Close

Strona 5 z 7 PierwszyPierwszy ... 34567 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 41 do 50 z 70

Wątek: RAW vs JPEG

Domyślnie

Mowie powaznie, roczny, gora dwuletni maluch... Pamietam ze mnie kobieta chciala wlosow pozbawic

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Tr0n
    Krasnal - juz to przerabiałem
    Pod linuxem to co udało mi się uzyskac
    W digikam masz mozliwość konwersji do tiff i wtedy gimp juz mozna zapuścić do pracy. Nie ma na dzień dzisiejszy plugina do gimpa
    Po przekopaniu parunastu stron i kilku grup na usenecie, wreszcie trafiłem na posta na dpreview, gdzie gość chwali się swoją prostą stroną http://pages.quicksilver.net.nz/pepe...Nikon_D70.html, na której śmie twierdzić, że udaje mu się konwertować z linii poleceń RAW-y, ma też plugin do GIMP-a itp. (kilka programów trzeba patchować, albo używać jego wersji, z resztą patrz strona).

Chciałbym dlatego obadać w praktyce jak to działa, RAW -> TIFF w Digikamie też się przyda (ehh... muszę w końcu zabrać się za jego tłumacznie..), ale fajnie byłoby mieć większe możliwości. Niby mogę zawsze zainstalować wtyczkę do PS, który hula dzięki pakietowi Crossover Office, ale jakoś nie lubię takich naciąganych rozwiązań..

To co, może ktoś podesłać albo gdzieś wystawić?

Domyślnie

Nef'y (dwa) masz na ftp://digital.pl Zdejmij i daj znac jak poszlo

Domyślnie

z lini komend to jest to dcraw http://www.cybercom.net/~dcoffin/dcraw/, digikam juz po polsku jest
    pozdrawiam Sebastian

Domyślnie

Digicam jest przetłumaczony częściowo, przynajmniej ten, co będzie w KDE 3.3
    Razem: 339, wątpliwe (nie wchodzą do tłumaczenia): 107, nieprzetłumaczone: 59.

Z moich obserwacji wynika, że dcraw jest niezły, balans bieli automatycznie jest taki sobie, ale ustawienie tego co było w aparacie działa OK.

Digicam też poprawnie tworzy równo TIFFy jak i JPEGi. Jedyny jest z nim problem, że nie chce robić miniaturek NEFów (o ile w ogóle potrafi). Kuickshow potrafi otworzyć NEFa, ale tylko w rozmiarach (na oko) 250 na ileś pikseli. Ale z nim jeszcze nie skończyłem

Najciekawsze narzędzie, czyli plugin do GIMPa potrafi załadować plik, działa ustawianie WB, gammy, nasycenia etc. z podglądem. Niestety, nie da się nic dalej zrobić, GIMP wywala błąd, że pliku nie może odczytać. Napiszę jeszcze do autra tej wtyczki, może coś poradzi. Inna rzecz, to że nie potrafi ona poprawnie pobrać z NEFa ustawień WB.

Domyślnie

a rozwiązałes problem kopiowania pionowych zdjęc, bo mimo róznych pomysłów ciagle nie umiem tego zrobic
    pozdrawiam Sebastian

Domyślnie

Nie miałem okazji, bo oba zdjęcia, które dostałem od admina są poziome. Na tamtej stronie o D70 pod Linuksem jej autor pisze, że dcraw nie obraca, z drugiej strony w dcraw jest opcja -n, przy której czytamy "Disable automatic rotation". Nie radzi sobie?

Domyślnie

w ten sposób nie próbowałem - szukałem jakiegos znacznika w pliku albo w EXIF
    pozdrawiam Sebastian

Domyślnie

Heh... a najprostsze rozwiązanie to oczywiście vmware. Tam to już możemy sobie bez problemu wybierać - C1 PRO, PS CS... Jedyny problem to dość wysoka cena vmware...

Domyślnie

Vmware jest fajny i mam nawet legal służbowy ale nie o to mi chodzi - chce miec natywnie pod linuxem - tak sobie czytam wlasnie o emulatorze maca pod linuxa - moze tedy droga do nikon view i nikon capture - tylko na razie podobno wolne
    pozdrawiam Sebastian

Strona 5 z 7 PierwszyPierwszy ... 34567 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów