro | SB-800

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez TKK Zobacz posta
    przy okazji tematu - zauwazylem ze robiac fotki w NEFach, przy tych samych ustawiniach, zdjecia sa bardziej zaszumione niz jak je robie w JPG.
    Bo masz zapewne ustawione w aparacie odszumianie, ktore dziala na JPG, a na NEFa oczywiscie nie. Stad ta roznica.
    D3s, D3, D800 | 14-24, 24-70, 70-200 VR2, S 35/1.4, N 50/1.4D, S 85/1.4, T 90Di, PC28 | SB910, SU800, PIXEL KING | Man 055 ProB + 410 | LowePro 650, Tamrac exp 8x
    www.SALDAT.pl

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez stig Zobacz posta
    Bo masz zapewne ustawione w aparacie odszumianie, ktore dziala na JPG, a na NEFa oczywiscie nie. Stad ta roznica.
    jezeli piszeszo "long exp. NR" to mam to wylaczone - no chyba ze jest jakies inne jeszcze o ktorym nie wiem ???
    Nikon D50 | Nikkor 18-55mm f/3.5-5.6G ED | Tamron 28-105mm f/4-5.6 IF | Tamron 70-300mm f/4-5.6 Di LD Macro | SB-800

Domyślnie

Z tego co piszesz wynika tylko jeden wniosek: W dziedzinie obróbki zdjęć, automat w aparacie potrafi więczej niż Ty potrafisz zrobić w NC. Może warto się trochę doszkolić?
    Jacek

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez JK Zobacz posta
    Z tego co piszesz wynika tylko jeden wniosek: W dziedzinie obróbki zdjęć, automat w aparacie potrafi więczej niż Ty potrafisz zrobić w NC. Może warto się trochę doszkolić?
    heh - no wlasnie staram sie nadrobic te braki - gdybym wiedzial jak cos zrobic to bym nie pytal
    obrobka zdjec nigdy sie nie zajmowalem - stad te braki w wiedzy
    Probowalem w NC odszumiac - ale wyniki nie byly satysfakcjonujace

Strona 7 z 7 PierwszyPierwszy ... 567

Uprawnienia umieszczania postów