TEż jestem w szoku jakie możliwości daje NEF + Nikon Capture.
To jest niesamowite tylko zajmuje troche dużo czasu bo wiesza mi się komp...![]()
Szukaj
TEż jestem w szoku jakie możliwości daje NEF + Nikon Capture.
To jest niesamowite tylko zajmuje troche dużo czasu bo wiesza mi się komp...![]()
I jak tam Panie Adminie ? Macie już jakieś rawy do obróbki?
Cholibcia, ciezko mi wybrac. Postaram sie na rano wrzucic cos co moze nam dostarczyc troche pracy. Zastanawialem sie nad plikiem z sobotniego slubu ktory fotografowalem. Jak nie znajde nic innego, wrzuce sztuke.
To sie nie zastanawiaj tylko wrzucaj) - dobrze aby byl lekko przeswietlony chociaz
)).
Troche mnie nie bylo - i generalnie teraz mam wesoly tydzien - remont w domu wiec srednio z czasem ale troche sie zawsze znajdzie.
Wczoraj/dzisiaj natomiast testowalem lekkie przeswietlanie na ISO 200 i korekcje w C1 PRO - i wyniki sa niezle - szumy wyraznie mniejsze a jesli scena nie jest zbyt jasna to kompletnie nic sie nie traci.
mam jedno pytanie, czy w takim razie nie ma wogule sensu robienia zdjec w jpg w D70?
tak poprostu jak sie robi w kompaktach?
czy takie zdjecia wychodza zle czy co???
Powiem za siebie. Jak to nie ma sensu? Osobiscie zdjecia uzytkowe np. sluby czy zdjecia do gazety robie wylacznie na JPEG. Nawet jesli jest z nimi cos nie tak (maly kontrast, nie taki balans itp.) laboratorium (w moim przypadku zaprzyjazniony Kodak) zrobi i tak miod malina. Nikt (w tym i ja) nie ma zastrzeżen. Przeciez nie robimy z tego A 3 formatu! Zreszta zobacz moje JPEG-i z D 70 na plfoto - autor Jacek1957 (na razie trzy - sa opisane czym robione). Dodam ze to srednie ustawienia - jeden plik ok. 700 MB - jakosć NORM, rozmiar M (2240x148. Na karcie 512 MB na wejsciu pozwala zrobic 504 fotki. W praktyce, w zalezności od motywów o kilkadziesiat więcej). Do formatu 15 x 21 odbitki sa bez pikselowania i wiekszych szumow. Jesli sa robione na wyzszej czulosci, bez problemu wygaladz je program Neat Image. Ortodoksi pluja na obrobke cyfrowa zrobionych zdjec, ale ja sie do nich nie zaliczam. Po tam mam cyfrowe narzedzia zeby z nich korzystac. Ale ich rozumiem. Kazdy moze miec zasady. Ja na przyklad nie ogladam sie za kobietami powyzej 30 lat
![]()
Pozdrawiam wszystkich.Jacek.
D 70 + 18-70 + 70-210/1:4-5,6 D + SB 800 + SB 26 + F 90 X
Dodam do tego, że (zakładając obróbkę w NC) modyfikacja zdjęcia zrobionego do JPG jest chyba ograniczona tylko co do funkcji zebranych w "Advanced RAW". Inne typu USM, krzywe, redukcja szumów itp można stosować zarówno w JPG jak i RAW. Jak się mylę - co jest bardzo możliwe- to mnie poprawcie. Jestem dopiero raczkującym RAW-owcem i dotychczas dostrzegłem tylko to.
no ale w takim razie czy zdjecia zrobione w jpg nie sa dobre???
Ponieważ robię najczęściej zdjęcia z przeznaczeniem do DTP, odpadają wszelkie formaty stratne (takim jest JPEG), pozostaje tylko NEF. Otwieram go za pomocą NC 4.1 i natychmiast wysyłam do P-shopa do obrobki. W trakcie obróbki korzystam z natywnego PSD a efekt finalny zapisuję jako TIFF lub EPS. Czytając posty zastanawiam się nad jedną rzeczą: dlaczego jest tak, że zdjęcie w formacie NEF, poddane korekcji i obróbce czy to w NC, czy w PS (niekiedy bardzo pracochłonnej) na koniec ma być zapisywane w JPEG. Trochę tu jednak pary idzie w gwizdek - JPEG z zasady jest formatem stratnym. Czy laby nie przyjmują prac w TIFF-ie. Wiem, że to duże pliki (nieraz po 30 i więcej MB), ale nie ma dziś problemów z pojemnymi nośnikami a i otwarcie 35-megabajtowego TIFF-a to dla dzisiejszych szybkich komputerów żaden problem.
Na marginesie - po otwarciu NEF-a w NC i wysłaniu go do PS obie aplikacje wyświetlają identyczny obraz (oczywiście plik zostaje otwarty w PS z osadzonym profilem koloru).
To nie tak. Niektóre LAB'y (o ile nie większość ?) przyjmują materiał w formatach bezstratnych. Ale: dla OGROMNEJ większości zdjęć jpg o rozsądnej kompresji naprawdę wystarczy; poza tym - dla LAB'ów przyjmujących zlecenia via poczta TIFF mógłby być problemem - zwłaszcza w sezonie.
Skontaktuj się z nami