Spoko, przeciez sie nie pali. Zreszta nie bedziemy tego robili na czas. Wrzucimy plik i ustalimy kiedy publikujemy wynikiUcz sie spokojnie...
Szukaj
Spoko, przeciez sie nie pali. Zreszta nie bedziemy tego robili na czas. Wrzucimy plik i ustalimy kiedy publikujemy wynikiUcz sie spokojnie...
Niech mi ktoś wyśle proszę (krasnall / post.pl) dowolne zdjęcie w formacie NEF, chciałbym jeszcze przed zakupem D70 sprawdzić, czy będę miał pożytek z tego aparatu pod Linuksem...
A tak z racji tego ,że temat został zarzucony na jakiś czas wykorzystując chwilę luzu spytam czy nie uważacie, że RAW jest troszkę cofaniem się jeśli chodzi o rozwój umiejętności fotograficznych? Przecież w dużej mierze zwalnia od myślenia fotografującego, nie trzeba się martwić o balans bieli, kontrast, dokładną ekspozycję, nieskazitelną ostrość - wszystko to a i więcej można podciągnąć póżniej w kompie. Ciemnia chyba takich możliwości nie dawała? Szczebólnie ostrość i BB. Tylko mnie nie zlinczujcie jak się mylę.![]()
Krasnal - juz to przerabiałem
Pod linuxem to co udało mi się uzyskac
W digikam masz mozliwość konwersji do tiff i wtedy gimp juz mozna zapuścić do pracy. Nie ma na dzień dzisiejszy plugina do gimpa![]()
pozdrawiam Sebastian
Xantos, mam nieco odmienne zdanie. To znaczy w zasadniczym sensie zgadzam sie, ale uwazam ze to po prostu fragment wyposazenia aparatu, tyle ze przeniesiony do kompa. W aparacie za obrobke odpowiada procesor i zaimplementowane instrukcje, natomiast tutaj niemal ten sam program, lecz rozszerzony o dodatkowe funkcje. W kazdym badz razie uwazam to za bardzo duzy postep w fotografii cyfrowej. Az nie chce wpominac czasow pierwszych moich cyfrakow...![]()
Ja mialem pierwszego cyfraka w Nokii - na pewno nie miales nic gorszego technicznie - rozdzielczosc 320x200![]()
pozdrawiam Sebastian
Przyznam ze nie...Pierwsza byla Mavica ktora przywiozlem ze stanow. Zapis na dyskietce, uwaga: 4 zdjecia w minimalnej kompresji!!!
aaa kiedys pamietam mialem okazje sie pobawic jakims aparatem co zapisywal na dyskietkach. Kolega pojechał w tatry z 100 dyskietek
ale to był hitech wtedy![]()
pozdrawiam Sebastian
Rownowartosc dwuletniego malucha... Co ciekawe, klienci chwalili jakosc zdjec!!!![]()
Nawet nie mam pojecia ile taki kosztował - wtedy w czasie studiow to po prostu byl wydatek niewyobrazalny
pozdrawiam Sebastian
Skontaktuj się z nami